
Gezonde ontbijtwafels
Gezonde ontbijtwafels. Haaa, wafels. Ik kan er zo van genieten. Traditionele wafels, wafels met havermout, chocoladewafels of wafels met nootjes, Luikse wafels of Brusselse of wafels met chocoladestukjes in. Ik lust ze allemaal. Zo ook deze lekkere gezonde ontbijtwafels met appelmoes en kaneel. Afwerken met gebakken appeltjes met kaneel en wat een droom ontbijtje (of snack!)
Wafels bakken heeft zoiets nostalgisch en gelukzalig. Het doet me ontzettend aan mijn oma denken, die trouwens heerlijke wafels kan bakken. Ze heeft negen kleinkinderen en als er vroeger wafels gebakken werden, was het stiekem een beetje vechten om wie de kom mocht uitlikken. Ik vermoed dat mijn oma zeer bewust wat extra deeg in de kom liet zitten zodat er genoeg deeg was voor iedereen. En nadien ook genoeg wafels om alle zoetebekjes tevreden te stellen. Zoals het hoort bij oma’s… Van alles teveel maken. Heerlijk!
Deze wafels kunnen alvast bij op het ‘lekkere wafel’-lijstje komen. Drie, twee, één,… Start de wafelenbak!

Wat heb je nodig?
- Havervlokken
- Havermeel: je kan ook havervlokken mixen in de blender tot een fijn meel als je enkel havervlokken in huis hebt.
- Bakpoeder
- Kaneel en speculaaskruiden
- Vanille extract
- Amandelmeel
- Eieren
- Appelmoes: zonder stukjes (mousseline)
- Kokosolie

Wat moet je doen?
Je mag beginnen met het mengen van alle natte ingrediënten. Dit doe je het best met de garde, dat gaat het handigst. Hierbij hoort ook de kokosolie die je gesmolten hebt en lichtjes hebt laten afkoelen.
Vervolgens mag je er alle droge ingrediënten aan toevoegen en goed mengen. KLAAR!
Tijdens het opwarmen van je wafelijzer zal het deeg een stuk dikker worden, dit heb je ook nodig 😉 Dus niet te snel beginnen met bakken. Het deeg kan wel 5-10 minuten rust gebruiken.
Bak de wafels af en tadaaaaa!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Je kan de wafels perfect eten als ontbijt of snack. Lekker met gebakken appeltjes met kaneel zoals op de foto, maar ook heel lekker met een lepeltje Griekse yoghurt, ahornsiroop en rood fruit.
- Bewaren: Je kan de wafels een 3tal dagen bewaren in een afgesloten doos. Steek ze 2 minuutjes in de broodrooster en ze zijn lekker crunchy en zo goed als nieuw.
- Diepvries: Je kan ze ook in de diepvries bewaren. Vries ze in wanneer ze nog lekker vers zijn. Als je honger hebt, zet je ze 30 sec in de microgolfoven en 2 min in de broodrooster: DONE.
Net zoals mij zot van wafels? Check dan al mijn wafelreceptjes hier. Toch op zoek naar meer gezonde snacks en/of ontbijtjes, wat dacht je dan van deze toppers.
- Gezonde ontbijtkoekjes (zonder banaan)
- Gezonde ontbijtcake
- Broodpudding met appel en kaneel
- Gebakken havermout met braambessen
- Bananenmuffins
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Gezonde ontbijtwafels
Equipment
- Wafelijzer
Ingrediënten
- 2 eieren
- 240 ml amandelmelk
- 70 g appelmoes zonder stukjes
- 1 tl vanille extract
- 50 g kokosolie gesmolten en lichtjes gekoeld
- 60 g havervlokken
- 180 g havermeel je kan havervlokken ook mixen tot fijn meel als je geen doorgemaakte havermeel hebt
- 100 g amandelmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl speculaaskruiden
Instructies
- Klop de eieren los en voeg er de amandelmelk, appelmoes, vanille extract en kokosolie aan toe. Meng goed met de garde.
- Voeg dan de havervlokken, havermeel, amandelmeel, bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden toe en meng.
- Verwarm nu pas je wafelijzer want je deeg kan die tijd gebruiken om te rusten en in te dikken.
- Bak de wafels op hoge stand, zo'n 4 à 4,5 minuten per wafel. Laat afkoelen op een rooster en serveer met toppings naar keuze. Yoghurt, ahornsiroop, fruit,… Enjoy!


4 Comments
Pingback:
Pingback:
Pauline
Ik maakte deze afgelopen weekend nog eens om mee te nemen naar een brunch, en ze gingen er razendsnel doorheen! Ze smaken niet te zoet (wat ik perfect vind) en de structuur van de havermout blijft goed proefbaar. Echt supeflekker! Enige nadeel is dat ik de baktijd wat minder makkelijk kon inschatten dan bij boterwafels (minder typische geur/uitzicht), maar oefening baart kunst! Bedankt voor alweer een heerlijk receptje!
As Cooked By Ginger
Super fijn om te horen dat ze door iedereen gesmaakt werden 🙂 En inderdaad, elk type wafel bakt een beetje anders, maar zo te horen heb je het al onder de knie 😉 Groetjes!