Zondag Bakdag: Amandel-ricottataart
Zondag bakdag! En ik heb een heerlijk stukje cake voor jullie. Amandel-ricottataart met drie hoofdingrediënten: Amandel, ricotta en vanille. Mmmm, klinkt lekker, hé? En dat was het ook. De cake heeft iets meer de structuur van kaastaart. Een beetje tussen een gewone cake en kaastaart in. Mmm, ik ben er nog van aan het nagenieten. Ik ben een echte zoetebek. Na mijn maaltijd moet ik altijd een stukje chocolade of een koekje hebben, liefst met een koffietje. Dat is genieten. Nogal een geluk dat ik ook super graag bak. Ik vul mezelf perfect aan ;). En het lief kan ook niet klagen. Die eet gretig mee. Gelukkig eten wij over het algemeen vrij gezond, anders zou je ons kunnen rollen. En dat willen we niet, hé. Maar back to the cake, een dikke aanrader. Komt ie!
Benodigdheden:
120 g zachte boter
170 g suiker
100 g bloemsuiker + wat extra voor de afwerking
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren, gesplitst
120 g amandelmeel
120 g speltmeel (of tarwebloem)
300 g ricotta
amandelschilfers
Bereiding:
Verwarm oven voor op 170°C.
Meng boter, 170 g suiker en 1 zakje vanillesuiker en laat 5 minuten draaien in de keukenmachine. Voeg nu 1 voor 1 de eidooiers toe. Meng na elke eidooier totdat deze er goed onder gemengd is en voeg dan pas de volgende toe. Voeg het amandelmeel en speltmeel toe en meng. Neem de ricotta en meng er een zakje vanillesuiker onder. Voeg dit toe aan het mengsel.
Begin nu met het opkloppen van de eiwitten. Wanneer het bijna stijf is, voeg je de bloemsuiker toe. Wanneer de eiwitten stijf opgeklopt zijn, spatel je ze onder het mengsel. Meng met de spatel tot één geheel. Beboter en bebloem vervolgens de bakvorm (ik nam er eentje van 24 cm doorsnede) en giet het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant wat plat en bestrooi royaal met de amandelschilfers. Zet de cake in de oven voor 45 minuten. Wanneer de cake erna nog nat is, zet je hem enkele minuutjes bij.
Laat volledig afkoelen, haal uit de vorm en werk af met poedersuiker.
Je huis gaat héérlijk ruiken, beloofd!
Laat het smaken!
Helemaal into cake? Check dan zeker eens deze carrot cake met roomkaasfrosting of mijn lekkere citroen-yoghurtcake met maanzaad.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Benieuwd naar wat ik nog allemaal klaar maak? Volg me zeker op mijn Instagramkanaal @ascookedbyginger en volg mijn dagelijkse foodie-leven!
Amandel-ricottataart
Ingrediënten
- 120 g boter zacht en in blokjes
- 170 g suiker
- 100 g bloemsuiker extra voor afwerking
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4 eieren gesplitst
- 120 g amandelmeel
- 120 g spelt- of patisseriebloem
- 300 g ricotta
- 50 g amandelschilfers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Doe de boter, gewone suiker en 1 zakje vanillesuiker in de keukenmachine en laat 5 minuten draaien.
- Voeg 1 voor 1 de eidooiers toe en meng steeds tussendoor.
- Voeg het amandelmeel en speltmeel (of patisseriebloem) toe en meng het onder het deeg.
- Meng de ricotta met het 2e zakje vanillesuiker en voeg toe. Meng tot een glad mengsel.
- Klop de eiwitten bijna stijf, voeg er de bloemsuiker aan toe en klop volledig stijf. Spatel voorzichtig onder het beslag.
- Giet in een ingevette en bebloemde bakvorm van 24 cm. Bestrooi met de amandelschilfers en bak 45 minuten.
- Laat volledig afkoelen en serveer.
Notities
- Baktijden kunnen variëren tussen ovens. Komt je prikker na 45 minuten niet droog uit de cake, zet hem dan per 5 minuten bij.
38 Comments
linda
heerlijke taart ga hem nogmaals bakken. Vorm van 20cm was te klein, ging niet in de airfryer en in de oven ging het over de vorm waardoor de oven goed vui was, maar was heerlijk, daarom nu grotere vorm nemen.
As Cooked By Ginger
Hoi! Oh gek dat de vorm te klein was. Vervelend dat je oven helemaal vol hing! Gelukkig bleek de taart toch nog lekker te zijn 😉
Pingback:
Pingback:
eva
Super lekker en vlot gemaakt! 🙏
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen. Dankje Eva! 🙂
Katrijne
Super luchtig, lekker receptje en lekker knapperig! Love it!!
As Cooked By Ginger
Zo leuk te horen, dankjewel! 🙂
Kelly
Super lekkere taart! Ik heb deze al vaak gemaakt en het is steeds een succes bij het bezoek die dit proeft 🙂
As Cooked By Ginger
Zo leuk te horen Kelly! 🙂 Mercikes!
Elise
Lekkerste en makkelijkste cake everrrrr 🤤🤤
As Cooked By Ginger
oehhh leuk te horen, merci! 🙂
Marte
Super lekker recept, gemakkelijk te volgen! Ik voegde zelf nog wat citroenzeste toe, wat het voor mij persoonlijk afmaakte! 🙂
As Cooked By Ginger
Leuk idee dat van de citroen! Bedankt voor je fijne reactie 🙂
Elise
Mhh net deze super lekkere taart gebakken en geproefd. De smaak zit helemaal goed! Het receptje was gemakkelijk te volgen. Deze taart komt zeker nog eens op tafel als we bezoek hebben.
As Cooked By Ginger
Super om te lezen. Het is echt een toppertje deze taart. Zo’n beetje tussen kaastaart en cake in. Eén van mijn favorietjes deze, dus heel leuk te horen dat ie gesmaakt heeft. Groetjes!
Marleen
Deze taart is echt een geweldige ontdekking, zo suuuuper lekker! Zo zacht van smaak! Een blijvertje 😋👌👍
As Cooked By Ginger
Joepie, kei leuk dat je deze topper van een taart ontdekt hebt!:)
Pingback:
Margo de Vries
Taart al zeker 5 keer gemaakt!!
Super lekker….
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen, het is zelf mijn favorietje 🙂
Pingback:
Liesbet
Net een stukje taart gegeten. Ik vind ze heel erg lekker. Ik ga ze zeker en vast nog eens maken. Hmm heerlijk op zo een zondagse dinsdag
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen, dankjewel!
Windey Narshis
TOP receptje! Deze taart is ondertussen de lievelingstaart van heel de familie.
As Cooked By Ginger
Oh geweldig! Een hele familie die fan is, happy me!
Dorien
Ongelooflijk lekker!
As Cooked By Ginger
Ohh, dankjewel! Zelf ook één van mijn favorietjes 🙂
Vandecappelle Marleen
Heel lekker, maar idd wat nat van structuur. Niet droog zoals een gewone cake, klopt dat?Misschien omdat Zusto gebruikte?
Bedankt voor je lekkere receptjes.
As Cooked By Ginger
Hoi! Nee, dat klopt. Het is een mengeling tussen een cake en een kaastaart, waardoor de textuur natter is dan bij een gewone cake. Helemaal normaal dus! 🙂
Laura
Heee Laurence
Ik ben van plan deze te maken voor iemand die glutenvrij moet eten. Kan ik speltbloem gewoon 1 op 1 vervangen door glutenvrije bloem?
Groetjes
Laura
As Cooked By Ginger
Yes, als dat een glutenvrije mix is (dus niet bvb amandelmeel), kan je dat 1 op 1 vervangen!
Marijke
enorm lekkere taart.
voor een dessertenbuffet gemaakt, iedereen was er zot van
zal een van mijn favorietjes worden
dankjewel voor het recept
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen! Dankjewel 🙂
Sophie
Deze taart blijft hier een toppertje!!
Bedankt voor het recept! 🤗🤩
As Cooked By Ginger
Geweldig!! 🙂
Liesbet
Al eens gemaakt, mmmm!
Om hem glutenvrij te maken, zou je de bloem kunnen vervangen door glutenvrije bloem of meer amandelmeel?
As Cooked By Ginger
Hoi! Zeker glutenvrije bloem nemen, niet extra amandelmeel 🙂