Peer uit de oven met gorgonzola en noten
Peer uit de oven met gorgonzola en noten. Wat een héérlijke side dish, deze gevulde peertjes uit de oven. Een perfecte combinatie van zoet en hartig en echt een toppertje om bij de feestdagen op tafel te zetten. Samen met een topper van een hoofdgerecht, kan het feest niet meer stuk!
Deze peer uit de oven met gorgonzola en noten past super goed bij elk soort vlees dat je bij kerst op tafel zou willen zetten, maar zeker met wild. Yummy! Kroketjes erbij en genieten maar.
Het gerecht is gemakkelijk om te maken, je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en weinig werk aan. Je kan het bovendien goed voorbereiden waardoor het je weinig extra werk kost op het moment zelf. Alleen maar voordelen, deze topper!
Wat heb je nodig?
- Peren: bij voorkeur Doyenné (die dikkere, ronde in vergelijking met Conference)
- Gorgonzola: Kan vervangen worden door Cambozola, deze is iets milder.
- Walnoten
- Amandelen
- Honing
Wat moet je doen?
Het is een gemakkelijk gerechtje. Je mag beginnen met de oven voor te verwarmen en de peren te halveren. Met een lepeltje kan je nu de kern verwijderen. Leg met de binnenkant naar beneden in een ovenschaal en zet kort in de oven, een tiental minuten.
Meng de gorgonzola met een vork totdat deze wat gladder/smeerbaar wordt. Hak de walnoten en amandelen grof en meng deze onder de gorgonzola. Haal de peren uit de oven, draai ze om en vul ze op met de kaas- en notenmengeling.
Bak nog eens in de oven tot de kaas mooi goudbruin is. Werk af met honing en je side dish is klaar. Love it!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Gorgonzola: Gorgonzola is een straffere blauwe kaas. Hij combineert heel mooi met de zoete peer en honing maar als je het graag wat milder van smaak hebt, kan je ook Cambozola kiezen.
- Peren: Qua smaak en textuur zou ik zeker voor de Doyenné peren gaan ipv Conference. De eerste zijn dikker en korter waardoor je ze gemakkelijker mooi kan opvullen en ze ogen ook extra mooi in een ovenschaal.
- Op voorhand maken: Je kan de peren al een eerste maal in de oven zetten en ze dan laten afkoelen, al vullen en in de koelkast bewaren. Laat ze eerst op kamertemperatuur komen voordat ze de oven ingaan en bak 5 min langer.
- Bewaren: De peren blijven nog een dagje goed in de koelkast maar zullen erna teveel vocht verliezen en niet meer zo lekker zijn.
Op zoek naar meer lekkere bijgerechten? Check dan eens deze toppers.
- Spinaziegratin
- Pompoen met broodkruim
- Ovenschotel met zoete aardappel en pecannoten
- Maïsbrood
- Salade van babywortel
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Peer uit de oven met gorgonzola en noten
Equipment
- 1 Ovenschaal
Ingrediënten
- 4 peren liefst Doyenné
- 50 g walnoten grof gehakt
- 50 g amandelen grof gehakt
- 200 g gorgonzola
- honing
- 6 stengels bieslook versnipperd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Halveer de peren en verwijder de kern met een theelepel zodat je een mooi kuiltje krijgt in de peer.
- Leg de peren met de binnenkant naar beneden in de ovenschaal en zet 12 minuten in de oven.
- Meng ondertussen de gorgonzola wat gladder en smeuïger met een vork en voeg er vervolgens de noten aan toe. Meng goed.
- Haal de peren uit de oven en draai ze om. Vul op met de kaas- en notenmengeling. Druk de kaas wat aan en maak de volledige vulling op. Zet 20 minuten in de oven.
- Haal uit de oven en werk af met honing en bieslook. Smakelijk!