Koekjes

Zondag Bakdag: Haver-speltkoeken

I love cookies! Daar kan ik niet onderuit en daar heb ik me ook al bij neergelegd. Koekjes, koekjes, koekjes. Mijn tweede grote liefde (na de husband, natuurlijk). Ik experimenteer er dan ook veel mee. Gezond, ongezond, met spelt, glutenvrij, met havermout, met gedroogde vruchten, met chocolade, met noten,… Je kan er zoveel mee doen. Onvoorstelbaar. De laatste tijd probeer ik mijn gluten wat meer te beperken. Spelt is hierbij een handig product. Niet helemaal glutenvrij, maar het bevat meer dan alleen gluten en de gluten zijn van een andere samenstelling dan die in tarwe (zo heb ik het toch begrepen). Hierdoor is spelt veel gemakkelijker verteerbaar dan tarwe. Altijd mooi meegenomen. Plus, het is lekker. Dat is ook relatief belangrijk. Probeer deze koekjes maar eens. Ze zijn verrukkelijk!

unnamed-1

Benodigdheden, voor 10-12 koekjes:

125 g speltbloem

100 g havervlokken

100 g speltvlokken (verkrijgbaar bij Bio-Planet)

100 g boter

100 g suiker

1 zakje vanillesuiker

2 eieren

1,5 tl wijnsteenbakpoeder (glutenvrij)

unnamed-3

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de havervlokken, de speltvlokken, de suiker en de vanillesuiker. Snijd de boter in kleine blokjes en zorg dat hij wat zacht is. Ik deed de blokjes 10 seconden in de micro om het wat zachter te maken, dat doe ik als ik niet genoeg geduld heb om te wachten tot de boter vanzelf wat zachter wordt.

unnamed-2

Voeg de eieren en de boter toe aan het mengsel en meng goed. Zet er de mixer kort in zodat het een iets gladder geheel wordt, maar zeker niet mixen tot een volledig gladde massa. Gewoon een paar keer de mixer erin, want speltvlokken zijn vrij grof. Zorg dat alles goed gemengd wordt. Voeg nu het bakpoeder toe en de gezeefde bloem toe en meng goed. Het is een vrij dikke massa, maar ga er maar gewoon voor.

Neem een bakplaat en bedek hem met bakpapier. Afhankelijk van hoe groot je de koekjes wilt, kan je er ongeveer 12 maken (ik maakte ze vrij groot). Rol bolletjes van het deeg en duw ze plat op de bakplaat. Ze rijzen nog een beetje, maar niet extreem fel. Laat voldoende plaats tussen de koekjes.

Zet ze 15 minuten in de oven en laat ze volledig afkoelen.

Zet je tasje koffie, neem een koekje en geniet ervan!

Smakelijk.

unnamed

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *