Chocolade,  Healthy,  Muffins & Gebakjes

Brownies met Griekse yoghurt

Hoi! Over dit gerechtje heb ik veel berichtjes gekregen. Jullie lusten blijkbaar graag zoete zondes zonder jullie schuldig te moeten voelen. Guilt-free dessertjes en daar vallen deze brownies met Griekse yoghurt wel onder. Ik snap het wel, wie wilt er nu niet een keertje zondigen zonder al het schuldgevoel – Check zeker ook mijn andere healthy gebakjes! – Al ben ik de laatste die zal zeggen dat je nooit je tanden in een echte brownie vol boter en chocolade mag zetten. Ik kan het niet genoeg herhalen: Leef gezond en gun jezelf af en toe een momentje om te zondigen.

Iets waar ik me altijd aan houd, is dat ik alleen zondig als ik er tijd voor heb. Ik zal niet snel in de rapte een stuk chocolade in mijn mond steken of rap rap een zakje chips gewoon omdat ik honger heb of trek heb in iets ongezond. Als ik zondig, zorg ik ervoor dat ik tijd heb om er écht van te genieten. Op die manier zondig je veel minder én heb je tijd om het echt te laten smaken. Niets zo’n zonde als gehaast zondigen. Mindful, niet mindless eten.

Bon, terug naar onze brownies, hé. Laat ze na al dat gereutel over gezond vs ongezond eten maar eens goed smaken.

Benodigdheden, voor 16 brownies:

Voor de brownies:

30 g (ongezoet) cacaopoeder

40 g amandelmeel

40 g patisseriebloem

snufje zout

120 g pure chocolade

65 g boter

120 g lichtbruine suiker

200 g Griekse yoghurt

2 eieren

1 tl vanille extract

80 g chocolate chips

Voor de frosting:

150 g pure chocolade

scheutje melk

2-3 el Griekse yoghurt

1 el poedersuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het amandelmeel, patisseriebloem, cacaopoeder en het zout in een kom en meng. Doe de 120 g chocolade (in stukjes) samen met de boter in een andere kom en laat smelten in de microgolfoven. Voeg er vervolgens de lichtbruine suiker, Griekse yoghurt, vanille en eieren aan toe en meng goed met de garde. Voeg dan de droge ingrediënten toe en spatel deze onder het mengsel. Eindig met de chocolate chips en meng nog een laatste keer.

Doe het beslag in een ingevette vierkanten bakvorm van ongeveer 23×23 cm en bak 30 minuten in de oven.

Laat het gebak volledig afkoelen en haal het uit de vorm. Maak de frosting door de chocolade in stukjes te breken en er een scheut melk aan toe te voegen. Laat smelten in de microgolf. Meng even goed door en voeg er de poedersuiker en Griekse yoghurt aan toe. Meng goed en spatel over de brownies. Snijd in stukken en serveer.

Tips:

  • De brownies zijn super lekker om zo te eten maar ook heel lekker wanneer je ze in de koelkast bewaart. Zo wordt de frosting wat steviger en de brownies ook. Hierdoor smaak je de pure chocolade nog beter, hmm!
  • Je kan de brownies een drietal dagen bewaren in de koelkast. Je kan ze ook invriezen maar laat de frosting dan eerst opstijven in de koelkast en verplaats de brownies dan pas naar de diepvries. Daar blijven ze een drietal maanden goed.

Veel bakplezier!

Laurence

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Wil je graag weten wat ik nog allemaal klaar maak? Kom dan zeker mee genieten van al dat lekkers op mijn Instagramkanaal @ascookedbyginger.

Brownies met Griekse yoghurt

As Cooked By Ginger
Gezonde brownies obv Griekse yoghurt. Een healthy pleasure die toch heel erg chocolate-y proeft. Hmmm! Een gebakje om duimen en vingers af te lekken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Gebak
Keuken Amerikaans
Porties 16 brownies

Ingrediënten
  

Voor de brownies

  • 30 g cacaopoeder ongezoet indien mogelijk, zo niet: no biggie
  • 40 g amandelmeel
  • 40 g patisseriebloem
  • snuf zout
  • 120 g pure chocolade in stukken
  • 65 g boter
  • 120 g lichtbruine suiker
  • 180 ml Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • 1 tl vanilleextract
  • 80 g chocolate chips optioneel

Voor de frosting

  • 150 g pure chocolade in stukken
  • 1 scheutje melk
  • 2-3 el Griekse yoghurt
  • 1 el poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng het amandelmeel, patisseriebloem, cacapoeder en zout in een mengkom.
  • Smelt de boter en chocolade in de microgolfoven. Meng nadien even goed door met de pannenlikker.
  • Voeg er de lichtbruine suiker, Griekse yoghurt, eieren en vanille extract aan toe en klop stevig los met de garde.
  • Voeg de droge ingrediënten toe en spatel deze eronder totdat alles één glad geheel geworden is.
  • Voeg de chocolate chips toe (of nog beter, grof gesneden pure chocolade)
  • Giet het beslag in een ingevette en bebloemde springvorm van ongeveer 23×23 cm. Leg eventueel een vel bakpapier op de bodem van de vorm. Bak 30 minuten.
  • Laat volledig afkoelen en maak de frosting door de chocolade samen met een scheut melk te smelten in de microgolfoven. Meng glad en voeg er de Griekse yoghurt en poedersuiker aan toe. Meng en spatel over de brownies.
  • Snijd in 16 stukken (of zoveel stukken je wilt) en serveer. Ook lekker wanneer het even in de koelkast gestaan heeft!
Trefwoord Brownies, Chocolade, Yoghurt

15 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept