Ovenschotels,  Vlees

Kipspiesjes met krieltjes en feta

Deze kipspiesjes met krieltjes en feta zijn een feestje op je bord. Waarom? Kip, krieltjes en feta,.. need I say more? Yes, I do! Want hét ingrediënt dat dit gerecht van lekker naar su-per lekker brengt, is de tapenade van halfgedroogde tomaten van Sud & Sol.

Dit is een tapenade op basis van de halfgedroogde tomaten van Sud & Sol, die op lage temperatuur gedroogd en vervolgens gemarineerd worden. De tapenade is heel lekker van smaak en kan op vele manieren gebruikt worden in de keuken. Zo gebruikte ik hem om de kip van dit gerecht te marineren en als basis om het gerecht op te serveren. Super geslaagd!

Verder gebruikte ik de tapenade ook al om een tomatenroomsausje extra kracht bij te geven en zette ik hem als aperitief op tafel. Stokjes erbij om mee te dippen en klaar. Multifunctioneel dus! Zullen we aan de slag gaan?

Wat heb je nodig?

Wat moet je doen?

Bij dit gerecht doet de oven eigenlijk het meeste werk. Dat is best handig. Handen vrij om andere dingen te doen ;-).

Je begint met het wassen van de krieltjes en ze doormidden te snijden. Als ze aan de grote kant zijn, snijd ze dan in 4. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper, zout, een lepeltje citroensap en oregano. Dit mag meteen 45 minuten de oven in.

Ondertussen snijd je de kip in blokjes en marineer je ze met de tapenade van halfgedroogde tomaten, wat citroensap, honing en olijfolie en paprikapoeder, peper en zout. Mengen en zet even aan de kant. Leg ondertussen de stokjes voor de spiesjes (als je houten stokjes gebruikt) in water zodat ze minder snel verbranden in de oven.

Prik de blokjes kip op de stokjes en leg op de bakplaat. Zet apart.

Als de krieltjes nog 20 minuten moeten opstaan, haal je ze er eventjes uit. Verkruimel er de feta over en leg de trostomaatjes erlangs. Zet terug in de oven, samen met de kip.

Draai de kip om in de helft.

Haal alles uit de oven.

Smeer een flinke lepel van de tapenade van halfgedroogde tomaten uit over je bord. Leg er de krieltjes met feta langs en de kipspiesjes en tomaatjes erop. Besprenkel met een kleine drizzle extra olijfolie en versnipperde basilicum en enjoy!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Gebruik eens halloumi ipv feta. Dat past hier ook perfect bij.
  • Sud & Sol heeft ook een hele lekkere tapenade van halfgedroogde paprika. Die gaat hier ook top bij zijn.
  • Op voorhand maken: Je kan dit gerechtje goed voorbereiden door alles al in de ovenschotels klaar te leggen. Dan moet je enkel nog de aardappelen erin zetten. Dan de feta, tomaatjes en kip. Je kan de kip dus al marineren en op spiesjes prikken en de krieltjes ook al klaar zetten in de ovenschotel.
  • Bewaren: Het gerecht blijft nog 2-3 dagen goed in de koelkast. Het is ook lekker koud!

Helemaal fan van zomerse kipgerechtjes? Check dan eens deze lekkernijen.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Kipspiesjes met krieltjes en feta

As Cooked By Ginger
Heerlijke kipspiesjes met krieltjes en feta, extra op smaak gebracht met een tapenade van halfgedroogde tomaat. Delicious!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • 6 houten spiesjes voor de kip

Ingrediënten
  

  • 20 tal krieltjes in 2 of 4 gesneden
  • 1 citroen
  • 2 tl oregano
  • 400 g kippenhaasjes in blokjes
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl honing
  • 1 potje tapenade van halfgedroogde tomaten van Sud & Sol
  • 150 g feta
  • 300 g trostomaatjes
  • 10 blaadjes verse basilicum versnipperd
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de krieltjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, 1 el citroensap, peper, zout en 1 tl oregano. Zet 45 minuten in de oven.
  • Leg de houten stokjes voor de spiesjes even in water (zo verbranden ze minder snel in de oven) en doe de kippenblokjes in een mengkom.
  • Voeg er 1 tl tapenade, 1 el citroensap, 1 el olijfolie, peper, zout, 1 tl oregano, 1/2 tl paprikapoeder en 1 tl honing aan toe. Meng.
  • Laat 10 minuten rusten en prik dan op de houten stokjes. Ik maakte er 6.
  • Leg de kipspiesjes klaar op een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Wanneer de krieltjes nog 20 minuten moeten opstaan, haal je ze uit de oven en verkruimel je er de feta over. Meng kort, maak een beetje plaats in de schotel en leg de tomaatjes erin.
  • Zet samen met de kip 20 minuten in de oven. Draai de kipspiesjes om in de helft.
  • Haal alles uit de oven. Smeer een flinke lepel van de tapenade uit over elk bord. Leg er de kipspiesjes en tomaatjes op en de krieltjes met feta erlangs.
  • Werk af met een drizzle olijfolie en de verse basilicum. Smakelijk!
Trefwoord Aardappelen, Kip

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept