Kippenburgers met tzatziki
Wij zijn geen regelmatige vleeseters, maar als we vlees eten is het héél vaak kip. Kipfilet, kippenreepjes, gepaneerde kip, kippengehakt,… Kip in al zijn vormen en vandaag gaan we voor kippenburgers met tzatziki! Wij proberen onze vleesinname te beperken tot 3 maal per week of minder ongeveer. De andere dagen eten we vegetarisch of vis of schaaldieren. De vleesindustrie is een zeer zware domper op het milieu en daar hebben wij (het lief en ik) toch wel wat aandacht voor. Toch willen we ook af en toe vlees blijven eten en dat doen we dan ook. En als we dat doen, dan doen we het goed! Met deze heerlijke gepimpte kippenburgers bijvoorbeeld.
Benodigdheden, voor 2 personen:
Voor de burgers:
400 g kippengehakt
12 zwarte, ontpitte olijven
4 stengels verse peterselie
1 tl citroenzeste
peper, zout
bakboter
Voor de tzatziki:
125 g Griekse yoghurt
sap van 1/2 citroen
1/4 komkommer
peper, zout
olijfolie
Voor de salade:
salade naar keuze (gemengde sla, extra olijven, kerstomaten, nootjes, komkommer,..)
Bereiding:
Doe het gehakt in een mengkom. Hak de olijven grof en versnipper de verse peterselie. Voeg toe aan het gehakt, samen met de citroenzeste. Kruid met peper en zout en meng.
Vorm een 6 tal burgertjes van het gehakt en leg ze op een bord. Smelt vervolgens een klontje boter in ene grote pan en bak er de burgers in. Korst aan op hoog vuur en laat verder garen op laag vuur. Het zal zo’n 10-15 minuten duren vooraleer je burgers gaar zijn.
Maak ondertussen de tzatziki door de Griekse yoghurt te mengen met het citroensap en een scheutje olijfolie. Snijd de komkommer in hele fijne stukjes en voeg toe aan de yoghurt. Kruid stevig met peper en zout en meng. Zet in de koelkast.
Maak een salade om bij het gerecht te serveren en verdeel over 2 borden. Verdeel de burgers over de borden en leg er een flinke lepel tzatziki bij. Serveer en laat het smaken!
Tips:
- Je kan dit als hoofdgerecht eten zoals omschreven met de salade erbij, maar voel je vrij om ze kleiner te maken en als hapje te serveren of om er bijvoorbeeld geroosterde patatjes bij te eten of er een hamburger van te maken.
- De burgers zijn de dag nadien koud ook nog lekker!
- Voorbereiding: Je kan de gehaktmengeling, de salade en de tzatziki volledig op voorhand klaarmaken en op het moment zelf enkel nog de burgers afbakken. Je kan ze ook op voorhand afbakken en opwarmen. Dan zijn ze zeker nog lekker, maar iets minder sappig.
Zin in meer van dit? Neem dan zeker eens een kijkje bij deze salade met krokante kip en druiven of deze rosbiefsalade met tomatensaus. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Kippenburgers met tzatziki
Ingrediënten
Voor de kippenburgers
- 400 g kippengehakt
- 12 zwarte, pitloze olijven grof gesneden
- 4 stengels verse peterselie versnipperd
- 1 tl citroenzeste
- peper, zout
- bakboter
Voor de tzatziki
- 125 g Griekse yoghurt
- sap 1/2 citroen
- 1/4 komkommer in kleine blokjes
- 1/2 tl oregano
- peper, zout
- olijfolie
Instructies
- Meng het gehakt met de olijven, peterselie en citroenzeste. Kruid met peper en zout, meng en vorm 6 burgertjes van de mengeling.
- Smelt een klontje boter in de pan en bak de burgers erin aan. Korst aan op hoog vuur en laat verder garen op middellaag vuur. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Maak ondertussen de tzatziki door de Griekse yoghurt te mengen met het citroensap, komkommer, oregano en een scheutje olijfolie. Kruid stevig met peper en zout en meng.
- Leg de gare kippenburgers op een bord en zet er de tzatziki bij. Serveer met een grote salade naar keuze!
One Comment
Katrien
Ook weer lekker!