Feestdagen,  Koekjes

Kerstmenu – Bij de koffie (of moet ik thee zeggen?): Theekoekjes

Zijn we al bij het laatste gerechtje van het kerstmenu aangekomen? Jawel! Ik hoop dat jullie het leuke gerechtjes vonden. Ze zijn alvast met zeer veel liefde samengesteld.

Eindigen doen we met een licht koekje. Want eerlijk, meestal zijn we na het dessert zo voldaan dat we het koekje bij de koffie gewoon eten om te eten. Uit beleefdheid of omdat het er toch wel erg lekker uit ziet. Daarom zorg ik voor een koekje dat je zo groot of klein maakt als je zelf wilt en dat niet te zwaar op de maag ligt. Een theekoekje, met zowel thee in het koekje als in het glazuur. Lekker bij de koffie, maar natuuuuurlijk ook bij een tasje thee.

De thee die ik gebruik in dit receptje werd gemaakt met het ‘Special T‘ toestel. Een machine dat hetzelfde werkt als een koffiemachine met capsules, maar dan met theecapsules. Capsule erin, de grootte selecteren, de temperatuur kiezen en op start duwen. Dat is alles wat je moet doen om een lekker tasje thee te zetten. Het lijkt me een leuk kerstcadeau voor die ene fervente theedrinker in de familie. Ik vind het handig dat je je thee op de juiste temperatuur kan zetten, dit zorgt voor zoveel meer smaak. Meer info vind je hier (een heel gebruiksvriendelijke website, trouwens).

Op naar het receptje!

Benodigdheden, voor 18-20 koekjes:

160 g speltbloem (tarwebloem kan ook)

80 g suiker

1 zakje vanillesuiker

1 tl losse thee (ik nam ‘Prince Vladimir’ van Kusmi Tea – Special T heeft er capsules van, super lekkere thee)

snufje zout

90 g boter

Afwerking: 140 g bloemsuiker, 3-4 el gezette thee (hier nam ik ook ‘Prince Vladimir’ voor, gezet met de capsule in het Special T toestel), gedroogde eetbare lavendel.

Bereiding:

Zeef de bloem boven een mengkom. Voeg de suiker, vanillesuiker, thee en zout toe. Meng en voeg de boter koud in blokjes toe. Kneed met je handen totdat alles goed gemengd is, vorm een bal en draai hem in plasticfolie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot een cm dikte ongeveer. Steek er vormpjes uit en leg ze op de bakplaat. Vergeet er niet eerst een vel bakpapier op te leggen. Zet 10-12 minuten in de oven.

Laat volledig afkoelen en meng dan de bloemsuiker en de thee totdat zich een dik glazuur vormt. Begin met 3 el en kijk of je hem dik/dun genoeg vindt. Als je hem per ongeluk te dun maakt, kan je altijd extra bloemsuiker toevoegen.

Smeer het glazuur met een eetlepel op de koekjes en strooi meteen erna wat lavendel erover, zodat deze zeker blijft plakken aan het koekje. Doe dit met alle koekjes et voilà, klaar!

Enjoy! <3

Laurence

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *