Kip cobbler
Oh la la, met deze kip cobbler zijn we alweer aan het eerste hoofdgerecht voor kerst aanbeland. Naar traditie maak ik altijd één hoofdgerecht met vlees en één hoofdgerecht met vis voor jullie klaar. Aangezien het erg dure tijden zijn voor iedereen en we ons misschien geen duur stuk wild voor 20 personen kunnen permitteren, heb ik dit jaar extra rekening gehouden met ieders portemonnee en heb ik voor kip gekozen. Budgetproof, dus!
Dat is heel lief, Ginger. Maar wat is een cobbler?
Een cobbler is in feite een verzamelnaam voor een dessert waarbij er een fruitvulling in een ovenschaal gedaan wordt en daarop wordt taartdeeg of biscuits gelegd en dit wordt gebakken. Het is zoals een crumble, met dat verschil dat een crumble een zoete kruimelachtige topping heeft, vaak met (bruine) suiker en/of havervlokken en een cobbler een vaster deeg als topping krijgt. Van die laatste kan je dus ook perfect een hartige variant maken.
Meer over dit gerecht…
De kip cobbler is gezelligheid in een ovenschaal. Het is romig, heerlijk, smaakt gigantisch goed op een koude avond en het is gemakkelijk voor grote groep te maken én je kan het goed voorbereiden (zie tips). Deze ovenschotel is absoluut comfortfood en dus zeker iets dat ik zelf op tafel zou toveren voor een heerlijk kerstmaal.
Benodigdheden, voor 4 personen:
Voor de hartige kipvulling:
450 g kipfilet
30 g boter
1 sjalot
3 wortelen
150 g ontbijtspek of spekblokjes
150 g champignons
100 ml witte wijn
40 g bloem
400 ml kipbouillon
100 ml volle room
2 el versnipperde bieslook
2 el versnipperde peterselie
1 tl tijm
peper, zout
Voor de biscuits:
125 g bloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
1/2 tl zout
75 g koude boter
80 g geraspte cheddar
180 ml koude volle room
Bereiding:
Voor de hartige kipvulling:
Kook de kipfilets in 10 minuten gaar, laat afkoelen en trek in reepjes. Versnipper de sjalot, snijd de wortelen in kleine blokjes en de champignons in 4 of 8 stukjes. Snijd het ontbijtspek in stukjes.
Smelt de boter in een grote pan en voeg er de sjalot en wortel aan toe. Bak enkele minuten en voeg vervolgens het spek en de champignons toe. Bak totdat het spek en de champignons goudbruin zijn en giet dan de witte wijn erbij. Laat uitkoken.
Strooi nu de bloem over het geheel en meng meteen. Als de bloem onder de groentjes gemengd is, giet je er al roerend de bouillon bij. Als de saus kookt, voeg je de room, bieslook, peterselie en tijm toe. Meng nog eens goed, de saus zal nu al tot een mooie dikte ingedikt zijn.
Voeg als laatste de kip toe aan de saus en meng. Laat doorwarmen en giet in een ovenschaal.
Voor de biscuits:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de bloem, bakpoeder, bakingsoda en zout. Snijd de koude boter in blokjes en snijd deze onder de droge ingrediënten (met een mes of de foodprocessor). Als de stukjes boter kleiner zijn dan erwtjes, mag de cheddar erbij. Meng en giet de volle room bij het deeg. Meng met een houten lepel tot de room volledig onder het deeg gemengd is. Je hebt een plakkerig deeg nu.
Verdeel het deeg in acht delen. Maak van elk stuk deeg een dikke schijf en leg bovenop de kipvulling. Bak 20 minuten en serveer.
Tips:
- Op voorhand klaarmaken: Je kan de vulling volledig op voorhand klaarmaken. Laat deze helemaal afkoelen voordat je hem afgedekt in de koelkast plaatst. Je kan de biscuits ook al op voorhand maken, maar leg ze nog niet op de saus. Houd apart in de koelkast, laat op kamertemperatuur komen, leg ze op de kipvulling en bak af wanneer het tijd is om te eten.
- Vegetarisch maken: Je kan dit recept perfect vegetarisch maken door veggie kipstukjes te gebruiken of het vlees weg te laten en te vervangen door extra groentjes zoals extra champignons, prei, aardappel.
- Bewaren: Restjes zijn nog super lekker de dag nadien. Zeker de vulling wordt alleen maar beter als hij extra getrokken heeft. De biscuits zullen de dag nadien een beetje natter zijn omdat ze op de vulling hebben gelegen, maar niks wat niet kan smaken als leftover!
- Ingrediënten: Gebruik voor de bloem gewone tarwebloem of patisseriebloem. Als je zelfrijzende gebruikt, laat dan het bakpoeder weg. Voor de kruiden is het belangrijk dat je verse bieslook en peterselie gebruikt. De tijm is gewoon gedroogde tijm uit een potje.
Ziezo, een heerlijke maaltijd. Laat het smaken!
Laurence
Meer van dit? Check dan mijn gelijkaardig maar toch anders receptje, de ultra lekkere chicken pot pie. Of check zeker en vast dit heerlijk vispannetje dan eens. Kan niet beter, hmm! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Kip cobbler
Ingrediënten
Voor de kipvulling:
- 30 g boter
- 1 sjalot versnipperd
- 3 wortelen geschild, in kleine blokjes
- 150 g ontbijtspek in stukjes
- 150 g champignons in 4 of 8 gesneden
- 100 ml witte wijn
- 40 g bloem
- 400 ml kipbouillon of -fond
- 100 ml volle room
- 2 el versnipperde bieslook
- 2 el versnipperde peterselie
- 1 tl tijm
- 450 g kipfilet gekookt, in reepjes getrokken
- peper, zout
Voor de biscuits:
- 125 g bloem
- 1/2 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 75 g koude boter
- 80 g geraspte cheddar
- 180 ml koude volle room
Instructies
Voor de kipvulling:
- Smelt de boter in een grote pan en voeg er de sjalot en wortel aan toe. Roerbak enkele minuten en voeg het spek en de champignons toe. Bak goudbruin.
- Giet de witte wijn bij de groentjes en laat uitkoken.
- Strooi de bloem over de groentjes en meng goed totdat de bloem is opgenomen.
- Giet de kipbouillon al roerend in de pan. Blijf roeren tot de saus kookt, hij zal meteen beginnen indikken, en voeg dan de room toe. Samen met de bieslook, peterselie en tijm. Roer goed en kruid met peper en zout.
- Voeg de kip toe aan de pan en roer om. Warm door en giet de vulling in een ovenschotel.
Voor de biscuits:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de bloem, zout, bakpoeder en baking soda. Snijd de koude boter in blokjes en snijd deze onder de bloemmengeling met een mes of in de foodprocessor.
- Als de stukjes boter kleiner zijn dan erwtjes, mag de cheddar erbij. Meng en giet de koude, volle room erbij. Meng met een houten lepel tot een plakkerig deeg.
- Verdeel het deeg in acht delen. Maak van elk deel deeg een dikke schijf en leg bovenop de kipvulling.
- Bak 20 minuten in de oven en serveer.
11 Comments
Marie
Heel erg lekker en super gemakkelijk om te maken! Dit maak ik zeker nog eens. 🙂
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie!
Lotte
Nog niet klaargemaakt, maar het lijkt me gemakkelijk op voorhand klaar te maken en iets dat bij iedereen in de smaak gaat vallen. Daarom staat het op ons kerstmenu. Ben benieuwd!
As Cooked By Ginger
Super! Vergeet zeker niet de tips ivm de voorbereiding te lezen als je het op voorhand wilt klaarmaken 🙂 Vrolijk kerstfeest!
Marie
Wij maakten dit recept voor kerstavond. Inderdaad heel makkelijk en super budgetvriendelijk om te maken <3 Ook fijn dat dit een feestelijk, orgineel recept is indien er in de familie wat mensen zijn die niet houden van het "gangbare" vlees met kerst zoals eend, wild etc.
Omdat de meningen van de tafelgasten verdeeld waren, mn. over de biscuits, heb ik een vraagje:
Hoe moeten de biscuits er uiteinlijk uitzien na het bakken? Bij ons was de korst krokant en de binnenkant nog wat degerig zoals een knoedel (knödel). Is dit de bedoeling of moet heel de biscuits krokant zijn? Wij voegden bij het uitrollen extra bloem toe omdat deze nog plakkerig was, misschien daardoor verkeerde verhoudingen…
Nog een tweede vraagje van de tafelgasten: dit is weldegelijk het volledige gerecht? Er moeten geen kroketjes meer bij?
(nog een kleine tip: voor ons leek het als hoofdgrecht -indien je het zonder hapjes en voorgerecht zou maken- wat weinig. In zo'n volledig kerstmenu was het wel voldoende :-))
Ikzelf vond het heel erg lekker. Ik eet ook graag koekjesdeeg of mislukte cake 🙂
Alvast bedankt voor de feedback. En ook voor het recept, Laurence!
As Cooked By Ginger
Hoi Marie,
Bedankt voor je reactie! Fijn te horen dat het jou gesmaakt heeft. De biscuits zijn inderdaad zachter aan de onderkant en krokanter aan de bovenkant. Het is een Amerikaans recept dat zo gegeten wordt. Wat je altijd kan doen als je dat minder lekker vindt, is de biscuits apart afbakken en ze nadien bij de vulling serveren. Een beetje zoals het koekje bij de vol-au-vent. Dan is het niet nodig om de schotel in de oven te zetten, maar kan je hem gewoon warm houden tot de biscuits gebakken zijn. Dit gerecht is inderdaad een onderdeel van mijn kerstmenu, er werd dus bij de hoeveelheden rekening gehouden met het feit dat er al hapjes, voorgerecht en eventueel een soepje aan vooraf gegaan zijn én er nog een dessertje moet volgen. Qua serveersuggesties, kan je dat altijd zelf inschatten, maar zaken zoals boontjes met spek, een winterse salade of witloof, worteltjes,.. kunnen allemaal nog bij dit gerecht geserveerd worden als je het wat grootser wilt maken.
Bij deze bedankt om een As cooked by Ginger gerechtje op het menu te zetten! 🙂 Groetjes en gelukkig nieuwjaar!
Lise
Heel lekker! Maken we zeker nog eens! 😊
As Cooked By Ginger
Leuk te horen dat het gesmaakt heeft!
Laura
De vulling was heerlijk en een groot succes bij mijn gasten op kerstavond! Voor mezelf maakte ik een veggieversie met vegetarische kipstukjes; minstens even lekker als deze vleesversie! Over de biscuits waren de meningen verdeeld, ze bakten bij mij niet mooi uit (de binnenkant was nog wat rauwig en de onderkant sompig). Volgende keer zal ik de biscuits apart afbakken zoals hier in de reacties voorgesteld, ik ben benieuwd! 😀
Kim
Superlekker! Ik heb de champignons in kleine blokjes gesneden en de kindjes hebben ze niet eens opgemerkt 😁 het hele gezin heeft hiervan gesmuld. Dit receptje is vanaf nu één van onze favorieten!
As Cooked By Ginger
Oh geweldig!