Luchtige zelfgemaakte vanille cupcakes vers uit de oven
Muffins & Gebakjes,  Tips & Tricks

Vanille cupcakes

Basisrecept vanille cupcakes. Oké, vrienden, dit basisrecept voor vanille cupcakes moeten jullie gewoon hebben. Ik testte het ondertussen verschillende keren uit en het is gewoon ge-wel-dig. Het is hét ideale basisrecept om vanille cupcakes te maken. Je kan ze gerust ook zo eten want ze zijn verrukkelijk. Maar ze zijn dus ideaal om te gebruiken als cupcake-basis om ze daarna verder te decoreren zoals gewenst. Met je favoriete frostings en toppings.

Wat kan je ermee doen? Decoreren, feesten en trakteren!

Je kan de vanille cupcakes decoreren met botercrème, glazuur of een roomkaastopping of andere frosting die je graag maakt. Ik decoreerde ze zelf al met botercrème en snoepjes en met een citroenglazuur met sprinkles.

Je kan deze gebakjes ook inzetten als activiteit voor een kinderfeestje. Laat de feestgangers de cupcakes dippen in glazuur of besmeren met kleurrijke botercrème en versieren met snoep, eetbare glitter en ander kleurrijk lekkers.

Als laatste zijn deze cupcakes ook perfect om mee te trakteren. Ze zijn zo licht en fluffy en elk kindje gaat deze lusten. Hierdoor zijn ze ideaal om aan je kind mee te geven als traktatie op school of in de sportclub. Wedden dat ze op zullen zijn in no time?

PS: Er is ook een chocolade variant van deze cupcakes. Klik HIER voor het recept van de chocolade cupcakes.

Benodigdheden, voor 12 cupcakes:

165 g patisseriebloem

150 g suiker

30 g boter

60 ml zonnebloemolie

2 eieren

1 zakje vanillesuiker

120 ml karnemelk

1 tl bakpoeder

1/2 tl natriumbicarbonaat (baking soda)

snuf zout

Muffinvorm met heerlijke versgebakken muffins.

Bereiding:

Verwarm eerst de oven voor op 180°C. Vervolgens doe je de zonnebloemolie, boter, suiker en vanillesuiker in de keukenmachine. Mix dit gedurende ongeveer vijf minuten, totdat het mengsel licht en luchtig is.

Daarna voeg je één voor één de eieren toe, terwijl de mixer blijft draaien. Op die manier worden ze goed opgenomen in het beslag.

Ondertussen zeef je in een aparte kom de bloem en voeg je er het bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout aan toe. Vervolgens meng je dit goed door elkaar.

Vervolgens laat je de keukenmachine opnieuw draaien en voeg je ongeveer de helft van het bloemmengsel toe. Zodra dit goed is opgenomen, schenk je de karnemelk erbij. Wanneer dit een glad geheel is, voeg je de resterende bloem toe.

Let op: mix niet te lang! Anders kan het beslag te stevig worden, waardoor de cupcakes minder luchtig bakken.

Neem een muffinplaat en vul deze met papieren vormpjes. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vormpjes; je mag de vulling gerust tot aan de rand vullen. Zet de cupcakes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi goudbruin en gaar zijn.

Laat de cupcakes volledig afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Werk ze naar wens af met een topping of geniet er gewoon zo van – Su-per lekker, beloofd!

Tips:

  • Karnemelk vervangen: Dit is een veelgestelde vraag want bijna niemand heeft standaard karnemelk in de koelkast. Je kan karnemelk vervangen door gewone melk waar je een beetje citroensap of azijn (ciderazijn of witte wijnazijn of gewone azijn) aan toevoegt. Voeg voor de 120 ml karnemelk maximum 1 tl citroensap of azijn toe en laat 10 tot 15 minuten staan. Roer om en gebruik als karnemelk vervanger.
  • Op voorhand maken: Je kan deze cupcakes perfect op voorhand klaarmaken. Bak ze maximum één dag op voorhand voor het beste resultaat.
  • Bewaren: Je kan de cupcakes drie dagen bewaren in een afgesloten doos op het aanrecht en enkele maanden in een afgesloten zakje in de diepvries.

Veel bakplezier!

Laurence

Cupcakes en muffins, ik ben er verliefd op! Jij ook? Check dan zeker eens deze heerlijke chocolate chunk muffins of deze yummy Dulce de leche muffins. To die for!

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Vanille cupcakes

As Cooked By Ginger
Hét perfecte basisrecept voor cupcakes. Vanilleachtig, fluffy, super zacht en zo smaakvol. Perfect, dat zijn ze!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 12 cupcakes

Ingrediënten
  

  • 60 ml zonnebloemolie
  • 30 g boter
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 165 g patisseriebloem gezeefd
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 snuf zout
  • 120 ml karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de zonnebloemolie, boter, suiker en vanillesuiker in de keukenmachine en meng totdat het licht van kleur is. Een kleine vijf minuten ongeveer.
  • Voeg één voor één de eieren toe en laat de keukenmachine continu draaien.
  • Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout. Doe de helft ervan in de keukenmachine en meng onder het beslag.
  • Laat de machine draaien en giet de karnemelk erbij. Als deze is opgenomen, voeg je de rest van de bloem toe. Meng totdat alles is opgenomen en zet de machine dan meteen uit (niet langer dan nodig laten draaien).
  • Vul de muffinplaat met papiertjes en verdeel het deeg erover. Vul tot aan of net onder de rand van het papiertje. Bak 15 minuten. Laat afkoelen en decoreer of eet zo.
Trefwoord Basisrecept, Cupcakes

20 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept