Salades,  Veggie

Quinoasalade met courgetteballetjes en tzatziki

Dat ik een fan ben van quinoa kan ik niet meer onder stoelen of banken steken. Ik vind het gewoon zo lekker en het combineert zo goed met verschillende groentjes. Als je even niet weet wat maken, neem je gewoon wat quinoa, vervolgens wat restjes groenten uit de koelkast en voor je het weet ben je super lekker aan het eten. Op deze manier eet ik quinoa het vaakst, maar zo af en toe test ik er weer eens een nieuw receptje mee uit.

Ik had al lang het idee om courgetteballetjes te maken, aanvankelijk wou ik ze als aperitiefhapje maken, maar dan bedacht ik me dat het leuk en lekker zou zijn als ik het in een hoofdgerecht zou verwerken. Waarom ook niet? Mijn gedachten sprongen al snel op een quinoasalade en aangezien de balletjes perfect zouden zijn met tzatziki, deed ik dat er ook meteen maar bij. Gezond, fris en lekker. Meer moet een mens niet hebben, denk ik hé? Oh ja, een glaasje rosé voor erbij misschien nog?

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de balletjes:

250 g courgette

80 g  feta

60 g geraspte parmezaan

1 el versnipperde peterselie

1 el versnipperde munt

1 ei

6 el paneermeel

peper, zout

enkele el bloem

Voor de salade:

130 g quinoa (naar keuze, ik nam tricolore)

1/2 komkommer

handvol rucola

16 tal kerstomaten

verse peterselie

verse munt

sap van 1/2 citroen

olijfolie

Voor de tzatziki:

150 g Griekse yoghurt

enkele schijfjes komkommer

een takje verse oregano

sap van 1/2 citroen

peper, zout, olijfolie

Bereiding:

Het lijkt alsof er veel ingrediënten mee gemoeid zijn, maar veel producten herhalen zich en heb je standaard in huis. Niet schrikken, dus ;-).

We beginnen met de courgetteballetjes. Rasp de courgette en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng vervolgens alle ingrediënten samen tot een mooi geheel en kruid met flink wat peper. Zet het mengsel vervolgens een uurtje in de koelkast zodat het wat kan opstijven. Als het mengsel te nat is, doe je er wat extra paneermeel bij.

Kook de quinoa gaar in dubbel zoveel water en laat volledig afkoelen. Maak ondertussen de tzatziki door de komkommer en oregano heel fijn te snijden en vervolgens alle ingrediënten met elkaar te mengen. Bewaar in de koelkast.

Wanneer de quinoa afgekoeld is, snijd je de komkommer in blokjes en de kerstomaten in twee. Versnipper de munt en peterselie. Voeg alles toe aan de salade, samen met de rucola. Pers de citroen boven het geheel uit en sprenkel er wat olijfolie bij. Kruid met peper en zout en meng goed. Zet terug in de koelkast tot de balletjes klaar zijn.

Rol balletjes van het courgettemengsel, rol ze even door de bloem en bak ze in de pan. Korst aan op hoog vuur en laat verder garen op laag vuur. 

Neem er twee mooie, diepe borden bij en schep er wat van de quinoasalade in. Doe daarop de balletjes en werk af met een flinke el tzatziki.

TIP: Het gerecht oogt ook heel mooi als je het serveert in een mooie, grote schotel.

Super lekker, ik beloof het!

Laurence

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *