Koekjes

Pistache-ricotta koekjes

Pistache-ricotta koekjes. Soms heeft een mens gewoon een koekje nodig. Of twee, of drie. En deze pistache-ricotta koekjes waren exact wat ik nodig had. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Ze zijn niet te zoet, maar wel net zoet genoeg. Ze zijn mooi en speciaal en gewoon, tja, heel erg lekker.

Op dagen dat ik nog eens wat tijd vrij heb (niet zo heel vaak dus), kan ik me echt amuseren met uren en uren kookboeken te bestuderen (ja, ik lees dat als een boek), Pinterest af te schuimen, mijn opgeslagen Instagram-foto’s te bekijken en gewoon mij te laten inspireren door van alles en nog wat. Veel pagina’s vol gekribbel later, heb ik toffe receptjes klaarstaan.

Zo maakte ik onlangs nog eens deze amandel-ricotta cake, waardoor ik eraan herinnerd werd dat je met ricotta echt goed gebak kan maken. Ik deed dus verder research en kwam uit op pistache-ricotta koekjes. Oorspronkelijk werden deze met roomkaas gemaakt, maar wat roomkaas kan, kan ricotta ook! Dus ik begon eraan et voilà.. Het resultaat: Super lekkere koekjes met pistache en ricotta.

Wat heb je nodig?

  • Ricotta
  • Roomboter
  • Pistachenoten: het is aan te raden een pakje gepelde pindanoten te kopen
  • Suiker en vanillesuiker
  • Ei
  • Bloem
  • Bakpoeder
  • Bloemsuiker
  • Melk

Wat moet je doen?

Zoals met gebak bijna altijd het geval is, starten we met het voorverwarmen van de oven. Als dat gebeurd is, beginnen we aan ons deeg.

Hiervoor klop je de suiker, vanillesuiker en boter romig. Daarna mag de ricotta erbij en meng je opnieuw tot een glad geheel en dan het ei en opnieuw even mengen.

Mix de pistachenoten tot fijne kruimels of totdat het een meel wordt en voeg het toe aan het deeg. Meng en voeg dan de bloem, bakpoeder en een snufje zout toe. Als je dit nog goed mengt, dan is je deeg klaar.

Rol balletjes van het deeg en leg ze op een vel bakpapier op de bakplaat. Druk zachtjes plat en bak 15 minuten. Laat ze volledig afkoelen en meng dan de bloemsuiker en melk tot een glazuur. Dip er de bovenkant van de koekjes in en bestrooi met fijngehakte pistaches. Laat opstijven en eet op.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Pistaches: Je hebt er veel nodig, dus koop zeker gepelde pistaches als je vingertoppen je lief zijn! Het bespaart je veel leed én veel tijd.
  • Bakken: Dit deeg maakt 28 koekjes, waardoor je ze best in 2x af bakt anders gaan ze te fel tegen elkaar komen tijdens het bakken. De koekjes worden nog een beetje groter bij het bakken dus laat ongeveer 4 cm tussen de koekjes.
  • Bewaren: Bewaar de koekjes in een afgesloten doos op het aanrecht. Doe dit pas wanneer het glazuur volledig uitgehard is. Zo blijven de koekjes 4 dagen goed.

Wil je eens kijken welke geweldige koekjes ik nog voor jou in petto heb? Wat dacht je van deze?

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pistache-ricotta koekjes

As Cooked By Ginger
Heerlijke, smeuïge pistache-ricotta koekjes om duimen en vingers af te likken. Het perfecte koekje als je graag zoet en zout combineert.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 28 koekjes

Ingrediënten
  

Voor de koekjes

  • 110 g boter zacht, in blokjes
  • 180 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g ricotta
  • 1 ei
  • 170 g pistaches gemixt tot fijne kruimels
  • 360 g bloem
  • 1 tl bakpoeder

Voor de afwerking

  • 120 g bloemsuiker
  • 3 el melk
  • 30 g pistaches grof gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter, suiker en vanillesuiker romig.
  • Voeg de ricotta toe en meng goed.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Voeg de gemixte pistaches toe en meng tot één geheel.
  • Voeg als laatste de bloem en bakpoeder toe en meng een laatste keer.
  • Neem er twee bakplaten bij en leg een vel bakpapier op elke plaat.
  • Rol 28 balletjes van het deeg en druk lichtjes plat. Bak 15 minuten.
  • Laat volledig afkoelen en meng dan de bloemsuiker met de melk tot een glazuur. Start met 2 el melk, als het te dik blijft, voeg dan de 3e el melk toe.
  • Dip de bovenkant van de koekjes in het glazuur en bestrooi met de grof gehakte pistaches. Laat opstijven en serveer.
Trefwoord Koekjes

2 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept