
Quinoa met zalm en zeekraal
Quinoa met zalm en zeekraal. Een tijdje geleden ging ik uiteten in Fiskebar in Antwerpen. Het hoofdgerecht dat ik daar at, warme quinoasalade met gegrilde zeebaars, inspireerde me voor dit gerecht. Een gezonde, voedzame en vullende maaltijd, met een voldaan en goed gevoel nadien. Dat is wat elke maaltijd je zou moeten bieden.
Happy vibes
Eten zou je gelukkig moeten maken en een goed gevoel moeten geven. Als je je na je maaltijd vaak slecht, opgeblazen en véél te vol voelt, dan klopt er iets niet. Geloof me, ik kan er van mee spreken. Ik overat me vroeger regelmatig tot vaak en zowel de avond zelf als de dag nadien voelde ik me niet goed. Geen fut, mottig en gewoon niet blij in het algemeen. Mijn overstap naar een gezondere levensstijl heeft véél goeds gedaan. Een gezond lijf maakt een gelukkig mens.
Deze maaltijd is een goed voorbeeld van mijn nieuw eetpatroon. Gezond, licht en mét goede vetten en veel vezels. Ik eet liever iets vaker en kleinere maaltijden dan twee maal per dag een grote maaltijd. Laat me uit te doeken doen hoe je deze quinoa met zalm en zeekraal maakt.


Wat heb je nodig?
- Quinoa
- Zeekraal: dit ligt in de winkels vaak bij de verse vis
- Waterkers
- Kerstomaten
- Groentebouillonblokje
- Gember: verse gember én gemberpoeder
- Sojasaus
- Zalm
- Sojasaus
- Honing
- Bruine suiker
- Sesamzaadjes: voor de afwerking

Wat moet je doen?
Gaar de quinoa zoals aangewezen op de verpakking. Voeg het bouillonblokje toe aan het water.
Maak de lak voor de zalm door al de ingrediënten op te warmen in een steelpannetje op het vuur. Laat op middelmatig vuur koken totdat het een siroop wordt. Let wel dat het wat lopend en smeerbaar moet blijven. Doe een klein scheutje olijfolie in een ovenschotel en leg daar de zalmfilets in. Smeer de lak volledig uit over de bovenkant van de zalm. Zet de zalm in een voorverwarmde oven van 180°C voor ongeveer 15 minuten.
Halveer de kerstomaten. Versnipper de verse gember. Stoof nu de zeekraal aan in een scheutje olijfolie en voeg een eetlepel sojasaus en de gember toe. Bak een minuutje aan en voeg dan de kerstomaten toe. Deze moeten maar enkele minuten meebakken en moeten niet helemaal plat zijn. Voeg de (ondertussen gare) quinoa toe aan de pan, meng en haal van het vuur. Was de bussel waterkers en snijd deze grof. Voeg toe aan de quinoamengeling. Kruid het volledige geheel nog met wat peper en laat het op een zeer laag vuurtje staan zodat het warm blijft totdat de zalm klaar is.
Schep wat van de quinoamengeling op je bord en dresseer daar de zalmfilet overheen. Werk af met een royale hoeveelheid sesamzaadjes. Enjoy!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Lak voor de zalm: De ingrediënten moeten een kleine vijf minuten inkoken vooraleer ze klaar zijn. Het wordt een beetje een loperige siroop die je gemakkelijk kan smeren zonder dat die te fel uitloopt. Dan weet je dat hij goed is.
- Rode peper: Rode peper om het gerecht wat extra spice te geven, gaat heel lekker zijn bij dit gerecht.
- Pindanootjes om mee af te werken ipv sesamzaadjes lijkt me ook leuk.
- Op voorhand maken: Je kan dit gerecht perfect op voorhand maken en koud eten of een beetje opwarmen (niet te heet, want dan droogt het wat uit).
- Bewaren: Dit gerecht blijft 2 dagen goed in de koelkast, warm het maximaal nog 1 keer op.
Helemaal into gezonde en voedzame gerechtjes zoals deze? Check dan snel deze gerechtjes.
- Gebakken rijst met nori en zalm
- Curry van quinoa en groentjes
- Noedelsalade met pindadressing
- Pasta met champignons en spinazie
- Couscous met aubergine en courgette
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Quinoa met zalm en zeekraal
Ingrediënten
Voor de quinoa
- 150 g quinoa
- 1/2 blokje groentebouillon
- 100 g zeekraal
- 2 cm verse gember geraspt
- 4 el sojasaus
- 1 bussel waterkers grof gesneden
- 20 kerstomaten gehalveerd
- 2 el sesamzaadjes
Voor de zalm
- 2 zalmfilets
- 4 el sojasaus
- 1 tl honing
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el bruine suiker
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Maak de lak voor de zalm door de sojasaus, honing, gemberpoeder en bruine suiker in een steelpan te doen.Kruid met peper en breng aan de kook, zet het vuur lager en laat indikken tot een loperige, maar dikke siroop.
- Smeer een ovenschaal in met een dun laagje olijfolie en leg er de zalmfilets in. Smeer de lak er volledig over uit en zet 15 minuten in de oven.
- Kook de quinoa gaar in dubbel zoveel water en voeg het bouillonblokje toe aan het water. Wanneer het water volledig ingekookt is, is de quinoa gaar.
- Ondertussen verwarm je een scheutje olijfolie in een grote pan met hoge randen.
- Voeg er de zeekraal aan toe, roerbak en kruid met peper. Voeg de gember, kerstomaten en 2 el sojasaus toe.
- Roerbak tot de tomaatjes wat platter beginnen te worden en voeg dan de gare quinoa toe en opnieuw 2 el sojasaus.
- Meng er de volledige bussel waterkers onder en zet het vuur laag. Houd warm tot de zalm klaar is.
- Verdeel de quinoa over twee borden. Leg daarop de zalm en werk af met de sesamzaadjes. Smakelijk!


One Comment
Pingback: