Tonijn met een Oosterse salade
Ik eet het niet vaak, maar als ik het eet, dan smaakt het oh zo goed. Ik heb het over een tonijnsteak. Liefst van al zeer kort gebakken zodat ik hem praktisch rauw maar toch net warm kan opeten, zoals het hoort dus.
Ik heb enkele jaren als jobstudent in een Italiaans restaurant gewerkt. Er stond regelmatig tonijn op de menukaart en soms, heel soms, was er een klant die tonijn bestelde en hem volledig doorbakken wilde.. Oeh la la, dat samen met pizza Hawaï bestellen, was één van dé hoofdzondes die de klanten konden begaan. Maar… Klant is koning! Alleen niet bij As Cooked by Ginger, hihi, hier kook ik lekker wat ik wil en hoe ik het wil. Tonijntje, lekker rauw? Komt ie!
De tonijn en salade hebben beide een lekkere dressing met een basis van limoen, sesam en honing. Su-per lekker! Ik gebruikte hiervoor de lopende honing van Meli. Vloeibaar goud!
TIP: Laat je niet meteen afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, veel zaken heb je al in huis en veel producten komen zowel voor de tonijn als de salade terug 😉
Benodigdheden, voor 2 personen:
Voor de tonijn:
2 tonijn steaks (van 200 g per steak ongeveer)
1 limoen
40 ml arachideolie
1 el rijstazijn
1 tl sesamolie
1 el geraspte verse gember
40 ml vloeibare honing van Meli
peper, zout
Voor de salade:
1 komkommer
3 dikke wortelen
60 g dunne rijstnoedels
2 el rijstazijn
1/2 limoen
3 el vloeibare honing van Meli
1 tl sesamolie
rode pepervlokken
2 stengels lente-ui
handvol verse peterselie
sesamzaad
peper, zout
Bereiding:
Meng voor de tonijn het sap van de limoen, de arachideolie, rijstazijn, geraspte gember en sesamolie. Kruid met peper en zout. Giet de helft van de saus over de rauwe tonijn. Dek af en laat een half uurtje tot een uurtje marineren in de koelkast. Voeg de honing toe aan de andere helft van de saus en zet apart.
Breng water aan de kook voor de rijstnoedels. Spiraliseer de komkommer en wortelen (schil de wortelen eerst) en doe de groentenoedels in een mengkom. Kook de rijstnoedels zoals aangewezen op de verpakking. Spoel nadien meteen onder koud water en voeg het toe aan de groentjes. Meng met je handen onder elkaar. Snijd de lente-ui in schijfjes en versnipper de peterselie. Voeg toe aan de salade.
Meng de rijstazijn, sap van de limoen, honing en sesamolie. Voeg toe aan de salade en meng goed. Voeg 2 el sesamzaadjes toe (ik gebruikte zowel zwarte als witte, maar je mag kiezen) en meng. Zet de salade apart en haal de tonijn uit de koelkast. Laat deze een klein half uurtje op temperatuur komen (let op, doe dit niet als het super warm weer is).
Verhit een grillpan tot deze heel heet is. Grill er de tonijn in aan. Draai na een tweetal minuutjes om en smeer wat van de dressing die je apart hield op de gebakken kant. Grill aan de andere kant ook een tweetal minuten en haal de tonijn dan uit de pan. Snijd in reepjes.
Neem er twee borden bij. Leg er wat van de Oosterse salade op en leg er de reepjes tonijn langs. Doe wat extra honingdressing op de tonijn. Werk af met wat rode pepervlokken en eventueel extra sesamzaadjes.
Su-per fris en lekker en gezond een yummmm!
Groetjes,
Laurence
2 Comments
Jacqueline
Dit is waaanzinng lekker idd!!
Maar nu krijg ik 2 vrienden etbij! Alles verdubbelen of beetje rommelen
Maar hoe
Thanks alvast
As Cooked By Ginger
Dankjewel, leuk te horen.
Je kan een recept voor 2 personen gewoon altijd vermeerderen naargelang hoeveel personen er komen eten. Dus voor 4 personen verdubbel je het gewoon.
Veel succes!
Groetjes,
Laurence