Gevogelte

Wortel- en courgettenoedels met kip en pindasaus

Wie houdt er nu niet van tijd tot tijd van een goed wokje? Ik alvast wel. Het is zo’n beetje mijn go-to meal als het snel moet gaan. Even kijken welke groentjes er nog in de koelkast liggen, alles bij elkaar wokken, een noedelsoort kiezen of wat rijst erbij of scampi’s, kip,… Zoveel keuze! Je kan zoveel verschillende dingen doen met een wok. Doe je er kokosmelk bij of sojasaus en vissaus? Een zoetzuur sausje of toch maar lekker zout? Alles kan! Ik gooi meestal een vrij grote hoeveelheid kruiden bij elkaar als basis en voeg dan ingrediënten toe naar smaak.

Deze wok vraagt iets meer dan gewoon werken vanuit de losse pols. Het sausje maak je op voorhand en doe je er op het einde bij. Ik doe vaak pinda’s bij mijn wok (zoals bij deze heerlijke Pad Thai), maar pindasaus, that’s a first! Maar na deze gemaakt te hebben, zal het zeker niet de laatste keer zijn.

IMG_6467

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de wok: 

1 courgette

4 dikke wortelen

2 kipfilets

handje pindanoten

kruiden: curry-, paprika-, chili- en gemberpoeder, peper, zout, gedroogde bieslook

Voor de pindasaus: 

3 cm verse gember

4 el pindakaas

1 el arachideolie

200 ml kokosmelk (de lopende uit de bus, niet de dikke vaste uit blik).

1 tl komijn

1 tl sambal (1/2 indien je niet tegen pikant kan)

1 el verse peterselie, versnipperd

IMG_6468

Bereiding:

Begin met het marineren van de kip. Snijd de filets in stukken en marineer ze met olijfolie, curry, paprika, gember en een klein snufje chili. Kruid ook met peper en zout, meng en zet apart.

Spiraliseer de courgette en wortelen en zet apart. Verhit een flinke scheut olijfolie of arachideolie in de wokpan. Voeg er flink wat gedroogde bieslook aan toe, meteen gevolgd door de gekruide kip. Korst deze aan op hoog vuur en gaar verder op middelhoog vuur, wanneer de blokjes bijna gaar zijn, voeg je de groentenoedels toe. Meng alles onder elkaar en laat even verhitten en wat garen. Kruid met peper en een beetje zout. Je kan bijkruiden met curry, paprika en gember indien gewenst.

IMG_6465

Ondertussen maken we de saus. Schil de gember en snijd deze zeer fijn. Stoof deze aan in de arachideolie. Na enkele minuten voeg je de pindakaas en de melk toe. Verhit het totdat het net niet kookt en roer regelmatig tot het dikker wordt. Voeg dan de sambal en komijn toe en als laatste de peterselie. Houdt warm op zeer laag vuur.

Neem twee van je mooiste bowls, verdeel er de noedels met kip over en werk af met een flinke schep van de pindasaus en enkele pindanoten.

TIP: je kan de pindasaus er ook al op voorhand onder mengen en het dan gewoon zo serveren met wat extra pindanoten.

Smakelijk!

IMG_6466

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *