
Vanille cupcakes
Basisrecept vanille cupcakes. Oké, vrienden, dit basisrecept voor vanille cupcakes moeten jullie gewoon hebben. Ik testte het ondertussen verschillende keren uit en het is gewoon ge-wel-dig. Het is hét ideale basisrecept om vanille cupcakes te maken. Je kan ze gerust ook zo eten want ze zijn verrukkelijk. Maar ze zijn dus ideaal om te gebruiken als cupcake-basis om ze daarna verder te decoreren zoals gewenst. Met je favoriete frostings en toppings.
Wat kan je ermee doen? Decoreren, feesten en trakteren!
Je kan de vanille cupcakes decoreren met botercrème, glazuur of een roomkaastopping of andere frosting die je graag maakt. Ik decoreerde ze zelf al met botercrème en snoepjes en met een citroenglazuur met sprinkles.
Je kan deze gebakjes ook inzetten als activiteit voor een kinderfeestje. Laat de feestgangers de cupcakes dippen in glazuur of besmeren met kleurrijke botercrème en versieren met snoep, eetbare glitter en ander kleurrijk lekkers.
Als laatste zijn deze cupcakes ook perfect om mee te trakteren. Ze zijn zo licht en fluffy en elk kindje gaat deze lusten. Hierdoor zijn ze ideaal om aan je kind mee te geven als traktatie op school of in de sportclub. Wedden dat ze op zullen zijn in no time?
PS: Er is ook een chocolade variant van deze cupcakes. Klik HIER voor het recept van de chocolade cupcakes.


Benodigdheden, voor 12 cupcakes:
165 g patisseriebloem
150 g suiker
30 g boter
60 ml zonnebloemolie
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
120 ml karnemelk
1 tl bakpoeder
1/2 tl natriumbicarbonaat (baking soda)
snuf zout

Bereiding:
Verwarm eerst de oven voor op 180°C. Vervolgens doe je de zonnebloemolie, boter, suiker en vanillesuiker in de keukenmachine. Mix dit gedurende ongeveer vijf minuten, totdat het mengsel licht en luchtig is.
Daarna voeg je één voor één de eieren toe, terwijl de mixer blijft draaien. Op die manier worden ze goed opgenomen in het beslag.
Ondertussen zeef je in een aparte kom de bloem en voeg je er het bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout aan toe. Vervolgens meng je dit goed door elkaar.
Vervolgens laat je de keukenmachine opnieuw draaien en voeg je ongeveer de helft van het bloemmengsel toe. Zodra dit goed is opgenomen, schenk je de karnemelk erbij. Wanneer dit een glad geheel is, voeg je de resterende bloem toe.
Let op: mix niet te lang! Anders kan het beslag te stevig worden, waardoor de cupcakes minder luchtig bakken.
Neem een muffinplaat en vul deze met papieren vormpjes. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vormpjes; je mag de vulling gerust tot aan de rand vullen. Zet de cupcakes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi goudbruin en gaar zijn.
Laat de cupcakes volledig afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Werk ze naar wens af met een topping of geniet er gewoon zo van – Su-per lekker, beloofd!


Tips:
- Karnemelk vervangen: Dit is een veelgestelde vraag want bijna niemand heeft standaard karnemelk in de koelkast. Je kan karnemelk vervangen door gewone melk waar je een beetje citroensap of azijn (ciderazijn of witte wijnazijn of gewone azijn) aan toevoegt. Voeg voor de 120 ml karnemelk maximum 1 tl citroensap of azijn toe en laat 10 tot 15 minuten staan. Roer om en gebruik als karnemelk vervanger.
- Op voorhand maken: Je kan deze cupcakes perfect op voorhand klaarmaken. Bak ze maximum één dag op voorhand voor het beste resultaat.
- Bewaren: Je kan de cupcakes drie dagen bewaren in een afgesloten doos op het aanrecht en enkele maanden in een afgesloten zakje in de diepvries.
Veel bakplezier!
Laurence
Cupcakes en muffins, ik ben er verliefd op! Jij ook? Check dan zeker eens deze heerlijke chocolate chunk muffins of deze yummy Dulce de leche muffins. To die for!
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Vanille cupcakes
Ingrediënten
- 60 ml zonnebloemolie
- 30 g boter
- 150 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 165 g patisseriebloem gezeefd
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 snuf zout
- 120 ml karnemelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de zonnebloemolie, boter, suiker en vanillesuiker in de keukenmachine en meng totdat het licht van kleur is. Een kleine vijf minuten ongeveer.
- Voeg één voor één de eieren toe en laat de keukenmachine continu draaien.
- Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout. Doe de helft ervan in de keukenmachine en meng onder het beslag.
- Laat de machine draaien en giet de karnemelk erbij. Als deze is opgenomen, voeg je de rest van de bloem toe. Meng totdat alles is opgenomen en zet de machine dan meteen uit (niet langer dan nodig laten draaien).
- Vul de muffinplaat met papiertjes en verdeel het deeg erover. Vul tot aan of net onder de rand van het papiertje. Bak 15 minuten. Laat afkoelen en decoreer of eet zo.


