Vlees

Spicy aubergine en kip met een heerlijk glaasje Cava

Over dit lekker gerechtje heb ik het zo meteen, ik wil het eerst over de tweede helft van de sprankelende titel hebben, namelijk dat glaasje Cava.

Van 18 tem 24 november 2019 is het de eerste editie van de ‘Cava Discovery Week’. Als iemand die toch wel bijna elk weekend geniet van een lekker glaasje Cava, wisten ze me te vinden om deze week extra in de verf te zitten.

Wat is de Cava Discovery Week?

Het is een week, een prachtige week, waarin je in verschillende wijnwinkels, wijnbars en restaurants kan genieten van premium Cava. Deze week wordt georganiseerd door D.O.P. Cava en draait rond het drinken van Reserva, Gran Reserva en Cava de Paraje wijnen.

Ho stop ho, Ginger. D.O.P. Cava?

Yes! Dit is het officiële bestuursorgaan in de regio Penedès (Spanje) dat erop toeziet dat de Cava de best mogelijke kwaliteit heeft. Lokale producenten en merkeigenaars zijn lid van deze vereniging.

Een hele brok info, maar het komt erop neer dat deze premium sprankelende wijnen door de producenten gemaakt worden volgens de traditionele methode, wat wilt zeggen dat de tweede gisting in de fles zelf gebeurt en de wijnen worden gerijpt om zo extra smaak en karakter te krijgen. Op dit alles ziet D.O.P. Cava toe. Kwaliteit is hét belangrijkste!

Wat is Cava dan eigenlijk? Wel… Het is zoveel meer dan een glaasje bubbels!

Back to the food. Ik paarde deze mooie fles Gran Reserva Brut Nature met een spicy aubergineschotel met kip, rijst en granaatappel. Deze Cava past goed bij vlees en gevogelte en kan best wat pikante smaken verdragen zonder aan de smaak van de Cava in te boeten.

  • Meer info over de Cava Discovery Week vind je hier. (Ook de plekjes bij jou in de buurt waar je de cava kan gaan ontdekken).
  • Meer info over de food pairings mogelijkheden, vind je hier.

Receptje? Receptje!

Benodigdheden, voor 2 personen:

1 grote of 2 kleine aubergines

200 g kipfilet

1 flinke tl gele currypasta

1 el honing

1/2 (misschien nog iets minder) tl sambal

peper, zout, olijfolie

1/2 granaatappel

2 el kokosyoghurt

peterselie

2 stengels lente-ui

125 g witte rijst

Bereiding:

Snijd de aubergine en kip in blokjes en doe dit in een grote mengkom. Meng apart de currypasta, honing, 5 el olijfolie, sambal en peper en zout en voeg toe aan de kip en aubergine. Meng goed.

Kook de rijst gaar zoals aangewezen op de verpakking.

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan op het vuur. Bak er de aubergine en kip stevig in aan. Snijd de lente-ui in schijfjes en voeg deze na 5 minuten toe. Laat nog 5 minuten stevig aanbakken op hoger vuur en dan nog 5 minuten verder garen op laag vuur. In totaal zal het een klein kwartiertje op het vuur nodig hebben.

Ontpit de granaatappel. Versnipper enkele takjes verse peterselie.

Verdeel de rijst en de aubergine-kip mengeling over de twee borden. Strooi de granaatappelpitjes en peterselie erover uit. Werk af met een eetlepel kokosyoghurt.

Ziezo, bijna klaar om te genieten van dit lekker gerechtje, maar natuurlijk eerst nog een glaasje Gran Reserva Brut Nature uitschenken. 

Genieten!

Laurence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *