Kerstkoekjes
Kerstkoekjes. Een paar dagen geleden verschenen de heerlijke truffels met bresiliennenootjes op de blog. Perfect om tijdens het kerstdiner bij de koffie te serveren, samen met deze lekkere kerstkoekjes. De combinatie zal er mooi en feestelijk uitzien. Een waardige afsluiter van een gezellig kerstfeest. Plus, ik bak gewoon super graag koekjes en dit is het perfecte excuus om er nog eens voor te gaan.
Ho Ho Ho!
Ik maakte de koekjes extra kerstproof door feestelijke vormpjes te gebruiken én door ze in kerstkleurtjes af te werken. Groene sprinkles en verkruimelde candy canes, maar je kan nog duizend-en-één andere dingen gebruiken. In de tips geef ik nog enkele leuke alternatieven mee.
Benodigdheden, voor ongeveer 18 kerstkoekjes:
Voor de koekjes:
250 g patisseriebloem
200 g boter, zacht en in blokjes
1 tl bakpoeder (een afgestreken tl)
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eidooiers
snuf zout
Voor de afwerking:
150 g pure chocolade
groene sprinkles
2 candy canes
Bereiding:
Meng de bloem met de suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout.
Voeg de boter toe en kneed deze eronder totdat zich een kruimelachtig deeg vormt. Dit gaat het gemakkelijkste met de keukenmachine.
Voeg de eidooiers toe en kneed tot een stevige deegbal. Wikkel in plasticfolie en laat 30-60 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Kneed het deeg los, bebloem je werkvlak en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm.
Steek met de vormpjes koekjes uit het deeg en leg ze op een vel bakpapier op de bakplaat.
Bak 12-14 minuten. Laat volledig afkoelen (zie tips).
Smelt vervolgens de pure chocolade (zie tips) en dip de koekjes erin. Dip ze zoals je zelf wilt. Je kan naar de foto’s kijken ter inspiratie.
Besprenkel meteen met de sprinkles en verkruimelde candy canes. Laat een half uurtje opstijven in de koelkast en eet op!
Tips:
- Chocolade smelten: Je kan de chocolade au bain-marie smelten of in een klein plastic kommetje. Dit laatste is het handigst omdat je wilt dat de chocolade hoog genoeg komt om je koekjes in te kunnen dippen. Hoe smaller je potje, hoe hoger je chocolade komt, hoe makkelijker je kan dippen.
- Koekjes bakken: Als de kerstkoekjes een licht goudbruin randje beginnen te krijgen, zijn ze al goed. Haal ze uit de oven en raak ze niet aan tot ze afgekoeld zijn. Anders kunnen ze gemakkelijk breken.
- Afwerking: Zoals gezegd, gebruikte ik groene sprinkles en candy canes als afwerking, maar laat je creativiteit gerust de vrije loop. Brésiliennenootjes zijn ook top, een gekarameliseerd nootje, feestelijke gouden en zilveren sprinkles, met chocolade een gezichtje tekenen op de koekjes,… Doe er gerust mee wat je zelf wilt. Belangrijk is dat je het op de chocolade strooit voor deze begint uit te harden, anders blijft het niet plakken.
Meer tips!
- Bewaren: Wanneer de chocolade uitgehard is, doe de kerstkoekjes dan meteen in een afgesloten doosje. Bewaar ze ofwel in de koelkast voor extra koude chocolade ofwel op een koele plek buiten de koelkast. De koekjes blijven een viertal dagen goed, maar no way dat ze het zo lang trekken. Ze zijn veel te lekker!
- Kidsproof: Deze koekjes zijn absoluut kidsproof. Laat je kindje gerust mee deeg uitrollen, vormpjes uitsteken en versieren. Een super toffe activiteit.
Geniet ervan!
Laurence
Cookies, please? I got you! Neem zeker eens een kijkje op mijn pagina ‘koekjes‘ voor al mijn lekkere koekjesrecepten of ga rechtstreeks naar mijn persoonlijke favoriet. Namelijk deze haverkoekjes met witte en zwarte chocolade. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Kerstkoekjes
Ingrediënten
Voor de koekjes
- 250 g patisseriebloem gezeefd
- 100 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl bakpoeder afgestreken tl
- 1/4 tl zout
- 200 g boter zacht, in blokjes
- 2 eidooiers
Voor de afwerking
- 150 g pure chocolade
- groene sprinkles
- candy canes
Instructies
- Doe de bloem, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout in de keukenmachine en meng.
- Voeg de zachte boter toe en meng tot een kruimelachtig deeg.
- Voeg de eidooiers toe en kneed tot één deegbal. Wikkel in plasticfolie en laat 30-60 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Kneed het deeg wat los, bebloem je werkvlak en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1/2 cm. Steek met de vormpjes koekjes uit het deeg en leg ze op een vel bakpapier op de bakplaat.
- Bak de koekjes 12-14 minuten. Wanneer de randjes licht goudkleurig zijn, zijn ze al goed!
- Laat de koekjes volledig afkoelen en raak ze in de tussentijd zeker niet aan. Laat ze maar gewoon lekker liggen.
- Smelt voor de afwerking de pure chocolade (zie tips boven deze receptkaart) en dip de koekjes erin. Dip ze zoals je zelf wilt, maar je kan naar de foto's kijken ter inspiratie.
- Besprenkel meteen met de sprinkles en verkruimelde candy canes en laat vervolgens opstijven in de koelkast.
- Als de chocolade hard geworden is, zijn de koekjes klaar. Enjoy!
2 Comments
Pingback:
Pingback: