Salade met rode kool, witte pens en peperkoek
Van een zeer vreemde maar zeer geslaagde combinatie gesproken… Het is iets dat we van deze salade met krieltjes, maïs, rode kool, peperkoek en witte pens alvast zeker kunnen zeggen. Dat ie een tikkeltje vreemd maar wel su-per lekker is.
De inspiratie kwam vanuit de peperkoek van Vondelmolen. Het is één van die producten waarvan je op het eerste zicht denkt: ‘Peperkoek, dat eet je met wat boter als ontbijt of snack en daar stopt het, toch?’. Maar niets is minder waar want je kan met peperkoek zoveel doen. Dessertjes maken en in je gebak gebruiken bijvoorbeeld maar het past zeker ook bij veel hartige recepten en dat is wat ik jullie vandaag wil tonen. Dat het bij super veel past én gewoon heel lekker is. Komt ie!
Benodigdheden, voor 2 personen:
1/3 rode kool (of 1/2 als het een kleintje is)
8 krielaardappelen
1 klein blikje maïs
2 stengels lente-ui
2 plakjes peperkoek van Vondelmolen
2 witte pensen
boter
Dressing: 3 el koolzaadolie (of andere neutrale olie), 1 tl mosterd, 1 el honing, 2 el ciderazijn (of witte wijnazijn), peper, zout
Bereiding:
Snijd de krieltjes in twee of vier afhankelijk van de grootte en kook ze tot ze gaar zijn (zo’n 10 tal minuten). Giet af, spoel onder koud water en laat volledig afkoelen. Haal de rode kool door de mandoline zodat je flinterdunne sliertjes overhoudt.
Doe de rode kool in een kom en voeg er de maïs aan toe. Snijd de lente-ui in schijfjes en voeg ook toe. Voeg de afgekoelde aardappelen toe en meng. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Kruid deze stevig met peper en zout en giet bij de salade. Meng goed en zet apart.
Snijd de peperkoek in blokjes, verhit een klontje boter in de pan en bak de blokjes krokant in enkele minuten. Laat even afkoelen zodat ze extra krokant worden.
Snijd de witte pens in schijfjes en bak ze enkele minuten aan elke kant in boter in de pan.
Verdeel de salade over twee diepe borden. Verdeel er de witte pens over en vervolgens de blokjes peperkoek. Werk eventueel af met een beetje peterselie.
Laat het smaken!
Laurence
8 Comments
Laura
Hey Laurence
Hoewel de combinatie mijn kotgenoten deed fronsen, vond ik dit een zeer geslaagd gerechtje! Komt hier zeker nog op tafel 🙂
As Cooked By Ginger
Hey Laura,
Haha ja veel mensen denken eerst ‘huh?’ en vinden het vaak dan toch super lekker! 🙂
Groetjes,
Laurence
Pingback:
Pingback:
Maja
Super lekker gerechtje!
As Cooked By Ginger
Dankjewel!
Rani
Weer geslaagd. Vorig jaar met rode kool gemaakt, vandaag met witte kool en wortel (en wat veldsla) als vervanging. Super lekker weer 👌
As Cooked By Ginger
Oh geweldig! Leuke variatie op de salade 🙂