Pompoenscones
Ik weet het, ik weet het. ‘Ginger, het pompoenseizoen is voorbij. Waarom pompoenscones? Laat het los’. Ik hoor het, ik snap het, maar ik heb een heel goed excuus voor deze post. Recent dacht ik: ‘Ik ga even Julien zijn groentepap uit de diepvries halen’. Tegen de tijd dat het ontdooid was en ik het wilde opwarmen, besefte ik dat het gewoon gemixte pompoen was en helemaal geen groentepapje voor le bébé.
Aangezien ik niet van verspilling hou, wilde ik het dus niet weggooien en waagde ik me voor de 86ste keer aan pompoenscones. Lieve hemel, hoe vaak ik dat al geprobeerd heb te maken en steeds opnieuw kreeg ik melige, natte… tja, stenen. Ik heb er geen ander woord voor. TOT VANDAAG, WANT NU IS HET EINDELIJK GELUKT.
Driewerf hoera
Eindelijk, maar echt oef, eindelijk, is het me gelukt zachte, smeuïge, dikke en mooie pompoenscones te maken. Oh ja, en lekker waren ze ook natuurlijk. Een kruidige en heerlijk lekkere scone. Perfect voor bij een tasje thee. Genieten!
Benodigdheden, voor 8 pompoenscones:
120 g pompoenpuree
1 ei
60 ml volle room
360 g patisseriebloem
80 g lichtbruine suiker
1 tl bakpoeder
snuf zout
2 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1/2 tl kardemom
75 g koude boter
Glazuur: 100 g bloemsuiker, 2 el melk, 1/2 tl kaneel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de pompoenpuree (zie tips) met het ei en de volle room. Meng volledig glad met de garde.
Doe de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, kardemom en zout in de foodprocessor. Pulseer kort zodat alles gemengd is. Snijd vervolgens de koude boter in blokjes en voeg deze toe. Mix tot de boter volledig onder de bloem gemengd is (zie tips).
Voeg de bloemmengeling toe aan de pompoenmengeling. Meng tot één geheel met een houten spatel. Stop meteen met mengen wanneer alles zo goed als onder elkaar gemengd is. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en leg het deeg erop.
Kneed nog even kort verder door de ene helft van het deeg over het andere te plooien en zo verder te werken tot je deeg één mooi licht oranje geheel is. Vorm het dan in een cirkel van ongeveer 5 cm dikte.
Snijd in acht gelijke delen. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de scones erop. Bak 20 minuten.
Laat lichtjes afkoelen en maak ondertussen het glazuur. Meng de bloemsuiker met de kaneel en doe er vervolgens de melk bij. Blijf mengen tot je een dik, maar loperig glazuur krijgt. Blijft het te dik, voeg dan een theelepeltje melk toe. Is het te loperig, dan voeg je extra bloemsuiker toe.
Sprenkel over de scones en eet op!
Tips:
- Pompoenpuree kan je maken door pompoen te schillen, in blokjes te snijden en te koken of stomen tot ze gaar zijn. Vervolgens mix je het volledig glad in de blender. Je doet dit best één keer om de zoveel tijd in grote hoeveelheden omdat het best wat werk is. Je kan het dan per porties van bijvoorbeeld 150 g invriezen.
- Het glazuur is echt super lekker en maakt deze scone helemaal af. Heb je toch zin om de scones op een meer traditionele manier te eten, kan je het glazuur weglaten en ze met opgeklopte room en confituur eten. Ik zou voor sinaasappelconfituur gaan bij deze scones.
- Om de flakey structuur van scones te verkrijgen, is het belangrijk dat je je boter koud toevoegt en in je bloem snijdt. Je hebt hier een speciale tool voor die echte bakkers gebruiken of je kan het met twee messen doen of, zoals mij, het met de foodprocessor doen.
- Bewaren: De scones blijven twee dagen lekker buiten de koelkast. Je kan ze ook invriezen met of zonder glazuur. Doe dit meteen nadat ze volledig afgekoeld zijn. In een afgesloten zakje blijven ze ongeveer drie maanden goed.
Veel bakplezier!
Laurence
Helemaal into gebakjes met pompoen? SAME! Dan moet je zeker eens deze populaire pompoenmuffins proberen. Zo lekker! Je kan natuurlijk mijn bak- en kookavonturen ook dagelijks meevolgen via Instagram en TikTok.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Pompoenscones
Equipment
- Oven
- Foodprocessor (optioneel)
Ingrediënten
Voor de pompoenscones
- 120 g pompoenpuree
- 1 ei
- 60 ml volle room
- 360 g patisseriebloem
- 80 g lichtbruine suiker
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kardemom
- snufje zout
- 75 g koude boter
Voor het glazuur
- 100 g bloemsuiker
- 1/2 tl kaneel
- 2 el melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de bakplaat eruit en leg er een vel bakpapier op.
- Meng de pompoenpuree, het ei en de volle room tot één geheel met de garde.
- Doe de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, kardemom en snufje zout in de foodprocessor. Pulseer een tweetal keer om alles te mengen.
- Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe aan de bloemmengeling. Mix totdat de boter volledig onder de bloem gemengd is.
- Voeg dit toe aan de pompoenmengeling en meng met een houten spatel. Na een tijd wordt het wat moeilijker om met de spatel te mengen. Doe dan wat bloem op je werkvlak en leg het deeg erop. Kneed het door de ene helft steeds over de andere helft te plooien en zo verder te kneden totdat je een mooi licht oranje deeg krijgt.
- Vorm het deeg tot een cirkel van 5 cm dikte. Snijd het in 8 gelijke driehoeken. Leg op de bakplaat en bak 20 minuten.
- Laat de scones lichtjes afkoelen terwijl je het glazuur maakt. Meng hiervoor de bloemsuiker met de kaneel en voeg vervolgens de melk toe. Meng totdat je een dik maar lopend glazuur krijgt.
- Sprenkel het glazuur over je scones en serveer. Héérlijk!
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Tessa
Heel lekker!
As Cooked By Ginger
Dankjewel! 🙂