Healthy Blondies
Healthy blondies gemaakt met een geheim ingrediënt. Vinden jullie het al spannend? Ik vertel het jullie zo meteen (of je kan natuurlijk gewoon even snel naar onder scrollen) maar eerst,…
Wat zijn blondies?
Blondies zijn eigenlijk brownies maar dan zonder de chocolade. Blondies zijn dus niet, zoals vaak gedacht, met witte chocolade ipv pure chocolade gemaakt maar krijgen hun karamelachtige smaak van de combinatie van (licht)bruine suiker en boter. Ze zijn super heerlijk, boterachtig en smeuïg. Maar, net zoals de gewone brownie, zijn ze best zwaar.
Ik probeerde al eens een minder zware brownie te maken met deze brownies van Griekse yoghurt. Eén van mijn brownierecepten dat ondertussen erg populair geworden is. Het is dan ook super lekker! Vandaag heb ik een lichtere variant gemaakt op de blondie. Dat doe ik niet met yoghurt deze keer, maar met,.. Drum rolls, please: KIKKERERWTEN.
Benodigdheden, voor 12 healthy blondies:
430 g kikkererwten (dit is het uitgelekt gewicht)
120 g pindakaas
100 ml ahornsiroop
1 tl vanille extract
1 tl bakpoeder
snuf zout
70 g patisseriebloem
150 g pure chocolade
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Spoel de kikkererwten goed en doe ze in de foodprocessor. Voeg er de pindakaas, ahornsiroop en vanille extract, aan toe. Mix tot één glad geheel.
Doe het beslag in een mengkom en voeg er de gezeefde bloem, het bakpoeder en het zout aan toe. Meng tot één geheel.
Snijd de chocolade in grove stukken, voeg toe aan het beslag en meng.
Vet een vierkanten bakvorm van ongeveer 20×20 cm in en leg er een vel bakpapier in. Druk het bakpapier aan en doe vervolgens het beslag in de bakvorm. Verdeel gelijkmatig en bak 25 minuten. Doe de test met de prikker. Als je gebak nog niet volledig gaar is, zet je het nog 5 minuten bij.
Laat volledig afkoelen en snijd in 12 (of meer) vierkantjes.
Tips:
- Bewaren: De blondies blijven een drietal dagen goed in de koelkast. Je kan ze ook invriezen, dan blijven ze drie maanden goed. Let erop dat je ze invriest in een goed afgesloten bewaardoos/zakje.
- Extra veel zin in chocolade? Strooi gerust chocolate chips bovenop het beslag voordat het de oven in gaat.
- Ik eet deze healthy blondies vaak met een extra laagje pindakaas on top.
- De blondies zijn, vind ik persoonlijk, het lekkerst als ze eventjes koud zijn geworden in de koelkast.
- De pindakaas kan vervangen worden door een andere notenboter, zoals bvb cashewboter.
Laat het smaken!
Laurence
Ik ben niet aan mijn proefstuk toe als het aankomt op speciale ingrediënten gebruiken voor blondies of brownies. Check zeker ook eens deze brownies met zoete aardappel, ze zijn super lekker! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en/of TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Healthy blondies
Equipment
- Oven
- Foodprocessor of blender
Ingrediënten
- 430 g kikkererwten (=uitgelekt gewicht) goed gespoeld
- 120 g pindakaas
- 100 ml ahornsiroop
- 1 tl vanille extract
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 70 g patisseriebloem gezeefd
- 150 g pure chocolade grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de kikkererwten in de foodprocessor, samen met de pindakaas, ahornsiroop en vanille extract. Mix tot één glad geheel en doe het beslag in een mengkom.
- Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en meng.
- Voeg de chocolade toe en meng nog een laatste keer.
- Doe het beslag in een ingevette, vierkanten bakvorm van 20×20 cm. Leg eventueel een vel bakpapier op de bodem van de vorm.
- Doe het beslag in de bakvorm, strijk glad/verdeel gelijkmatig en bak 25-30 minuten. Laat volledig afkoelen en snijd in stukken.
7 Comments
Emelie
Verrassend, maar super lekker!
As Cooked By Ginger
Doet me plezier!
Inse
Gemakkelijk te maken en ook super lekker! Soms proef je de kikkererwten in baksels te hard maar in deze blondies is de smaak niet te dominant en gaat perfect samen met de andere ingrediënten. Echt verrassend!
As Cooked By Ginger
Doet me heel veel plezier om te lezen, dankjewel!
Brenda
Ik heb dit recept al verschillende keren gemaakt, het is heerlijk !
As Cooked By Ginger
Doet me heel veel plezier! Dankjewel!
Annelies
Zou het kunnen dat het deeg vrij ‘dense’ is? Het lijkt eerder koekjesdeeg. Is net uit de oven, morgen proeven 😊