Aanbevolen

Zondag Bakdag: Muffins met peer en crumble-topping
17 maart 2019
Zondag bakdag: Glutenvrije eierkoeken
4 december 2016
20 Comments
Dorien
Kan dit ook met gewone melk in plaats van karnemelk?
As Cooked By Ginger
Hoi, het is belangrijk dat je karnemelk gebruikt omdat de zuren erin het natriumbicarbonaat activeren. Een tip die velen gebruiken is om een scheutje ciderazijn of citroensap in je melk te doen en deze een kwartiertje te laten staan. Dit zou een goede karnemelk-vervanger moeten zijn (zelf nog niet getest) groetjes, Laurence
Veerle Creemers
Tnx voor het heerlijke recept!
We hebben de cupcakes net gebakken.
Ze zijn heerlijk , net als de geur die nu in huis hangt😉
As Cooked By Ginger
Heel leuk te horen! Ik vind ze zelf ook heerlijk.
Merci voor de fijne reactie 🙂
Laurence
Sarah
Heerlijke cakejes. Ik gebruik ze nu altijd als basis.
As Cooked By Ginger
Joepie! 🙂
Sarah
Al veel cupcake recepten getest maar deze zijn echt wel de beste ooit!
Heerlijk van smaak, lekker krokant aan de buitenkant en zacht vanbinnen!
Birgen
Heel lekker Laurence, erg luchtig en ze zijn niet droog vanbinnen!
Is er ook een gezonder(re) variant 😅?
Marianne
Hoe lekker zijn deze cupcakes?!?!
Super gemakkelijk recept, super lekker, luchtig resultaat
Dank je wel!
As Cooked By Ginger
Ohh, dankjewel voor je super fijne reactie! Deze cupcakes zijn inderdaad echt toppertjes!
Dorien
Super lekker! Ik heb er net 20 gemaakt voor het kerstfeestje in de klas van mijn dochter morgen ☺️.
As Cooked By Ginger
Oh geweldig! Hiep hiep hoera voor je dochter!
Nathalie
Super fluffy en lekker
As Cooked By Ginger
Zijn ze niet ongelofelijk fluffy ja! Leuk te horen 🙂
Charlotte
De cupcakes waren heerlijk! Nu vraag ik me af of er op dit recept ook een chocolade variant is? Alvast bedankt!
As Cooked By Ginger
Dankjewel! Nee, er staat nog geen chocoladevariant van online, maar je brengt me op ideeën 🙂
Daphne Van Bogget
Oh my god. Na 17 mislukte cupcake recepten is dit een echte voltreffer! Wat een lekker cake’je. Voorheen had ik altijd droge resultaten maar dit is een smeuigheid in de mond! Had geen karnemelk, maar halfvolle met wat citroen deden het prima voor mij. Volgende week een jarige in huis… met dit receptje komt het zeker goed!
As Cooked By Ginger
Hoe geweldig is dit om te lezen! Fijn dat je de tip van de karnemelk vervanger gevolgd hebt 🙂
Alvast proficiat aan de jarige!
Pingback:
Axelle
Mijn favoriet receptje voor cupcakes.
Ikzelf en de kindjes zijn er gek op, het is een vaste waarde geworden bij verjaardagsfeestjes in de klas!