Nieuwjaarsmenu 2016-2017
Hallo allemaal! Hopelijk hebben jullie een spetterend, lekker, feestend, zat (maar veilig), liefdevol,… eindejaar gehad. Ik heb er alvast van genoten en dat deed ik ook met een topper van een menu. Zelf in elkaar geflansd en helemaal geslaagd. Ik kom een beetje laat met deze post, maar zie het als (zeer vroege) inspiratie voor volgend jaar. Plus, dit is niet enkel een menu voor eindejaar, maar kan voor elke gelegenheid foodspiration bieden.
Benieuwd waar wat ik met veel liefde klaarmaakte? Komt ie!
Hapjes
Nachos met gekruide scampi, tomaat en bieslook.
Lekker om mee te beginnen. De scampimengeling kan op voorhand klaargemaakt worden, waardoor er nog zeer weinig werk is aan het serveren zelf. Ideaal om als gastvrouw mee te genieten van je feest. Het recept vind je hier.
Gemarineerde rauwe zalm met zeekraal
Een topper van formaat! De absolute favoriet van de echtgenoot ook. Te simpel voor woorden, ook bijna volledig op voorhand klaar te maken en oh zo heerlijk! Het recept vind je hier.
Mini hamburger
Ook zeer gemakkelijk om te maken en zo goed als iedereen vindt dit lekker. Als er veel vegetariërs komen eten, kan je het eventueel vervangen door een mini pompoen-, champignon- of spinazieburger. Hoe maak je dit hapje? Gewoon burgertjes maken uit puur rundsgehakt en deze aanbakken in boter. Ondertussen komkommer en kerstomaatjes in dunne schijfjes snijden en de mosterd alvast bovenhalen. Vervolgens met een serveerring cirkeltjes uit enkele (glutenvrije of spelt) boterhammen steken. Als je burgers klaar zijn, leg je ze even apart. Bak de broodcirkeltjes tot krokante toastjes in een klein beetje boter. Smeer wat mosterd op je toastje, leg er een komkommer en schijfje tomaat op. Leg daar de burger op en top met een tweede toastje. Lekker lekker!
Soepje van courgette en witloof met gerookte heilbot en hazelnoten
Heel erg lekker! Een mini soepje ontbreekt zelden in een menu bij mij. Ik denk dat ik dat van thuis meegekregen heb, plus het smaakt altijd zo goed! Experimenteren met verschillende combinaties is gewoon geweldig! Het receptje vind je hier.
Hoofdgerecht
Gegrilde tonijn en pasta met witte wijn, tomaat, waterkers en rucola
Dit was écht verrukkelijk. Ten eerste omdat ik zot ben van pasta en ten tweede omdat ik heel graag tonijnsteak eet. Simple as that. Al beperken wij het eten van deze heerlijke tonijnfilet, op nieuwjaar vonden we dat het zeker wel eens kon. Het recept vind je hier.
Dessert
Frozen yoghurt van framboos met vers fruit en chocolade koekjes
Deze was een tip van een collega! Ik moet zeggen dat dit best verfrissend was. Het deed me wel een beetje aan mijn ontbijtsmoothie denken, alleen iets ongezonder. Het hielp met de vertering en het was erg fris en lekker van smaak! Hoe maak je het (voor ongeveer 3 personen)? 1 potje (lactosevrije) platte kaas en 1 potje (lactosevrije) volle yoghurt mengen met 2 eetlepels rijstsiroop (of honing). Doe de helft in de blender, voeg 2 handjes bevroren frambozen toe en schep daarop de rest van het platte kaasmengsel (als je het zo in de blender doet, mixt het gemakkelijker). Blend tot een mooie gladde massa. Verdeel over de kommetjes. Verkruimel 2 à 3 koekjes en strooi over het mengsel. Voeg als laatste nog vers rood fruit toe en smullen maar.
Bij de koffie
Mini chocolade muffins met een ganache van chocolade en pindakaas
Deze mini muffins zijn perfect als afsluitertje. In twee happen zijn ze op en ze laten een heerlijke volle chocoladesmaak na. De pindakaas proef je er subtiel door wat het natuurlijk alleen maar nog beter maakt! Het recept vind je hier.
Voilà, zo weten jullie ineens wat ik allemaal naar binnen speelde tijdens één van de leukste avonden van het jaar. Hopelijk kan ik hiermee wat inspiratie bieden voor de vele feestjes die in 2017 nog gaan komen.
Happy New Year!
Laurence