Vlees

Involtini van rundvlees met gebakken patatjes en een groene salade

Involtini, één van de vele lekkere dingen afkomstig uit de Italiaanse keuken. Een dun lapje kalfsvlees belegd met lekkers (zei er iemand kaas?) en dan opgerold. Heerlijk! Zoals ik al zei worden ze normaal gezien met kalfsvlees gemaakt, maar vandaag gaan we het een beetje anders doen. We gaan ze met rundvlees maken, zoals de titel al suggereert. Gewoon, om het eens een keertje anders te doen.

Ik serveer er gebakken patatjes bij (hmmmm!) en een frisse, groene salade. Het vleesje wordt overgoten met een krachtig tomatensausje. Genieten maar!

PS: Ik maakte vier rolletjes voor 2 personen. Op zich als je voldoende patatjes hebt, is één rolletje per persoon voldoende, maar voor grotere eters zou ik er persoonlijk wel twee voorzien. Restjes voor de volgende dag kunnen trouwens nooit kwaad, hé 😉

Benodigdheden, voor 4 rolletjes:

4 lapjes dunne lende (ik kocht in de winkel dunne lapjes van 100 g ongeveer per lapje)

4 schelletjes parmaham

pecorino

pijnboompitten, geroosterd

verse basilicum

verse peterselie

4 grote tomaten + oregano, basilicum, tijm, 1 el tomatenpuree, 1 sjalot, lookolie, peper, zout

12 tal krieltjes + olijfolie, rozemarijn, peper, zout

zakje rucola + sap 1/2 citroen, peper, zout, olijfolie

Bereiding:

Leg elk lapje dunne lende steeds tussen 2 vellen plasticfolie en sla er met de vleeshamer op. Als je dit niet hebt (zoals mezelf) neem dan een kleine koekenpan en sla op het vlees. Zorg ervoor dat je vlees dunner en groter wordt. Doe dit met elk lapje vlees. Leg ze op je werkvlak en kruid de bovenkant met peper.

Leg nu op elk lapje een vel parmaham. Neem er de dunschiller en de pecorino bij en verdeel een klein handje schilfers op elk stukje vlees. Niet te zuinig met de kaas, deze gaat voor veel smaak zorgen. Verdeel vervolgens een beetje pijnboompitten erover en dan een tweetal blaadjes basilicum. Zet de rolletjes apart.

Dan gaan we aan de saus beginnen. Versnipper de sjalot en snijd de tomaten in blokjes. Stoof de sjalot aan in een flinke scheut lookolie (je kan ook gewone olijfolie nemen en een teentje look fijn snipperen en aanbakken) en voeg na een minuutje of twee de tomatenpuree toe. Laat kort meebakken en voeg dan de tomatenblokjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kruid met peper, zout, oregano, tijm en basilicum. Voeg eventueel een handje verse basilicum nog extra toe. Laat een tiental minuten pruttelen op laag vuur.

Was de krieltjes, schillen is niet nodig, en snijd ze in blokjes. Doe de blokjes in een ovenschotel en sprenkel er flink wat olijfolie over en peper, zout en rozemarijn. Meng en zet apart.

Doe de rucola in een grote kom en voeg er wat olijfolie, het citroensap en peper en een klein beetje zout aan toe. Zet in de koelkast totdat je kan serveren.

Mix vervolgens de saus glad en laat op een laag vuurtje staan. Neem er een grote braadpan bij en verhit er een flinke klont boter en een scheutje olijfolie in. Korst de vleesrolletjes langs elke kant aan op hoog vuur. Tot ze een mooi bruin korstje krijgen. Leg ze vervolgens in de saus en laat ze een klein uurtje verder garen op middellaag vuur.

Als de vleesrolletjes nog zo’n 40 minuten op moeten staan, zet je de patatjes in de oven. Roer in de helft even om.

Vlees = klaar

Patatjes = klaar

Salade = klaar

Neem er een diep bord bij. Schep er een rolletje vlees in, overgiet met saus en werk eventueel af met extra pecorino en een blaadje verse basilicum. Heerlijk met de patatjes en de salade erbij, maar uiteraard ook top met een beetje pasta.

Buon Appetito!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *