Vlees

Balletjes in tomatensaus met patatjes en spinazie

Balletjes in tomatensaus. ‘Très origineel, zucht’, denken jullie nu, maar zo af en toe mag er wel eens aandacht geschonken worden aan de klassiekers. Ikzelf probeer altijd zoveel mogelijk originele recepten op tafel te toveren, maar zo af en toe verbaast het me hoe zeer een ‘boerenkost’ me kan smaken. Patatjes, vleesje en groentjes en klaar. Once in a blue moon kan me dat echt wel bekoren. Dit was één van die keren. Wat ik dan wel niet kan laten, is om het toch wat anders te serveren dan we gewoon zijn. Balletjes in tomatensaus worden vaak met puree geserveerd. Ik maakte er krielaardappeltjes van gecombineerd met spinazie. Hoe zeer ik ook af en toe kan genieten van een boerenmaaltijd, waar je me nooit op zal betrappen, is groentjes in witte saus. Brrr, gruwelijk. Dat lust ik écht niet en het is zo’n zonde van de groenten! Sorry voor alle ‘groentjes in witte saus’-aanhangers, maar ik doe er niet aan mee.

unnamed (3)

Benodigdheden, voor 2 personen:

10 tal krielaardappelen (afhankelijk van je honger)

400 g kippengehakt

3 tomaten

scheutje rode wijn

bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn, oreganoé

250 g verse spinazie

peper, zout

unnamed (5)

Bereiding:

Begin met het maken van de tomatensaus zodat deze kan trekken. Snijd de tomaten in fijne blokjes. Verhit vervolgens een scheut olijfolie in een pan op het vuur. Stoof een royale hoeveelheid bieslook aan (ik gebruik dat in plaats van ui, maar je kan ook een sjalotje aanstoven als je dat liever hebt als basis) en giet een flinke hoeveelheid rode wijn (één groot glas ongeveer) in de pan. Laat dit uitkoken en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Kruid met peper, zout, peterselie, rozemarijn, oregano en een klein beetje tijm. Laat pruttelen op laag vuur.

unnamed (11)

Breng water aan de kook en kook er de patatjes in gaar. Ondertussen rol je balletjes van het gehakt en bak je deze aan. Korst de balletjes aan op hoog vuur en laat dan nog even verder garen op laag vuur. Dek eventueel af om ze sneller te laten garen. Als ze bijna gaar zijn vanbinnen, mag je ze toevoegen aan de tomatensaus zodat ze daarin verder kunnen garen. Dek af zodat alles goed warm blijft en laat het vuur laag staan.

Stoof de spinazie aan en kruid met veel peper en een beetje zout.

Giet de krieltjes af en doe ze in een diep bord. Snijd ze ervoor even in twee of vier. Schep er de spinazie overheen en werk af met de balletjes en flink wat saus.

Heerlijk!

Laat het smaken.

unnamed (2)

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *