Zondag Bakdag: Pistache-Ricotta koekjes
Soms heeft een mens gewoon een koekje nodig. Of twee, of drie. Van deze koekjes kon ik echt niet genoeg krijgen. Ze zijn niet te zoet, maar wel net zoet genoeg. Ze zijn mooi en speciaal en gewoon, tja, lekker. Meer moet dat niet zijn.
Op dagen dat ik nog eens wat tijd vrij heb (niet zo heel vaak dus), kan ik me echt amuseren met uren en uren kookboeken te bestuderen (ja ik lees dat als een boek), Pinterest af te schuimen, mijn opgeslagen Instagram-foto’s te bekijken en gewoon mij te laten inspireren door van alles en nog wat. Veel pagina’s vol gekribbel later, heb ik toffe receptjes klaarstaan.
Zo maakte ik onlangs nog eens deze amandel-ricotta cake, waardoor ik eraan herinnerd werd dat je met ricotta echt goed gebak kan maken. Ik deed dus verder research en kwam uit op pistache-ricotta koekjes. Oorspronkelijk werden deze met roomkaas gemaakt, maar wat roomkaas kan, kan ricotta ook! Dus ik begon eraan et voilà.. Het resultaat: Super lekkere koekjes met pistache en ricotta.
Benodigdheden, voor ongeveer 26 koekjes:
250 g ricotta
110 g boter, zacht en in blokjes
180 g suiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
360 g speltbloem
1 el bakpoeder
snuf zout
200 g gepelde pistaches, (170 g + 30 apart voor de afwerking)
100 g bloemsuiker
2-3 el melk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C, haal de bakplaat er alvast uit en neem er de elektrische garde bij. Maal de 170 g pistaches in de foodprocessor tot fijne kruimels. Neem er een grote mengkom bij en doe er de suiker, vanillesuiker en boter in. Mix een vijftal minuten met de elektrische garde tot een dik geheel. Voeg de ricotta toe en mix opnieuw.
Nu mag je het ei en de pistache toevoegen. Ga er opnieuw even met de mixer door. Zeef vervolgens de bloem boven de kom en voeg ook het zout en het bakpoeder toe. Mix met de garde tot één volledig geheel.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en neem per koekje een eetlepel deeg. Rol tot een balletje. Leg op de bakplaat en druk een klein beetje plat. Laat voldoende plaats tussen de koekjes. Neem ofwel twee bakplaten of bak de koekjes in twee keer.
Zet 15 minuten in de oven. Wanneer de randjes goudbruin zijn, zijn de koekjes goed. Ik testte er een paar op 20 minuten en die waren iets te fel gebakken.
Laat de koekjes volledig afkoelen en meng dan de bloemsuiker met de melk tot een glazuur. Hak de resterende pistaches in grove kruimels.
Smeer met een lepel wat glazuur op elk koekje en strooi er wat kruimels over. Even laten opstijven en je koekjes zijn klaar. Yummie!
Smakelijk,
Laurence