Gebakken rijst met krokant gehakt en komkommersalade
Yummy! Echt heel lekker deze gebakken rijst met krokant gehakt en komkommersalade. Ik ben sowieso wel fan van de Oosterse keuken en haal er ontzettend veel inspiratie uit. Noedels, rijst, soep, curry, sushi, sashimi,.. Noem maar op. Als er sojasaus in zit, dan ben ik tevreden. I loooove me some sojasaus. Toen Kikkoman, bekend van de kwaliteitsvolle sojasauzen, me vroeg om een lekker receptje te ontwikkelen, moest ik dan ook geen twee keer nadenken. Uiteraard, graag!
Omdat sojasaus niet gewoon een saus is waar je je sushi in dipt, maar zo veel meer, ik herhaal ZO VEEL MEER, ben ik ermee aan de slag gegaan en ontwikkelde ik dit super lekker receptje. Geloof me, je gaat het willen proeven!
Benodigdheden, voor 2 personen:
Voor de rijst:
125-150 g witte rijst, gekookt en afgekoeld
1/2 rode peper, versnipperd
2 el sojasaus
80 g diepvrieserwtjes, ontdooid
arachideolie
Voor het gehakt:
350 g varkensrunds gehakt
2 cm verse gember, geraspt
1 tl bruine suiker
sap 1/2 limoen
1 el sojasaus
peper
arachideolie
Voor de komkommersalade:
1 komkommer
2 el sojasaus
1 el rijstazijn
1 tl suiker
1 tl sesamolie
2 el sesamzaad
Bereiding:
Snijd de komkommer in de lengte in twee en lepel de zaadlijsten er losjes uit met een theelepel. Snijd in schijfjes zodat je halve maantjes krijgt en doe ze in een mengkom. Voeg de rest van de ingrediënten toe, meng en zet apart.
Verhit een scheutje arachideolie in een grote pan, voeg er het gehakt aan toe en bak aan. Giet eventueel overtollig vocht/vet weg zodat het gehakt echt krokant kan aanbakken. Wanneer het gehakt korstjes begint te krijgen, voeg je de rest van de ingrediënten toe. Meng, laat nog twee minuten bakken en houd warm.
Verhit een scheutje arachideolie in een pan en voeg er de rode peper aan toe. Voeg een minuutje later de rijst toe en bak aan. Voeg twee minuten later de sojasaus toe en dan de erwtjes. Meng nog een keertje goed door.
Neem er twee mooie bowls bij. Verdeel er de rijst over, dan het gehakt en eindig met de komkommersalade.
TIP: Zowel warm als koud heel lekker!
Smakelijk,
Laurence
Heerlijk toch, dit gerechtje! Ben je fan van gebakken rijst? Kijk dan zeker eens naar deze oosterse varkensreepjes met gebakken rijst of mijn gebakken rijst met spekjes, broccoli en courgette. Héérlijk!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Gebakken rijst met krokant gehakt en komkommersalade
Ingrediënten
Voor de rijst
- 125 g witte rijst gekookt en afgekoeld
- 1/2 rode peper versnipperd
- 2 el sojasaus
- 80 g diepvrieserwtjes ontdooid
- arachideolie
Voor het gehakt
- 350 g varkensrundsgehakt
- 2 cm verse gember geraspt
- 1 tl bruine suiker
- sap 1/2 limoen
- 1 el sojasaus
- peper
- arachideolie
Voor de komkommersalade
- 1 komkommer
- 2 el sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 tl suiker
- 1 tl sesamolie
- 2 el sesamzaad
Instructies
Voor de komkommersalade
- Snijd de komkommer in de lengte in twee, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in maantjes. Doe deze in een mengkom.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe, meng en bewaar in de koelkast.
Voor het gehakt
- Verhit een scheutje arachideolie in een grote pan en bak er het gehakt in aan. Giet overtollig vocht weg zodat het gehakt krokant kan worden. Wanneer het gehakt gaar is, voeg je de rest van de ingrediënten toe.
- Meng goed, laat nog 2-4 minuten aankorsten en houd warm.
Voor de rijst
- Verhit een scheutje arachideolie in een wokpan en voeg er de rode peper aan toe. Voeg een minuut later de rijst toe en bak aan.
- Giet twee minuten later de sojasaus erbij, gevolgd door de erwtjes. Meng nog eens goed door.
- Verdeel de rijst over twee diepe borden. Leg daarlangs het gehakt en eindig met de komkommersalade (zie foto). Serveer!
22 Comments
Katrien
Je receptje werd door iedereen gesmaakt hier thuis! Thanks!
As Cooked By Ginger
Super leuk te horen, Katrien! 🙂
Een ideaal gerechtje voor dit zomerse weer, hé.
Veel groetjes!
Sarah
Heb alleen nog maar de rijst gemaakt. Top! Mijn man vind ze zelf lekkerder dan bij de Chinees 🙂 Ik maak het thuis als het snel moet gaan, met een gebakken eitje erop. Vegetarisch en heel voedzaam!
Marth
Om geen fan te zijn van gehakt, vond ik dit wel echt suuuuuperlekker!
Ook het lief en de kinderen vonden het top. Komt hier zeker opnieuw op tafel. 👌🏻
As Cooked By Ginger
Doet me heel veel plezier 🙂
Claire
Echt een lekker receptje, nog wat oefenen op de presentatie, maar smaakt even yum!
As Cooked By Ginger
Een van mijn lievelingsgerechten van de blog dus extra leuk om te horen!
Greet
Een makkelijk recept én alleen maar goede reacties (zelfs van de kritische pubers…): dit wordt een blijvertje!
As Cooked By Ginger
Geweldig! Als zelfs de kritische pubers fan zijn, dan weten we dat het goed zit, hé 😉
Laure
Ik heb thuis een zeer kieskeurig publiek, maar de kookpotten waren tot op de bodem uitgelepeld! Zal nog vaker gemaakt worden!
As Cooked By Ginger
Geweldig om te horen! Doet me super veel plezier 🙂
Helena
Snel klaar en superlekker !
As Cooked By Ginger
Leuk te horen 🙂 Eén van mijn favoriete gerechtjes!
Jorinde
Hoi Laurence !
Ik heb geen rijstazijn in huis. Zou ik wittewijnazijn in de plaats kunnen gebruiken? Of verandert dat veel aan de smaak?
As Cooked By Ginger
Hoi, je kan dat absoluut wel vervangen maar ik raad zeker aan om een flesje rijstazijn in huis te halen voor al je Aziatische gerechtjes. Een must have in de voorraadkast 🙂
Jorinde
Super lekker!
As Cooked By Ginger
Joepie!
Esther
Vandaag dit gemaakt en gesmuld. #nomnom
As Cooked By Ginger
Super leuk! Zelf één van mijn favoriete gerechtjes 🙂
Elisa
Na dit al zeker 10 keer te maken toch de moeite gevonden om uitzonderlijk commentaar te geven (schiet er vaak over dus goed vd reminder op insta 🙂 ). Het is echt een gamechanger voor ons. 1 van de lekkerste receptjes ooit online gevonden.
Onze komkommer maken we vanaf nu standaard op deze manier.
Super lekker !
Merci Laurence
As Cooked By Ginger
Oh super hard bedankt voor deze fijne reactie 🙂
Marth
Om geen fan te zijn van gehakt, vond ik dit wel echt suuuuuperlekker!
Ook het lief en de kinderen vonden het top. Komt hier zeker opnieuw op tafel. 👌🏻