Gezonde bowl met boerenkool en een dressing van bloedsinaasappel
Soms heb ik van die periodes dat het ene feestje na het andere volgt en de etentjes vol overdaad zich opstapelen. Geweldig, dat wel, ik leef voor die gezellige tafelmomenten, maar teveel is teveel. Na enkele verjaardagsetentjes van zowel mezelf als husband, een vakantie in Malaga, een vrijgezellenweekend met mijn zotte vriendinnen (nog iemand een jeneverke?), een familiefeest met véél gangen en een weekend in Berlijn op bezoek bij mijn broer, had ik GENOEG GEGETEN. En waar is het dan tijd voor? Juist ja,….
Tijd voor gezond eten!
Dus ging ik aan de slag, met gezonde dingetjes. Boerenkool, tofu, avocado en een lekkere dressing. Helemaal veggie, boordevol groentjes en overheerlijk. Afgewerkt met een extra speciale peper van Santa Maria. Receptje? Komt eraan hoor.
Benodigdheden, voor 2 personen:
100 g parelcouscous
200 g tofu, uitgelekt
1 boerenkool
1 citroen
1 avocado
16 tal kerstomaten
2 el zonnebloempitten
peper & zout, ik nam de ‘Tellicherry Pepper’ van Santa Maria (zie info onderaan)
Marinade voor de tofu: 60 ml honing, 2 el sesamolie, 2 el sojasaus, 1 tl sambal, 1 el rijstazijn
Dressing: sap van 1 bloedsinaasappel, 100 g tahin, 3 tl honing, 1 el sesamolie, 1 el rijstazijn, eventueel wat water
Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor de marinade van de tofu. Snijd de tofu in blokjes en giet de marinade erover. Meng en laat minstens vier uur marineren. Roer in de helft even om.
Verwarm na deze uren de oven voor op 200°C. Neem de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Leg er de gemarineerde blokjes tofu op en zet 30 minuten in de oven. Roer in de helft even om.
Ondertussen kook je de parelcouscous klaar zoals aangewezen op de verpakking. Terwijl de couscous kookt, trek je de blaadjes van de boerenkool van de nerven. Verhit vervolgens een flinke scheut olijfolie in een grote wokpan en roerbak er de boerenkool in. Kruid stevig met de Tellicherry peper en een beetje zout. Voeg het sap van de citroen eraan toe, meng en haal na een paar minuutjes van het vuur. Zet apart.
Rooster de zonnebloempitten enkele minuten in een pan op het vuur. Giet de couscous af en spoel meteen onder koud water zodat de couscous koud wordt.
Snijd de kerstomaten in twee en de avocado in blokjes.
Meng alle ingrediënten voor de dressing. Leng eventueel aan met water als de dressing te dik blijft. Je kan ook altijd wat extra sap van een bloedsinaasappel toevoegen.
Neem er twee mooie bowls bij. Verdeel er de parelcouscous, boerenkool, avocado, kerstomaten en tofublokjes over. Werk af met de zonnebloempitten en de dressing.
En wat moet je nog doen? Je raadt het nooit… Eindigen met een flinke draai aan de pepermolen. De Tellicherry pepermolen, natuurlijk 😉
Zoals beloofd, meer info over die peper waar ik het maar over blijf hebben. Wel deze is van Santa Maria, een merk van kruiden dat zich associeert met de slogan ‘Every Choice Matters’.
Elke keuze telt.
Wel, zij hebben zich geëngageerd om als bedrijf aanpassingen te doen die beter zijn voor zowel mens als milieu. Zo hebben ze de uitstoot van broeikasgassen drastisch weten te verminderen, gebruiken ze een stuk minder zout en suiker en ook heel wat additieven gingen de deur uit. Er worden regelmatig kwaliteitscontroles bij de verschillende producenten gedaan waarbij ook nagekeken wordt of de mensen er in goede arbeidsomstandigheden werken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Over de Tellicherry peper zelf… Ik heb sinds kort geleerd dat het formaat van een peperkorrel en grote rol speelt in de smaak. Hoe groter de peperkorrel, hoe langer ze aan de plant hebben gehangen. Enkel de grootste peperkorrels heten Tellicherry. De smaak is intens met een vleugje citrus.
Een perfecte match voor bij mijn gezonde salade dus!
Smakelijk,
Laurence
2 Comments
Leen
Mmm ziet er zalig uit !!
As Cooked by Ginger
Dankjewel! ☺️