Super Healthy,  Veggie

Zoete aardappel falafel met tahini-dressing

Over dit gerechtje heb ik al zoveel vragen gehad. Vooral over wanneer het online komt. Jullie waren ongeduldig nadat ik de eerste foto ervan postte op Instagram. Ook niet eerlijk, eigenlijk, dat ik er een foto van post zonder het recept al klaar te hebben staan. Ik zal het nooit meer doen, sorry!

Ik snap jullie wel, hoor. Deze balletjes zien er niet alleen lekker uit, ze zijn dat ook echt. Gezond, voedzaam en gewoon lekker. Zoete aardappel stelt nooit teleur. Het begint dan ook één van de meest gebruikte groentjes in mijn keuken te worden, samen met broccoli, spinazie en courgette. I love groentjes! Maar dus, het receptje. Komt ie.

Benodigdheden, voor 2 personen (met wat extra balletjes voor de lunch de dag nadien):

1 zoete aardappel (van ongeveer 400 g)

125 g bruine rijst

100 g cashews

1 ei

1 tl kurkuma, 1/2 tl komijn, 1 tl paprikapoeder, snuf zout, peper

100 g volkoren bloem (ik nam rijstbloem)

Dressing: 1 el tahin, 2 el skyr (of Griekse yoghurt), 2 el olijfolie, 1 tl honing, sap van 1/2 citroen, peper, zout, snuf paprikapoeder, 8 el water.

Salade: 2x handvol rucola, 50 g feta, 2 el zonnebloempitten, 10 tal radijsjes, 1/2 komkommer, radijsscheuten, 12 tal gekleurde kerstomaten, sap van 1/2 citroen, olijfolie, peper en zout.

Bereiding:

Kook de rijst gaar zoals aangewezen op de verpakking. Laat nadien afkoelen tot kamertemperatuur.

Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Doe ze in de foodprocessor of blender en mix tot fijne kruimels. Doe de cashews erbij en mix opnieuw. Dan de rijst toevoegen en opnieuw mixen. Als laatste het ei en de kruiden en tot een egale massa mixen.

Doe het mengsel in een kom en voeg er de bloem aan toe. Meng goed en zet het mengsel in de koelkast terwijl je de dressing en de salade maakt.

Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen. Als de dressing te dik is, kan je extra water toevoegen.

Maak vervolgens de salade door de groentjes die gesneden moeten worden te snijden en alles samen te mengen. Kruid met peper en zout en sprenkel er het citroensap en wat olijfolie bij. Mengen en klaar!

Rol balletjes van de zoete aardappelmengeling en bak ze aan in veel zonnebloemolie (of andere olie waar je graag mee bakt). Korst de balletjes aan op hoog vuur en laat ze dan verder garen op laag vuur. Na zo’n 10 minuten zijn ze klaar.

Serveer met de salade en werk af met de dressing.

Lekker, hoor!

Laurence

2 Comments

  • Eef

    Ik denk dat ik iets mis heb gedaan..
    Mijn deeg was heel erg plat en er was geen mogelijkheid om er balletjes van te maken.
    Ook in de pan vormde het precies pannenkoekjes en viel er niets van te bakken😅

    • As Cooked By Ginger

      Hoi!
      Dat is jammer. Heb je toevallig de zoete aardappel eerst gekookt? Want die moet er gewoon rauw bij.
      De rijst moet ook afkoelen tot kamertemperatuur. Als je het gevoel hebt dat je mengeling te plat is, kan je altijd wat amandelmeel toevoegen en/of wat langer in de koelkast laten staan. Veel succes ermee 🙂
      Groetjes,
      Laurence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *