Super Healthy,  Vis

Schelvis met zoete aardappel-wortelpuree en zeekraal

Van een gezond winters kostje gesproken.. Bij winters, gezellig eten denken we vaak aan de zwaardere gerechtjes. Stoofpotjes met kroketten, zware ovenschotels en alles wat hartverwarmend en troostend werkt. Maar eigenlijk moet dat niet per se het geval zijn, want je kant perfect een lekker winters gerechtje maken en toch gezond aan het eten zijn.

Dit gerechtje is daar een goed voorbeeld van. Veel groentjes met een stukje witte vis en toch echt gezelligheid en warmte op je bord. Lekker dat het is!

Als ik vis koop in de winkel let ik er altijd op dat het MSC logo er op staat. Dit betekent dat de vis op een duurzame manier, met respect voor dier en natuur, gevangen werd. Vis is een gezond product om regelmatig in je weekmenu te laten terugkomen, maar let er dan zeker op dat je ook kiest voor duurzame vis. Dat doe je dus door op het logo te letten.

‘Goed voor jezelf, goed voor de oceaan’

Wat is dat nu precies, MSC? MSC staat voor ‘Marine Stewardship Council’. Deze organisatie werkt aan een duurzame markt voor vis, schaal- en schelpdieren. Het logo staat enkel op wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren van visserijen die gecertificeerd zijn volgens hun standaarden. MSC let op de gezondheid van de oceanen, zodat vissoorten niet meer bedreigd worden door overbevissing of verkeerde vangmethoden. Hun doel is om in 2020 minstens 20% van de visserijen gecertificeerd te krijgen. Laten we mee hopen dat het hen lukt en… In tussentijd zeker voor vis kiezen waar het logo op staat, hé. Gezonde vis voor jezelf en een gezonde keuze voor de oceaan.

Zin in het gerechtje gekregen? Zo maak je het.

Benodigdheden, voor 2 personen:

1 grote zoete aardappel (of 2 kleintjes)

4 wortelen

2 schelvisfilets (mét MSC logo)

grote handvol verse spinazie

1-2 stengels lente-ui

100 g zeekraal

6 tal radijzen

1/2 citroen

boter, zonnebloemolie (of andere neutrale olie), peper, zout, rozemarijn

Bereiding:

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Schil de wortelen en snijd in schijfjes. Breng samen aan de kook en laat een kleine 20 minuten koken.

TIP: Je kan het geheel ook 10 minuten laten koken, als je de groentjes dan plet, is je wortel nog beetgaar en krijg je zoete aardappelpuree met schijfjes beetgare wortel. Ook lekker!

Roerbak de spinazie in een neutrale olie, ik nam zonnebloemolie, en kruid met peper en zout. Zet apart.

Verhit een flinke klont boter in een pan en bak er de visfilets in aan. Kruid ze met peper en zout.

Giet de groentjes af en plet tot een puree samen met een klontje boter. Kruid met peper, zout en een snufje rozemarijn. Meng er de spinazie onder. Snijd de lente-ui in fijne schijfjes en voeg ook toe aan de puree.

Bak de zeekraal in enkele minuten aan in zonnebloemolie en kruid met peper en zout.

Neem er twee mooie borden bij en schep er de puree in. Verdeel er de zeekraal over en schik dan de visfilets erop. Snijd enkele radijsjes in blokjes en verdeel deze er ook over.

Laat het smaken en denk eraan: MSC vis is goed voor jezelf én voor de oceaan.

Groetjes,

Laurence

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *