How to,  Snacks,  Tips & Tricks

How to: Notenboter

Hoi, allemaal! De feesten zijn gedaan, de periode waarin we op korte tijd evenveel eten als in een hele maand is gepasseerd. Het was gezellig, lekker en leuk. Tijd voor een nieuw jaar. Aangezien ik niet echt aan voornemens doe, doe ik in januari gewoon verder zoals ik bezig was. Gezond met voldoende ruimte voor zoetjes, glaasjes en comfortfood. We gaan vandaag de gezonde toer op met enkele lekkere notenboters.

Voor mijn kerstmenu maakte ik een lekkere pastinaak-appelsoep voor jullie. Dit deed ik met de nieuwe, krachtige staafmixer van Braun. De soeptest heeft deze mixer met glans doorstaan, maar de échte test moest nog komen: Notenboters. Een harde noot om te kraken (hehe) voor verschillende blenders, dus ik was benieuwd naar de kracht van de staafmixer. Wat denken jullie, heeft ie de test doorstaan? Natuurlijk, het ging heel vlot zelfs.

Ik maakte drie verschillende notenboters, van cashew, amandel en hazelnoot. Doorheen de jaren heb ik wat tips & tricks verzameld die het maken van deze boters gemakkelijker maakt, want het kan soms wel een gedoe zijn. Hier gaan we!

1.Zorg ervoor dat je noten warm zijn

Rooster de noten op voorhand zo’n 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat ze even afkoelen totdat je ze gewoon kan vastnemen zonder je te verbranden en doe ze dan in de blender. Dit vergemakkelijkt het blenden enorm.

2. Gebruik geen te grote blender

Alles zal meteen tegen de rand aanvliegen en je gaat niets anders doen dan de randen van je blender afschrapen. Ik nam altijd een kleine handblender, maar nu het dus met de staafmixer ook perfect gaat, neem ik deze. Zorg ervoor dat de beker waarin je mixt niet van smal naar breed gaat maar overal even breed is. Een smoothieblender is bijvoorbeeld moeilijker dan het onderstel van deze mixer (zie foto, ik maakte het in de beker waar je de mixer op kan zetten).

3. Voeg op het einde een klontje kokosolie toe

Dit heb ik geleerd van ‘The Green Kitchen’. Aan het einde, wanneer de noten loperig geworden zijn, maar toch nog smeuïger kunnen, voeg ik dus een theelepeltje kokosolie toe. Deze zal meteen smelten omdat je notenboter warm is door het mixen en doordat je de noten er lauwwarm in gedaan hebt. Het maakt de boter instant smeuïger.

4. Kruid altijd met een snufje zout

Vergeet niet om zout toe te voegen. Dit zorgt voor een betere smaak. Je kan ook altijd vanille, kaneel, kardemom, speculaaskruiden,.. een kruid naar keuze toevoegen. Experimenteren maar! Voeg de kruiden altijd toe wanneer de boter bijna klaar is.

Hoe maak je het?

Ik nam 230 g van elke notensoort, roosterde ze elk in een aparte ovenschaal in de oven. Nadien begon ik te mixen. Het duurt ongeveer een 10 tal minuten tot je boter volledig lopend is. Stop af en toe met mixen om de randen van je blendertje af te schrapen. Aan het einde, wanneer de boter bijna klaar is, voeg ik zout toe en een theelepeltje kokosolie. Bij de amandel deed ik nog een beetje vanille extract en bij de hazelnoot een flinke snuf kaneel.

Zie hier de verschillende fasen van het maken van een notenboter (dit is de boter van cashewnoten):

Wat doe je ermee?

Fijn Ginger, ik heb notenboters gemaakt, maar wat doe ik er nu mee? Wel, duizend en één dingen.

Je appelstukjes in dippen, op de beschuit van je kind smeren, op je kom yoghurt met granola doen, als snack op een cracker, bij banaan, tussen je boterham, als topping van verloren brood,… Ik kan nog even doorgaan.

Bewaar de notenboter in een afgesloten pot in de koelkast. Als je de pot steeds goed afsluit, blijft het enkele weken goed.

Veel mix-plezier en laat het smaken!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *