Thaise scampikoekjes
Ik ben dolenthousiast over deze Thaise scampikoekjes. Ze zijn echt een héérlijk aperitiefhapje. Vol van smaak, een fijne textuur en gewoon te lekker. Oh, en ze zijn leuk om te maken. Win-win-win! De officiële benaming is ‘Tod Mun Goong’. Ze worden traditioneel anders gemaakt dan ik ze vandaag maak, maar ze zijn geïnspireerd op deze Thaise lekkernij.
Scampi en rode curry
De koekjes zijn een mix van scampi, rode curry, gember en lente-ui. Deze ingrediënten vormen de basis van de Thaise scampikoekjes en het is echt een droomcombinatie. Ideale koekjes om in een sweet chilisaus te dippen en smakelijk op te eten. Een publieksfavoriet ten huize Ginger!
Kerstmis
Deze Thaise scampikoekjes maken onderdeel uit van mijn kerstmenu van dit jaar. Naar goede gewoonte presenteer ik elk jaar een volledig en uitgebreid kerstmenu met voldoende opties voor iedereen. De scampikoekjes zijn het tweede hapje. Daarvoor kwamen de antipasto spiesjes al aan de beurt.
Dit gerecht maakt deel uit van – Ginger’s Kerstmenu 2023 – klik HIER om het volledige menu te zien.
Wat heb je nodig?
- Scampi’s: die je hebt laten ontdooien en ontdarmd en geschild hebt.
- Ei: om de mengeling te binden
- Rode currypasta: om er een smaakbommetje van te maken
- Gember: het is belangrijk dat het verse gember is
- Rode peper
- Lente-ui
- Sojasaus
- Paneermeel: om de mengeling te binden
- Maïszetmeel: om de mengeling te binden
- Arachideolie: om de koekjes in te bakken
- Sweet chilisaus: voor de afwerking
- Koriander: voor de afwerking
- Sesamzaadjes: voor de afwerking
Wat moet je doen?
Je hebt voornamelijk je blender nodig en een pan om de scampikoekjes in te bakken. Om te beginnen doe je de gember, rode peper en lente-ui in de blender en dit mix je tot fijne kruimels. Dan mogen daar de scampi’s bij, samen met de rode currypasta, ei, sojasaus, paneermeel en maïszetmeel. Kruid stevig met peper en mix tot een grof geheel.
Verhit een flinke bodem arachideolie in een grote braadpan en lepel het beslag erin. Gebruik ongeveer een flinke eetlepel per koekje. Het beslag is wat lopend, maar frituurt meteen vast in de pan. Bak goudbruin aan beide kanten, laat doorgaren en serveer meteen.
Werk nog af met koriander en sesamzaadjes en zet een potje sweet chilisaus bij de koekjes. Enjoy!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Gember: Gebruik zeker verse gember.
- Rode peper: Heb je het niet graag te pikant, gebruik dan ongeveer 1/4 tot 1/2e rode peper en verwijder zeker de zaadjes.
- Het deeg is relatief loperig. Dat is helemaal de bedoeling. Je kan het deeg gewoon in de hete olie lepelen en het schroeit meteen toe door de hitte. Het loopt niet uit, maar bakt mooi aan tot een stevig koekje.
- Op voorhand maken: Je kan het deeg op voorhand klaarmaken en à la minute de koekjes afbakken. Bewaar het deeg vanaf het begin in de koelkast en maak het maximum enkele uren op voorhand al klaar.
- Op voorhand maken: Je kan de scampikoekjes ook al volledig op voorhand klaarmaken en op het moment zelf ze kort terug opbakken in de pan zodat ze terug warm worden.
- Bewaren: Je kan de koekjes twee dagen bewaren in de koelkast. Warm ze maximaal één keer terug op.
Smakelijk!
Vind je dit een kei tof hapje? Check dan zeker eens volgende aperitiefhapjes.
- Halloumi met veenbes en pistache
- Kroketjes met spek en erwtjes
- Scheermesjes met chorizoboter
- Crab cakes
- Nachos met gekruide scampi
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Thaise scampikoekjes
Equipment
- Blender of foodprocessor
- Braadpan
Ingrediënten
- 2 cm verse gember gepeld
- 1/2 rode peper zaadlijsten verwijderd
- 1 stengel lente-ui in vier stukken
- 250 g scampi's, ontdooid en gepeld bevroren gewicht met pel = 280 g
- 1 ei
- 1 tl rode currypasta
- 1 tl sojasaus
- 2 el paneermeel
- 1 tl maïszetmeel of ander bindmiddel
- peper, zout
- arachideolie
Voor de afwerking
- 1 el sesamzaadjes
- 4 stengels koriander
- sweet chilisaus
Instructies
- Doe de gember, rode peper en lente-ui in de blender of foodprocessor en mix tot fijne kruimels.
- Voeg de scampi, ei, rode currypasta, sojasaus, paneermeel en maïszetmeel toe en mix tot een grof geheel. Kruid stevig met peper en eventueel wat zout.
- Verhit een flinke bodem arachideolie (een bodem van ong. een cm) en lepel er het beslag in hoopjes in. Gebruik ongeveer 1 el per koekje.
- Het beslag is lopend maar zal meteen dicht frituren in de olie en een stevig koekje vormen. Bak goudbruin aan beide kanten en laat dan nog kort even doorgaren.
- Leg op een warme schotel en werk af met sesamzaadjes en versnipperde koriander. Zet er een potje sweet chilisaus langs en serveer. Smakelijk!
2 Comments
Tanne Daniels
Dit is echt een geniaal receptje! Supergemakkelijk, snel klaar. En hoeveel smaken? Zelfs de niet zo Aziatisch etende schoonfamilie heeft hier van gesmuld!
As Cooked By Ginger
Oh, doet me heel veel plezier om dit te lezen! 🙂