Soep

Geroosterde tomatensoep

Een goed soepje kan er bij deze soepboer altijd in. Comfortfood, dat is het. Zeker deze geroosterde tomatensoep met gekruide kikkererwten. Je kan die laatste als vervanger zien van de soepbolletjes die we allemaal zo graag in onze soep doen (ik toch). Lekker, maar best wel vettig. Vroeger gooide ik er handenvol van in mijn soep. Ik at bijna bolletjes met soep in plaats van soep met bolletjes. Ja, dan is het niet meer zo gezond te noemen, hé. Al moet het zeker kunnen van tijd tot tijd, natuurlijk. 

Bon, de Vlamingen houden van hun soep. Het kan gewoon zo verdomd goed smaken en we krijgen er een flinke portie groentjes mee binnen. Win-win! Deze versie is er eentje met tomaat en paprika. Dé perfecte groentjes om een smaakvol soepje mee te maken. 

Pssst, ook een hit bij de kindjes deze! Of je dan gaat voor de gekruide kikkererwten of de befaamde soepbolletjes, die keuze laat ik aan jou 😉 

Benodigdheden, voor 2 personen:

4 grote tomaten

1 rode paprika

basilicum, oregano, tijm

peper, zout

650 ml groentebouillon

olijfolie

1 blik kikkererwten (265 g uitgelekt)

currypoeder, paprikapoeder, gemberpoeder

peper, zout

verse basilicum

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de tomaten in grove stukken en de paprika in vier. Leg alles op een bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en 1 tl tijm, 1 tl basilicum en 1 tl oregano. Kruid met peper en zout en meng alles door elkaar.

Spoel ondertussen je kikkererwten af, dep wat droog en doe in een kommetje. Giet er een scheutje olijfolie bij en kruid met een 1 tl currypoeder, 1 tl gemberpoeder en 1 tl paprikapoeder. Voeg ook wat peper en zout toe. Meng en spreid ze uit over een andere bakplaat.

Zet zowel de groentjes als de kikkererwten 30 minuten in de oven.

Laat de kikkererwten volledig afkoelen. Doe de groentjes samen in een grote pot op het vuur en voeg de bouillon toe. De groentjes moeten net onderstaan. Laat 5 minuten doorkoken en mix vervolgens tot een glad geheel.

Schep de soep in een soepbord. Doe er een flinke hand van de kikkererwten bij en werk af met verse basilicum.

Tips:

  • Als je de soep wat romiger wilt maken, kan je gerust een scheutje volle room toevoegen of de soep vlak voor serveren afwerken met een scheutje room.
  • Voor de kikkererwten kan je gerust variëren met de kruiden. Deze kruiden zijn degene die ik zelf het liefst gebruik, maar lookpoeder, rozemarijn, kurkuma, chilipoeder,… Kies maar waar je zelf zin in hebt!
  • Wil je de paprika extra laten doorsmaken, dan kan je altijd eentje extra toevoegen. Dat mag zeker ook een gele zijn, maar liefst geen groene want die gaat de soep te bitter maken.
  • Veel mensen hebben moeilijkheden met het verteren van paprika. Als jij dat ook hebt, snijd je paprika dan maximum in vier stukken. Nadat de groentjes uit de oven komen, kan je dan heel gemakkelijk het vel van de paprika los trekken. Laat de paprika in dit geval even wat lauwer worden tot je ze kan aanraken en laat de soep 5 minuten langer pruttelen vooraleer je er de mixer in zet.

Laat het smaken!

Laurence

Ben je ook zo’n grote soepboer als mezelf? Ga dan zeker eens kijken welke soepjes ik nog allemaal voor jou in petto heb. Je kan natuurlijk ook lekker meevolgen op Instagram of TikTok!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Soep van geroosterde tomaat en paprika met gekruide kikkererwten

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, smeuïge soep boordevol vitamientjes. Afgewerkt met krokante kikkererwten en verse basilicum. Super lekker!
Gang Soep
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Equipment

  • Kookpot
  • Oven + Ovenschaal
  • Mixer

Ingrediënten
  

  • 4 grote tomaten in grove stukken
  • 1 rode paprika in vier of acht
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl tijm
  • 650 ml groentebouillon
  • 265 g kikkererwten = uitgelekt gewicht
  • 1 tl currypoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • peper, zout
  • olijfolie
  • 4 stengels verse basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de tomaten en paprika in een grote ovenschaal en besprenkel royaal met olijfolie. Voeg de oregano, basilicum en tijm toe en kruid stevig met peper en zout.
  • Spoel de kikkererwten en dep droog. Voeg er flink wat olijfolie aan toe en het paprika-, curry-, en gemberpoeder. Kruid ook met peper en zout en spreid uit over een bakplaat.
  • Zet de kikkererwten en de groentjes 30 minuten in de oven. Schep beide even om in de helft.
  • Laat nadien de kikkererwten even wat afkoelen en doe de groentjes ondertussen in een grote pot samen met de bouillon. Breng aan de kook, zet het vuur uit en mix glad.
  • Serveer de soep met de krokante kikkererwten en werk af met verse basilicum en extra peper.
Trefwoord Kikkererwten, Paprika, Soep, Tomaat

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept