Kerstmenu – Voorgerecht: Torentje van pompoen en feta met rucola-olie
We zijn aangekomen bij het voorgerecht. Een gerechtje dat ik zeker vier keer veranderd heb. Eerst ging ik de pompoen grillen en gewoon verdelen over het bord, dan ging ik er toch nog vlees bij doen, dan weer niet en dan weer wel. Uiteindelijk voegde ik ook rucola-olie toe en maakte ik er een torentje van. Dat van nooit kunnen beslissen dus. Uiteindelijk ben ik wel heel blij met het resultaat en is het een heel lekker gerechtje geworden. Goedgekeurd door de husband. Dat is altijd positief!
Het is een ideaal voorgerechtje voor tijdens de feestdagen. Niet te zwaar, niet te groot en ook niet echt ongezond. Mag ook, hé!
Benodigdheden, voor 2 voorgerechtjes:
6 schijfjes van de hals van een butternut
75 g feta
4 vellen pancetta of coppa
handvol pompoenpitten
zakje rucola
olijfolie
peper, zout, tijm
Bereiding:
Snijd 6 schijfjes van de hals van de butternut en schil ze. Smeer ze in met olijfolie en kruid met peper, zout en tijm. Zet 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Maak ondertussen de rucola olie. Houd een handvol rucola apart voor het gerechtje. De rest mag in de blender. Giet er een bodempje olijfolie bij en mix. Als het geheel te vast is, voeg je nog wat extra olijfolie toe. Kruid met peper en zout.
Wanneer de pompoen bijna klaar is, leg je de velletjes pancetta erbij. Deze moeten zo’n 6-7 minuten bij in de oven. Haal nadien alles uit de oven.
Neem er twee bordjes bij en leg er een schijfje pompoen op en daarop wat rucola. Daarop leg je een blaadje pancetta en daarover verkruimel je dan weer wat feta. Dan weer butternut, rucola, pancetta, feta. Afwerken doe je met pompoenpitten en de rucola-olie.
Echt héél lekker!
Laurence
10 Comments
Pingback:
Liesbet
Top recept, ik heb het al een paar keer gemaakt voor gasten dit najaar en vanavond weer.
As Cooked By Ginger
Heel leuk te horen!
Dankjewel,
Laurence
Kaat
Lekker! Ik heb zoete aardappel gebruikt in de plaats van pompoen, omdat ik geen pompoen kon vinden 🙈
As Cooked By Ginger
Een heel leuk idee om het met zoete aardappel te maken! 🙂
Pingback:
Margriet Heling
Is het mogelijk dit gerecht voorad te maken en voor het opdienen even op te warmen in de magnetron?
As Cooked By Ginger
Hoi! Ik zou dan de pompoen en rucola-olie al op voorhand klaarmaken en dan als je het gerecht wilt serveren de pancetta in de oven te zetten en daar de pompoen meteen weer bij om kort mee op te warmen. Dan is het enkel een kwestie van nog samen te stellen nadien 🙂 Als je de pancetta ook wilt voorbereiden, zou ik enkel de pompoen opwarmen in de micro en de pancetta koud erbij serveren. Groetjes!
Pingback:
Marc
Wat een leuk recept Laurence!
Ik heb het een klein beetje aangepast:
– Ik heb de schijfjes pompoen ingesmeerd met olie waar ik eerder takjes tijm in heb aangefruit,
– feta vervangen door Chavroux (zachte geitenkaas)
– op ieder laagje ook vijgencompote gesmeerd (St Dalfour)
– italiaanse parmaham, licht opgebakken in de pan ipv oven
– gegarneerd met vijgenjam (over en naast het torentje)
– bord gedecoreerd met dunnen plakjes vijg
Gr.