Aperitief,  Feestdagen

Tartaar van zalm en groene appel

We zijn gewoon helemaal begonnen aan hét kerstmenu, ofwa? En dat met zo’n lekker aperitiefhapje als deze tartaar van zalm en groene appel. Hohoho! Mijn favoriete periode van het jaar toch wel, die feestdagen. Het is gewoon zo gezellig. Continu tafelen, lekker eten, gezellig samen zijn. Love it!

Naar jaarlijkse gewoonte (behalve vorig jaar maar hé, toen was ik net mama geworden voor de tweede keer en dat kwam net even voor) maak ik voor jullie een volledig kerstmenu klaar. Van het eerste hapje tot de koekjes bij de koffie en dat is dit jaar dus niet anders. Ook al woon ik ondertussen aan de andere kant van de wereld. Ook daar moet er kerst gevierd worden, hé 😉

Bon, we starten het menu dus meteen goed met een fris hapje met rauwe zalm en groene appel om lichtjes te beginnen. Rauwe zalm is verrukkelijk en ik eet het bijzonder graag met sojasaus, zoals bij dit hapje. Maar oh, wat was deze combinatie met de groene appel, wat kruiden en de lekkere mayonaise van Maille (verkrijgbaar bij Delhaize) met een lichte toets van mosterd heerlijk! De broodjes die werden ingesmeerd met deze Maillonaise (hebt g’em?) en vervolgens geroosterd werden in de oven zijn een absolute bonus aan dit gerechtje. Zo yum!

Klaar om in het kerstfood te vliegen? Here we go!

Benodigdheden, voor 8-10 kleine glaasjes:

400 g verse zalm (en ik bedoel dan: kraakvers)

1 groene appel (type Granny Smith)

4 takjes bladpeterselie

sap van 1/4e citroen

1 kleine el Mayonaise Fine à la moutarde de Dijon (+ extra voor de broodjes)

peper, zout

1 klein stokbrood

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de zalm en appel in kleine blokjes. Zorg ervoor dat de blokjes ongeveer even groot zijn. Versnipper vervolgens de bladpeterselie en doe alles in een mengkom. Voeg de citroen en mayonaise toe, kruid met peper en zout en meng alles door elkaar. Houd koel.

Snijd het stokbrood in schijfjes en de schijfjes door 2. Smeer in met een dun laagje van de mayonaise en zet een 7-tal minuten in de voorverwarmde oven of totdat de randjes goudbruin beginnen te worden.

Doe de tartaar in kleine glaasjes en serveer met een het broodje en eventueel een extra plukje peterselie en wat extra peper.

TIPS:

  • Ik raad sterk aan deze mayonaise te gebruiken omwille van de subtiele toets van mosterd die erin zit. Dit geeft zowel de tartaar als het broodje een extra krachtige smaak.
  • Begin met een kleine eetlepel van de mayonaise en voeg toe naar smaak. Ik hou ervan als het maar heel subtiel doorsmaakt zodat je de rest van de ingrediënten nog goed proeft.
  • Gebruik zeker de zure groene appel. Deze zorgt dat alles een mooi geheel vormt. Ga je een zoetere appel gebruiken, dan zal je hapje minder fris worden en misschien te zoet. Groene appel is echt perfect in dit gerechtje. Plus, het is gewoon heel lekker!
  • Je kan dit hapje op voorhand maken, maar liefst altijd de dag zelf omwille van de versheid van de zalm.
  • Zaken die nog lekker kunnen zijn om toe te voegen? Bieslook, lente-ui, sesamzaadjes.

Hmmm, klinkt het niet heerlijk?

Smakelijk!

Laurence

Zin in nog meer kerst-inspo? Check dan zeker mijn pagina ‘feestdagen’ om al mijn kerstgerechtjes te zien. Kijk je toch liever enkel naar de hapjes, dan kan je uiteraard op mijn pagina ‘aperitief‘ terecht. Enjoy!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Tartaar van zalm met groene appel

As Cooked By Ginger
Een heerlijke tartaar van zalm en groene appel. Een ideaal aperitiefhapje dat iedereen kan bekoren. Fris, zurig en bovendien gewoon super lekker!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 30 min
Gang Aperitief
Keuken Belgisch
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

  • 400 g verse, rauwe zalm
  • 1 groene appel type Granny Smith
  • 4 takjes bladpeterselie versnipperd
  • sap 1/4 citroen
  • 1 kleine (!) el Mayonaise fine à la moutarde de Dijon van Maille, plus extra voor de broodjes
  • peper, zout
  • 1 klein stokbrood

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de zalm en appel in even grote blokjes. Het is niet nodig de appel te schillen.
  • Doe in een kom en voeg de peterselie, citroensap en mayonaise toe en meng goed. Kruid stevig met peper en zout. Houd koel.
  • Snijd het stokbrood in sneetjes en de sneetjes in twee. Smeer in met een dun laagje van de mayonaise en rooster een 7-tal minuten de oven of totdat de broodjes krokant zijn.
  • Doe de tartaar in glaasjes en serveer met het broodje.

Notities

  • Kies absoluut voor een groene, zure appel en niet voor een zoetere variant. 
  • De broodjes insmeren met de mayonaise is een must. Zo lekker! 
  • Ga zeker voor de aangeraden mayonaise van Maille met de toets van mosterd. Dit zal je gerechtje extra kracht bij zetten. 
  • Begin zeker met een kleine eetlepel van de mayonaise. Extra toevoegen kan altijd, eruit halen niet. Het is de bedoeling dat de mayonaise lichtjes doorsmaakt zodat je de rest van de ingrediënten ook nog goed proeft.
  • Maak het gerechtje maximum enkele uren op voorhand en zeker de dag zelf owv de versheid van de zalm. 
Trefwoord Appel, Tartaar, Zalm

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept