
Haverkoeken
Haverkoeken. I love cookies! Daar kan ik niet onderuit en daar heb ik me ook al bij neergelegd. Koekjes, koekjes, koekjes! Mijn tweede grote liefde (na de husband, natuurlijk). Ik experimenteer er dan ook veel mee. Gezond, ongezond, met spelt, glutenvrij, met havermout, met gedroogde vruchten, met chocolade, met noten,… Je kan er zoveel mee doen.
De laatste tijd probeer ik mijn gluten wat meer te beperken. Spelt is hierbij een handig product. Niet helemaal glutenvrij, maar het bevat meer dan alleen gluten en de gluten zijn van een andere samenstelling dan die in tarwe (zo heb ik het toch begrepen). Hierdoor is spelt veel gemakkelijker verteerbaar dan tarwe. Altijd mooi meegenomen. Plus, het is lekker. Dat is ook relatief belangrijk. Probeer deze haverkoeken maar eens. Ze zijn verrukkelijk!


Wat heb je nodig?
- Speltbloem: gewone patisseriebloem kan ook
- Speltvlokken: of een mix van vlokken
- Havervlokken: de fijne vlokken, niet de grove
- Boter
- Suiker
- Vanillesuiker
- Eieren
- Bakpoeder

Wat moet je doen?
Je start, zoals gewoonlijk, met het voorverwarmen van de oven. Om dan te beginnen aan je deeg. Hiervoor klop je de suiker, vanillesuiker en eitjes op in de keukenmachine. Daarna doe je er de boter bij en als je dit tot één geheel gemengd hebt, voeg je de droge ingrediënten toe. Zijnde speltbloem, spelt- en havervlokken, bakpoeder en een snufje zout.
Goed mengen en je deeg is al klaar. Balletjes rollen, wat plat drukken op de bakplaat en afbakken!
Afkoelen en voilà, laat ze smaken.
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Speltvlokken: Dit vind je ondertussen in de meeste winkels. Moesten ze dit toch niet hebben en je hebt geen zin om meerdere winkels af te gaan, kan je gerust voor een mix gaan. Ik gebruikte voor deze koekjes bijvoorbeeld ook al een mix van haver-, spelt en volkoren granenvlokken. Werkt prima!
- Vanille: voor mij persoonlijk is de vanille onmisbaar in deze koekjes, skip dit dus zeker niet.
- Kidsproof: de koekjes zijn super kidsproof, zowel om te maken als om op te eten. Mijn dochter van 4 jaar maakte deze koekjes bijna volledig alleen.
- Bewaren: de haverkoeken blijven 3-4 dagen goed in een afgesloten doos. Ze zijn op hun best de eerste twee dagen.
Neem je graag een kijkje bij de rest van mijn koekjes? Check ze hier! Bij deze ook mijn persoonlijke favorietjes.
- Koekjes met walnoot en chocolade
- Chocolade chocolate chip cookies
- Biscotti met sinaasappel en chocolade
- Zachte kaneelkoekjes
- Haverkoekjes met chocolade
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Haverkoeken
Equipment
- Keukenmachine optioneel
Ingrediënten
- 100 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 100 g boter zacht & in blokjes
- 125 g speltbloem gewone patisseriebloem kan ook
- 100 g havervlokken
- 100 g speltvlokken
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de suiker, vanillesuiker en eieren in de keukenmachine en klop goed los.
- Voeg de boter toe en meng deze eronder.
- Voeg vervolgens de speltbloem, haver-en speltvlokken, bakpoeder en zout toe. Meng tot één geheel en je deeg is klaar.
- Verdeel in 12 delen, rol in balletjes en leg op een vel bakpapier op de bakplaat.
- Druk lichtjes plat en bak 12 minuten.
- Laat afkoelen op een rooster en laat ze smaken!

