Kerstmenu – Bij de koffie (of moet ik thee zeggen?): Theekoekjes
Zijn we al bij het laatste gerechtje van het kerstmenu aangekomen? Jawel! Ik hoop dat jullie het leuke gerechtjes vonden. Ze zijn alvast met zeer veel liefde samengesteld.
Eindigen doen we met een licht koekje. Want eerlijk, meestal zijn we na het dessert zo voldaan dat we het koekje bij de koffie gewoon eten om te eten. Uit beleefdheid of omdat het er toch wel erg lekker uit ziet. Daarom zorg ik voor een koekje dat je zo groot of klein maakt als je zelf wilt en dat niet te zwaar op de maag ligt. Een theekoekje, met zowel thee in het koekje als in het glazuur. Lekker bij de koffie, maar natuuuuurlijk ook bij een tasje thee.
De thee die ik gebruik in dit receptje werd gemaakt met het ‘Special T‘ toestel. Een machine dat hetzelfde werkt als een koffiemachine met capsules, maar dan met theecapsules. Capsule erin, de grootte selecteren, de temperatuur kiezen en op start duwen. Dat is alles wat je moet doen om een lekker tasje thee te zetten. Het lijkt me een leuk kerstcadeau voor die ene fervente theedrinker in de familie. Ik vind het handig dat je je thee op de juiste temperatuur kan zetten, dit zorgt voor zoveel meer smaak. Meer info vind je hier (een heel gebruiksvriendelijke website, trouwens).
Op naar het receptje!
Benodigdheden, voor 18-20 koekjes:
160 g speltbloem (tarwebloem kan ook)
80 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 tl losse thee (ik nam ‘Prince Vladimir’ van Kusmi Tea – Special T heeft er capsules van, super lekkere thee)
snufje zout
90 g boter
Afwerking: 140 g bloemsuiker, 3-4 el gezette thee (hier nam ik ook ‘Prince Vladimir’ voor, gezet met de capsule in het Special T toestel), gedroogde eetbare lavendel.
Bereiding:
Zeef de bloem boven een mengkom. Voeg de suiker, vanillesuiker, thee en zout toe. Meng en voeg de boter koud in blokjes toe. Kneed met je handen totdat alles goed gemengd is, vorm een bal en draai hem in plasticfolie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot een cm dikte ongeveer. Steek er vormpjes uit en leg ze op de bakplaat. Vergeet er niet eerst een vel bakpapier op te leggen. Zet 10-12 minuten in de oven.
Laat volledig afkoelen en meng dan de bloemsuiker en de thee totdat zich een dik glazuur vormt. Begin met 3 el en kijk of je hem dik/dun genoeg vindt. Als je hem per ongeluk te dun maakt, kan je altijd extra bloemsuiker toevoegen.
Smeer het glazuur met een eetlepel op de koekjes en strooi meteen erna wat lavendel erover, zodat deze zeker blijft plakken aan het koekje. Doe dit met alle koekjes et voilà, klaar!
Enjoy! <3
Laurence
5 Comments
Griet Vanderspikken
Hé Laurence!
Waar haal je de gedroogde eetbare lavendel? 🙈
Het koekje is echt een pareltje!
Zou ik heel gelukkig van worden moest ik dat kunnen maken 🙈
Groetjes
Griet
As Cooked By Ginger
Hoi Griet,
Ik heb het gewoon even gegoogeld, dan vind je meteen enkele webshops waar je het kan kopen.
Ik weet niet meer precies bij welke ik het gekocht had, sorry! 🙂
Groetjes,
Laurence
Hannelore
Hei,
Kan ik ook andere losse thee gebruiken? Welke smaak raad je dan aan?
Zou de thee in de Colruyt willen kopen.
Dankje!
As Cooked By Ginger
Hoi,
Ik zou voor een gewone zwarte thee gaan dan of kies gerust een andere losse thee die je lekker vindt, hoor 🙂
Groetjes,
Laurence
Pingback: