Spinaziegratin
Deze spinaziegratin is een super lekker bijgerecht. Comfortfood op z’n best! Het is cheesy, romig, smeuïg en gewoon heel lekker. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om het te maken en het vraagt ook niet veel werk.
Het is zo’n gerechtje dat ik zelf op tafel zou zetten als onderdeel van een feestelijke spread. Ik maakte het bijvoorbeeld voor Thanksgiving in de States. Maar het kan ook prima ingezet worden als een doordeweekse maaltijd met een stukje kip en champignonsaus of bij een heerlijke zalmfilet of ander stukje vis.
Zoals je kan lezen, mogelijkheden genoeg en dus geen excuus meer om deze lekkere spinaziegratin op tafel te toveren!
Benodigdheden, voor 4-6 personen als bijgerecht:
Voor de gratin:
550 g spinazie uit de diepvries, ontdooid
45 g boter
45 g bloem
700 ml volle melk (of halfvolle)
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano
snufje nootmuskaat
60 g geraspte parmezaan
80 g geraspte Italiaanse kaasmengeling
peper, zout
Voor de topping:
30 g panko of paneermeel
30 g geraspte parmezaan
30 g geraspte Italiaanse kaasmengeling
olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem er een grote pan bij en smelt er de boter in. Voeg vervolgens de bloem toe en meng snel totdat zich een roux vormt. Giet er dan al roerend (met de garde) de melk bij en blijf roeren. Kruid met paprikapoeder, oregano, nootmuskaat, peper en zout. Blijf roeren tot de saus ingedikt is maar zeker nog voldoende loperig is. Zet het vuur lager en voeg de parmezaan en Italiaanse kaasmengeling toe. Meng totdat de kaas gesmolten is en voeg de ontdooide spinazie toe. Meng stevig, kruid eventueel bij met peper en haal van het vuur.
Doe de spinaziemengeling in een ovenschaal en verdeel gelijkmatig.
Meng voor de topping de panko met de parmezaan en Italiaanse kaasmengeling. Besprenkel met een scheutje olijfolie en meng goed. Verdeel gelijkmatig over de spinaziemengeling. Bak 25 minuten en serveer!
Tips:
- Op voorhand maken: Je kan deze schotel prima op voorhand klaarmaken. Maak de spinaziegratin volledig klaar en doe hem al in de ovenschotel. Zet apart totdat het bijna tijd is om te eten. Als hij intussen volledig afgekoeld is, plaats hem dan in de koelkast. Is het tijd om te eten? Verdeel de topping erover en zet 10 minuten langer in de oven. Als de topping te bruin begint te worden, dek het geheel dan af. Je kan ook de schotel zonder topping eerst 10 minuten opwarmen in de microgolfoven, dan de topping erop doen en dan 25 minuten in de oven zetten.
- Bewaren: De schotel kan nadat je hem gemaakt hebt, maximum nog 1x opgewarmd worden.
- Kaas: Je kan gerust voor andere kazen gaan indien gewenst. Zoals emmentaler of gruyère.
Laat het smaken!
Laurence
Helemaal fan van dit bijgerecht maar op zoek naar meer? Check dan zeker eens deze lekkere zoete aardappelschotel met pecannoten of deze salade van babywortel. Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Spinaziegratin
Equipment
- Ovenschotel
Ingrediënten
Voor de gratin
- 45 g boter
- 45 g bloem
- 700 ml volle melk of halfvolle
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 1 snufje nootmuskaat
- 60 g geraspte parmezaan
- 80 g geraspte Italiaanse kaasmengeling
- 550 g diepvriesspinazie ontdooid
- peper, zout
Voor de topping
- 30 g panko of paneermeel
- 30 g geraspte parmezaan
- 30 g geraspte Italiaanse kaasmengeling
- 1 scheutje olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smelt de boter in een grote pan. Voeg de bloem toe en meng meteen totdat zich een roux vormt. Giet er al roerend met de garde de melk bij.
- Dik de saus al roerend in en kruid intussen met paprikapoeder, oregano, nootmuskaat, peper en zout.
- Als de saus voldoende ingedikt is (smeuïg maar niet té dik), zet je het vuur middellaag en voeg je de parmezaan en Italiaanse kaasmengeling toe. Meng totdat de kaas gesmolten is.
- Voeg de spinazie toe en meng goed. Warm door en haal van het vuur.
- Doe de spinaziemengeling in een ovenschaal en verdeel gelijkmatig.
- Meng voor de topping de panko met de twee kazen. Giet er een scheutje olijfolie bij en meng goed.
- Verdeel de topping gelijkmatig over de spinaziemengeling en zet het geheel 25 minuten in de oven. Serveer meteen!
4 Comments
Meliena Decuypere
Hey Laurence,
Ik zou deze graag maken voor onze housewarming party volgende week. Kan dit gemakkelijk geserveerd worden met chips als dip, of is de textuur daarvoor te loperig?
As Cooked By Ginger
Hoi! De textuur is zeker niet te loperig hiervoor. Om het makkelijker te maken als dip, kan je de spinazie altijd fijner hakken maar is geen must! Moet zeker lukken 🙂
Katrien
Hi Laurence, het was heel lekker maar ook wel lopend. Tips om dit te vermijden in de toekomst?
Dankjewel!
As Cooked By Ginger
Hoi, normaal gezien is dit geen lopend gerecht. Je kan ervoor zorgen volgende keer dat je het vocht van de spinazie zo goed mogelijk uitknijpt vooraleer je het in de saus doet. Fijn dat het gesmaakt heeft!