Burritobowl
Wat een verrukkelijk eenpansgerecht, deze burritobowl. Eén pan, één bord, lekker veel toppings en genieten maar. Daar komt het zowat op neer bij dit gerecht. Het is zo eentje dat echt bijzonder goed smaakt en absoluut in de categorie ‘comfortfood’ thuis hoort.
Liefde voor burrito’s
Burrito’s zijn geweldige dingen. Een grote tortilla gevuld met rijst, bonen, vlees, zure room, avocado,.. Heerlijk om daar je tanden in te zetten. Als we deze uit elkaar halen, kan je er een heerlijke kom comfortfood van maken. Gewoon, omdat variatie altijd leuk en lekker is. Toch? Verandering van spijs doet eten!
Dit gerecht is een lekker en simpel eenpansgerecht. Het wordt volledig in één pan gemaakt en je moet zelfs je rijst niet op voorhand koken. Bovendien staat het in ongeveer 25-30 minuten op tafel en kan je het ook gemakkelijk op voorhand klaarmaken. Het is een goedkoop, simpel en heerlijk gerecht. Eentje dat de harten van iedereen aan tafel kan veroveren. Smakelijk!
Wat heb je nodig?
- Rundsgehakt: of gehakt naar keuze maar om het niet te zwaar te maken, raad ik puur rundsgehakt aan.
- Tacokruiden: zie tips om een eigen kruidenmengeling samen te stellen.
- Zwarte bonen: uit blik
- Maïs: uit blik
- Witte rijst
- Een blik tomatenblokjes
- Kipbouillon: water waar je een blokje kipbouillon in oplost.
- Geraspte cheddar: voor de afwerking
- Kerstomaten: voor de afwerking
- Avocado: voor de afwerking
- Zure room: voor de afwerking
- Nachos: voor de afwerking
- Lente-ui: voor de afwerking
Wat moet je doen?
Je neemt er om te beginnen een grote pan met hoge randen bij. Verhit er een flinke scheut olijfolie in en bak het gehakt. Bak gaar en kruid ondertussen met de tacokruiden. Deze zullen meteen veel smaak aan je vlees geven.
Als het gehakt gaar is, voeg dan de zwarte bonen en maïs toe. Roer om en voeg de (ongekookte) rijst toe. Giet er de kipbouillon en tomatenblokjes bij en breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen op middelhoog vuur. Roer regelmatig in de pan zodat de rijst niet aan de bodem blijft plakken.
Wanneer het vocht bijna weg gekookt is, proef je de rijst even. Is deze gaar, dan zit je goed. Is deze nog hard, voeg dan extra bouillon bij en kook verder tot de rijst gaar is. Normaal zou na 20 minuten ongeveer je rijst gaar moeten zijn.
Als de rijst gaar is, mag je de pan van het vuur halen. Verdeel een gewenste portie over de borden. Werk af met de cheddar, blokjes kerstomaat en avocado, zure room, ringetjes lente-ui en een handje verkruimelde nachos. Su-per lekker, ik beloof het!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Zelf tacokruiden maken: Je kan normaal gezien overal zakjes tacokruiden kopen, maar heb je alle ingrediënten in huis behalve de tacokruiden en wil je jezelf een tripje naar de winkel besparen? Meng dan volgende kruiden onder elkaar: chilipoeder, paprikapoeder, komijn, lookpoeder, uipoeder, oregano, zout en zwarte peper.
- Toch liever een traditionele burrito ipv deze burritobowl? De burritobowl is ideaal om op je schoot te nemen en mee de zetel in te nemen voor een avondje op de bank. Heb je toch meer zin in burrito’s, verdeel de vulling én toppings dan op een groot vel tortilla. Rol strak op en zet 8 minuten in de oven of bak kort langs beide kanten aan in de pan.
- Op voorhand maken: Je kan de vulling volledig op voorhand klaarmaken en gewoon de gewenste portie opwarmen in de microgolfoven en de toppings er nadien over verdelen.
- Bewaren: De rijstvulling blijft 2 dagen goed in de koelkast.
Helemaal fan van dit soort gerechten? Check dan zeker eens volgende lekkernijen.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Burritobowl
Equipment
- 1 grote pan met hoge randen
Ingrediënten
Voor de rijstvulling
- 400 g rundsgehakt
- 1-2 el tacokruiden
- 200 g zwarte bonen (= uitgelekt gewicht) afgespoeld en uitgelekt
- 150 g maïs (= uitgelekt gewicht) afgespoeld en uitgelekt
- 150 g witte rijst met kooktijd van ong. 20 minuten
- 1 blik tomatenblokjes = 400 g tomatenblokjes
- 800 ml kipbouillon
- olijfolie
Voor de afwerking
- 100 g geraspte cheddar
- 10 kerstomaten in blokjes
- 1 avocado in blokjes
- 2 el zure room
- 2 stengels lente-ui in ringen
- 2 handjes nachos verkruimeld
Instructies
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan met hoge randen en bak er het gehakt in aan.
- Kruid het gehakt met 1 of 2 el tacokruiden en bak verder tot het gehakt volledig gaar is.
- Voeg de zwarte bonen en maïs toe en meng.
- Voeg de rijst toe en de tomatenblokjes. Meng en giet de bouillon erbij. Breng aan de kook.
- Zet het vuur op middelhoog en laat 20 minuten pruttelen. Roer regelmatig.
- Proef of de rijst gaar is, zo ja, haal van het vuur. Zo niet, voeg extra bouillon toe en blijf herhalen tot de rijst gaar is.
- Verdeel een gewenste portie van de rijstmengeling over 2 borden en werk af met de cheddar, tomaatjes, avocado, zure room, lente-ui en nachos. Smakelijk!
18 Comments
Jidske
Heeeeeerlijk!
Bij mij moest het wel veel langer dan 20 minuten koken vooraleer het water geabsorbeerd was, misschien omdat ik bruine rijst had genomen?
Maar maakt niet uit, dit wordt een blijvertje bij ons want het was zelfs een groot succes bij onze dochter van vier 🙂
As Cooked By Ginger
Hoi! Dat kan zeker met je rijst te maken hebben, of met de stand van je vuur eventueel ook. Maar fijn te horen dat het goed gesmaakt heeft! 🙂
Lieze
Superlekker!!! Wel zeer grote porties! Met 5 gegeten van portie voor 4 en denk dat we er nog eens met 5 van kunnen eten 😅😅
As Cooked By Ginger
Haha we zijn grote eters ten huize Ginger! Gelukkig zijn de restjes top de dag nadien! 🙂
Fedra
Lovely comfortfood! Makkelijk en duidelijk receptje om te volgen. Ik heb van elke hap genoten!
As Cooked By Ginger
Heerlijk om te lezen! Merci!
Laura Spincemaille
Superlekker en makkelijk receptje! Echt comfortfood voor na een lange dag 🙂
As Cooked By Ginger
Heeeeel leuk te horen, merci!
Saar
Zeer lekker!!!
As Cooked By Ginger
Yayy! 🙂
Els Cartuyvels
Dit is echt zo lekker!! De ideale comfortfood!
Jana
Heel smaakvol en eenvoudig! Maak ik zeker nog eens!
As Cooked By Ginger
Joepie, heel leuk!
Kelly
Echt comfortfood! Super lekker!
As Cooked By Ginger
Ja kan zo smaken dit! 🙂 Dankjewel!
An Vervliet
Super makkelijk te maken en overheerlijk!
We hebben gesmuld tot de laatste hap!
As Cooked By Ginger
Geweldig!
Pingback: