Fruit,  Koekjes

Koekjes met pecannoten en sinaasappel

Dat ze geweldig lekker zijn, deze koekjes met pecannoten en sinaasappel. Gebak met sinaasappel, ik vind dat ZO lekker. Het geeft altijd een subtiele nasmaak en kan een gebakje echt naar een hoger niveau tillen.  Het zorgt vaak voor nét dat tikkeltje meer. Dat tikkeltje dat ervoor zorgt dat je nog een koekje wilt, en nog eentje,.. 

Dat ik fan ben van sinaasappel in gebak, dat was jullie misschien al opgevallen. Ik gebruik het namelijk regelmatig, zoals in deze verrukkelijke biscotti met sinaasappel en chocolade en deze heerlijke sinaasappelcake. 

Waarom vind ik deze koekjes nog zo geweldig? 
  • Ze zijn gemakkelijk om te maken. 
  • Ze bevatten niet zoveel ingrediënten (spoiler: 7!) 
  • Ze zijn snel klaar (maar 12 minuutjes in de oven, hoera)

Alleen maar voordelen dus. Zullen we?

Benodigdheden, voor 8 koekjes:

120 g pecannoten + 8 voor de afwerking

50 g patisseriebloem

65 g suiker

1 zakje vanillesuiker

1 ei

zeste van 1/2 sinaasappel

1/2 tl bakpoeder

snufje zout

Voor de afwerking:

100 g bloemsuiker

1-2 el sinaasappelsap

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de 120 gram pecannoten op de bakplaat (houd de 8 voor de afwerking apart) en bak 8 minuten. Laat volledig afkoelen en mix vervolgens in de blender tot een fijn, kruimelachtig meel. Laat de oven aan staan op 180°C.

Meng vervolgens de suiker met de vanillesuiker en de sinaasappelzeste. Meng met je vingers en wrijf de zeste wat in de suiker. 

Voeg het ei toe en meng met de garde tot één lichtschuimig geheel. 

Voeg het meel van de pecannoten toe, samen met de bloem, het bakpoeder en het zout. Meng tot één geheel. 

Bedek een bakplaat met een vel bakpapier en leg hoopjes van het deeg op de bakplaat. Gebruik ongeveer één eetlepel per koekje. 

Druk lichtjes een pecannoot in elk koekje en bak 12 minuten. Laat volledig afkoelen.

Als laatste gaan we de koekjes nog afwerken met glazuur. Dit is optioneel maar wel een aanrader. Doe hiervoor de bloemsuiker in een kommetje en voeg één eetlepel sinaasappelsap toe. Meng en voeg eventueel extra sap toe tot je de gewenste dikte van glazuur krijgt. Sprenkel over de koekjes.

Tips: 

  • Het is belangrijk om de pecannoten volledig te laten afkoelen voordat je ze mixt, anders ga je in plaats van een meel al snel een pasta krijgen. Dit is niet de bedoeling. 
  • Je mag voor het vormen van de koekjes gewoon één eetlepel deeg op de bakplaat leggen. Je moet er geen balletje van maken of plat drukken. 
  • Bewaren: Je kan de koekjes drie dagen bewaren in een afgesloten doos. Je kan ze ook in een afgesloten zakje invriezen. Gewoon een half uurtje op voorhand uitleggen en dan kan je ze al eten. 

Veel bakplezier! 

Benieuwd naar welke koekjes er nog op deze website staan? Check dan zeker hier al mijn koekjesrecepten! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Koekjes met pecannoten en sinaasappel

As Cooked By Ginger
Heerlijke koekjes met pecannoten en sinaasappel. Ze zijn vol van smaak met een subtiele nasmaak van sinaasappel. Het glazuur maakt deze koekjes helemaal af!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 42 minuten
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 8 koekjes

Equipment

  • Oven
  • Blender

Ingrediënten
  

Voor de koekjes

  • 120 g pecannoten + 8 voor de afwerking
  • 65 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zeste 1/2 sinaasappel
  • 1 ei
  • 50 g patisseriebloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout

Voor het glazuur

  • 100 g bloemsuiker
  • 1-2 el sinaasappelsap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de 120 g pecannoten op de bakplaat en bak 8 minuten. Laat volledig afkoelen en mix vervolgens tot een fijn, kruimelachtig meel. Laat de oven aan staan op 180°C.
  • Meng de suiker, vanillesuiker en sinaasappelzeste. Wrijf de zeste met je vingers wat in de suiker.
  • Voeg het ei toe en meng lichtschuimig met de garde.
  • Voeg het meel van de pecannoten toe, samen met de bloem, bakpoeder en zout. Meng tot één geheel.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Gebruik één eetlepel deeg per koekje en leg in een hoopje op de bakplaat. Je zal ongeveer 8 koekjes maken.
  • Druk in elk koekje een pecannoot (zachtjes). Bak 12 minuten en laat nadien volledig afkoelen.
  • Meng de bloemsuiker met het sinaasappelsap. Begin met 1 eetlepel en voeg sap bij indien nodig. Sprenkel het glazuur over de afgekoelde koekjes en eet ze op!
Trefwoord Koekjes, Pecannoten, Sinaasappel

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept