Boerenkost op de bakplaat
Boerenkost op de bakplaat,.. Klinkt dat nu niet fantastisch? Laat het me je vertellen. Het klinkt niet alleen fantastisch, het is het ook echt!
Vlaamse boerenkost à la vleesje, patatjes, groentjes,.. Het staat hier niet zo vaak op tafel, maar àls we het nog eens eten, dan smaakt het zo goed! Nu, je hebt er altijd best wat potten en pannen voor nodig. Eentje om de aardappelen te koken, een pan om het vlees in te bakken en nog eentje om de groentjes in klaar te maken.
De oplossing? Dit gerecht voor boerenkost op de bakplaat. Alles op de bakplaat, kaassausje maken en klaar! Heerlijk!


Wat heb je nodig?
- Aardappelen: vastkokende
- Spruitjes
- Boerenworsten
- Boter
- Bloem
- Melk
- Kaas: geraspte emmentaler

Wat moet je doen?
Easy peasy! Je moet uiteraard je oven voorverwarmen en er de bakplaat bij nemen. Daar mag je een vel bakpapier op leggen en dan kunnen we eraan beginnen.
Was de aardappelen goed en dep ze droog. Snijd ze nadien in blokjes, besprenkel met olijfolie en kruid stevig met peper en zout. Dit mag op de bakplaat en mag alvast even de oven in.
Dan gaan we over naar de spruitjes, die mogen gehalveerd worden. De boerenworsten snijd je in schijfjes. Leg beide bij op de bakplaat en besprenkel met extra olijfolie en peper en zout. Bak tot alles mooi goudbruin is.
Maak ondertussen een kaassausje door met bloem en boter een roux te maken en daar al roerend melk bij te gieten. Kook in tot een bechamelsaus en voeg dan de kaas toe. Smelt, kruid af met peper en zout en houd warm.
Haal de groentjes uit de oven, schep op en werk af met de kaassaus en eventueel extra geraspte kaas. Smakelijk!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- De aardappelen moeten altijd eerst al eventjes garen in de oven voordat de groentjes en worst erbij gaan zodat je baktijden uitkomen. Dit verschilt wat afhankelijk van welke groente je gebruikt. Bvb paprika, wortel, butternut mogen gelijktijdig mee in de oven en dan leg je er enkel nog de worst bij. Courgette bvb en spruitjes hebben minder lang nodig en moeten niet meteen mee op de bakplaat.
- Op voorhand maken. Je kan dit gerecht perfect op voorhand klaarmaken en gewoon opwarmen. De kaassaus maak je à la minute of kan je ook op voorhand maken en opwarmen op het vuur met een extra scheutje melk.
- Bewaren: De maaltijd blijft 2 dagen goed in de koelkast. Warm het maximum nog één keer extra op.
Lekker maaltje dit! Zin in meer? Check dan deze toppers eens.
- Cheesy aardappel wedges
- Salade van quinoa en geroosterde groentjes
- Balletjes in tomatensaus met patatjes en spinazie
- Vis met een korstje van hennepzaad
- Kipspiesjes met krieltjes en feta
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Boerenkost op de bakplaat
Ingrediënten
- 5 aardappelen in blokjes (met schil)
- 400 g spruitjes gehalveerd
- 2 boerenworsten in dikke schijfjes
- 15 g boter
- 15 g bloem
- 250 ml melk
- 70 g geraspte emmentaler
- peper, zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Besprenkel de aardappelblokjes met olijfolie en kruid met peper en zout.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de aardappelblokjes erover. Bak 20 minuten.
- Leg er vervolgens de spruitjes en schijfjes worst bij en besprenkel met wat extra olijfolie en peper en zout. Bak opnieuw 20 minuten.
- Maak ondertussen de kaassaus door een roux te maken van de boter en bloem (smelt de boter, voeg de bloem toe en meng meteen met de garde).
- Giet er dan al roerend de melk bij en blijf roeren totdat je een dikkere bechamelsaus krijgt.
- Voeg er de geraspte emmentaler aan toe en kruid met peper en zout. Meng en houd warm.
- Haal de bakplaat uit de oven, verdeel over de borden en giet er wat kaassaus overheen.
- Werk af met wat extra geraspte emmentaler en peper. Smakelijk!



3 Comments
Janne
Echt heel erg lekker, werd ook goed gesmaakt door de kindjes! Toffe manier om te maken, spaart je tijd en afwas 😁 En de geroosterde spruitjes smaken zot lekker 👌🏼
Elien
Hi, ik denk dat er iets niet klopt in het recept. Er zijn 2 opeenvolgende baktijden van 20 min maar het gerecht zou in totaal 35min in beslag nemen. Ik vermoed dat eentje daarvan 10 minuten moet zijn?
Els Cartuyvels
Heerlijke winterkost! Het heeft gesmaakt!