Courgettelasagne
Hmm, lasagne! Het kan ons allemaal ontzettend bekoren. Het liefst van al de klassieke versie, uiteraard. Al vind ik ze allemaal lekker, zoals ook deze gezonde courgettelasagne. Het idee van de laagjes en de saus en de groentjes en het vlees of de vis,… Het is gewoon verrukkelijk. Comfortfood!
Vandaag heb ik een super lekkere en een heel stuk gezondere lasagne voor jullie in petto. Namelijk deze courgettelasagne. Een smaakbommetje, zonder pasta en vegetarisch. Sceptisch? Moet je niet zijn, het is echt overhéérlijk. Ik beloof het! Zeker het proberen waard voor als je zin hebt in een lekkere ovenschotel, zonder te ongezond te willen zijn. Laat het smaken!
Benodigdheden, voor 2 personen:
2 courgettes
250 g ricotta
5 tomaten
2 el tomatenpuree
doosje kerstomaten
1 teen look
1 sjalot
100-150 ml rode wijn
olijfolie
peper, zout, rozemarijn, oregano, basilicum, paprikapoeder
Optioneel: verse basilicum en parmezaan
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de bakplaat er alvast uit. Was de courgettes en snijd ze in schijfjes van ongeveer 0,5 cm. Doe ze in een mengkom, sprenkel er flink wat olijfolie over en kruid met peper, zout en rozemarijn. Meng en leg de schijfjes op de bakplaat. Zet 20-25 minuten in de oven.
Maak ondertussen de tomatensaus door de look en ui te versnipperen en de tomaten in kleine blokjes te snijden. Verhit vervolgens een flinke scheut olijfolie in een grote pan en voeg er de ui aan toe. Wanneer deze glazig is, voeg je de look toe en een minuutje later de tomatenpuree. Bak even mee en giet de wijn erbij. Laat uitkoken en doe de tomatenblokjes in de pan. Kruid met peper, zout, paprikapoeder, oregano en basilicum. Breng aan de kook en laat pruttelen op middelmatig vuur tot de courgettes klaar zijn.
Doe de ricotta in een kommetje, samen met een scheutje olijfolie en peper en zout. Meng even los met een vork.
Neem er een ovenschotel bij en je courgette, saus en ricotta. Doe een paar eetlepels tomatensaus op de bodem van de schotel en leg daarop een laagje courgetteschijfjes, gevolgd door een laagje ricotta (verdeel met de vork een paar toefjes en smeer ze dan uit) en dan een laag tomatensaus. Vervolg zo verder – courgette, ricotta, tomatensaus – en eindig met de tomatensaus.
Snijd de kerstomaten in twee of vier en leg ze met de binnenkant naar boven op de tomatensaus. Zet het geheel 15-20 minuten in de oven.
Werk eventueel af met parmezaan en verse basilicum en laat het smaken.
TIP: Lekker zo maar ook heel lekker met wat brood erbij.
TIP: Je kan de schotel perfect op voorhand maken, dan moet je hem gewoon wat langer in de oven laten zodat hij terug kan doorwarmen (30-35 minuten).
Laurence
Gelukkig is deze lekkernij niet de enige ovenschotel op deze yummy blog. Geïnteresseerd in andere ovenschotels? Scroll dan zeker even door de pagina met ovenschotels.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Courgettelasagne
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 250 g ricotta
- 5 tomaten in blokjes
- 2 el tomatenpuree
- 20 tal kerstomaten
- 1 teen look versnipperd
- 1 sjalot versnipperd
- 150 ml rode wijn
- 1/2 tl rozemarijn
- 1 tl oregano
- 1 tl basilicum
- 1 tl paprikapoeder
- olijfolie
Afwerking
- verse basilicum
- parmezaan geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Snijd de courgettes in schijfjes en besprenkel ze met olijfolie, peper, zout en de rozemarijn. Verdeel over de bakplaat en bak 15 minuten.
- Maak ondertussen de tomatensaus door de sjalot aan te stoven in een flinke scheut olijfolie. Als deze glazig is, voeg je de look toe en een half minuutje later de tomatenpuree.
- Bak even mee en giet de wijn erbij. Laat uitkoken en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid met de oregano, basilicum, paprikapoeder, peper en zout. Breng aan de kook en laat pruttelen op middellaag vuur totdat de courgettes klaar zijn.
- Doe de ricotta in een kommetje en klop los met wat olijfolie, peper en zout.
- Neem er een ovenschotel bij en smeer een dun laagje tomatensaus over de bodem. Verdeel daarover de courgette, gevolgd door een laagje ricotta. Werk zo verder in laagjes tomatensaus, courgette en ricotta tot alles op is. Eindig met tomatensaus.
- Snijd de kerstomaten in twee of vier en dresseer ze over de bovenkant van de schotel.
- Bak 20 minuten.
- Werk af met parmezaan en verse basilicum
Notities
- Snelle hack: Gebruik een blik tomaten in plaats van verse.
- Je kan eender welke tomatensaus gebruiken. Maak gerust eens dat potje tomatensaus dat in de diepvries ligt te verkommeren op.
- Wil je het een beetje ‘vettiger’? Laat de kerstomaten bovenop dan weg en bestrooi royaal met kazen zoals mozzarella, parmezaan of emmentaler.
2 Comments
Pingback:
Pingback: