Karameltaart
Karameltaart. Ik ga jullie vandaag een stukje goddelijkheid presenteren waar ik super fier op ben. Op de persdagen van een tijdje geleden babbelde ik met de product manager van Werther’s Originals en kreeg een aantal zakjes mee naar huis om te experimenteren, waaronder de Caramelts. Deze kan je gewoon zo eten, maar ook smelten zodat je er eigenlijk veel kanten mee uit kan. Deze tip kreeg ik mee en daarna begon het denkwerk. Wat kan ik ermee maken? Het duurde niet lang voor ik wist dat ik er een mousse mee wou maken. Maar welke korst en welke afwerking? Benieuwd? Lees het receptje zo meteen maar.
Nostalgie
Werther’s Original is voor mij een nostalgisch snoepje. Mijn opa, momenteel aan het genieten in de hemel waar ze hopelijk ook Werther’s hebben, at het dagelijks. Waarschijnlijk meerdere malen per dag, de snoeperd. De gewone originele snoepjes waren zijn absolute favoriet. Toen hij zich een keer vergist had en de Caramelts kocht, kregen wij deze voorgeschoteld. Lekker lekker! Toen was ik nog lang niet aan het bloggen geslagen, dus ook niet continu op zoek naar receptjes. Nu wel dus en daarmee maakte ik deze heerlijke taart. Om het in de woorden van de mama te zeggen: Goddelijk.
Wat heb je nodig?
- Petit beurre koekjes
- Boter: gewone roomboter
- Werthers Caramelts ofwel de soft caramels: Ik maakte deze taart al met beide en ze zijn allebei even lekker!
- Volle room: veel volle room
- Gelatineblaadjes: gelatinepoeder kan ook.
- Brésiliennenootjes
Wat moet je doen?
De taart ziet er moeilijker uit om te maken dan ie daadwerkelijk is. Ik beloof het!
Om te starten doe je de petit beurre koekjes in de blender en dit mix je tot fijne kruimels. Dan smelt je de boter en dit meng je onder de petit beurre kruimels. Doe het in de springvorm en druk goed aan. Dit mag rusten in de koelkast.
Vervolgens laat je de karamellen samen met volle room smelten op het vuur en laat je je gelatineblaadjes weken in water. Knijp nadien de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de gesmolten en warme karamelmengeling.
Meng goed en laat lichtjes afkoelen.
Klop de rest van de volle room tot zachte pieken en spatel voorzichtig onder de karamelmengeling. Giet over de korst en laat minstens 4 uur en liefst een nachtje opstijven in de koelkast.
Strooi brésiliennenootjes over de taart en werk af met extra stukjes karamel. Zo lekker!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Patroon brésiliennenootjes: Om een patroon zoals op de foto te krijgen, legde ik de bodem van een kleinere springvorm bovenop de taart en strooide ik de nootjes over de tweetal cm taart die over bleef. Dan hield ik een serveerring boven het midden van de taart en deed de rest van de nootjes erin. Daarop legde ik nog enkele stukjes karamel om af te werken.
- Caramelts of soft caramels: Dit zijn twee verschillende snoepjes van Werthers Original en je kan deze taart met ze allebei maken. Je kan ze niet met de standaard harde Werthers maken.
- Opstijven: De taart moet minimum vier uur opstijven, maar liefst een nachtje. De smaken komen beter tot hun recht na een nachtje in de koelkast.
- Bewaren: Je kan de taart drie tot vier dagen bewaren in de koelkast.
Helemaal into taartjes zoals deze? Check dan zeker eens volgende toppertjes.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Karameltaart
Equipment
- 1 springvorm van 22 cm met vel bakpapier op de bodem
Ingrediënten
- 200 g petit beurre koekjes
- 85 g boter
- 300 g Soft Caramels of Caramelts van Werther's Original
- 500 ml volle room gesplitst in 2x 250 ml
- 4 blaadjes gelatine of 8 g gelatinepoeder
- 1 zakje brésiliennenootjes ong. 70 g
Instructies
- Mix de petit beurre koekjes in de blender tot fijne kruimels en smelt de boter. Giet bij de kruimels en meng goed.
- Doe de mengeling op de bodem van de springvorm (leg er een vel bakpapier onder) en druk goed aan. Zet in de koelkast.
- Laat de gelatineblaadjes in koud water weken. Als je poeder gebruikt, doe dan 3 el water bij het poeder en laat 5 minuten rusten.
- Doe de zachte karamellen (houd er 3 apart) samen met 250 ml volle room in een steelpan en smelt op middelmatig vuur tot één geheel.
- Haal van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de warme mengeling. Meng goed totdat de gelatine is opgelost. Als je poeder gebruikt, moet je gewoon de gelatinemengeling bij de warme gesmolten karamellen doen en ook al roerend laten smelten.
- Laat 10-15 minuten rusten.
- Klop de andere 250 ml volle room tot zachte pieken en spatel onder de karamelmengeling. Giet over de korst en laat minstens 4uur en liefst een nachtje opstijven in de koelkast.
- Leg nadien de bodem van een kleinere springvorm in het midden van de taart en strooi brésiliennenootjes op de open taartrand. Houd dan een serveerring boven het midden van de taart en strooi er brésiliennootjes in.
- Snijd de drie karamellen die je apart hield in stukjes en werk er de taart mee af. Smakelijk!
One Comment
Pingback: