
Zondag bakdag: Haver-amandelgebakjes met chocolade
Zo van tijd tot tijd krijg ik het ineens in mijn vingers en begin ik te prutsen in de keuken. Je kan het ook experimenteren of smossen noemen. Ik had nog een grote pot homemade amandelboter in de koelkast staan en wilde er graag een lekker gebakje mee maken.
Je kent zo die gebakjes wel, vierkantjes met een laagje zanddeeg, karamel en daarop chocolade. Daar is mijn gebakje op geïnspireerd, maar dan helemaal anders. In plaats van zanddeeg ging ik voor een bodem van havermout, met daarop een een mengeling van de amandelboter ipv karamel en de chocolade, die hield ik wel hetzelfde. Want chocolade is gewoon een must, hé 😉
Hier gaan we!

Benodigdheden:
Voor de bodem:
120 g speltbloem
160 g havervlokken
80 g amandelboter
140 g kokosolie
1 tl vanille extract
Voor de middelste laag:
120 ml ahornsiroop
100 g kokosolie
115 g amandelboter
snuf zeezout
Voor de bovenste laag:
180 g pure chocolade
45 g kokosolie
scheutje ahornsiroop
Bereiding:
Voor de onderste laag:
Meng alle ingrediënten in een kom en stort in een bakvorm van ongeveer 30 op 20 cm. Druk aan en zet in de koelkast.

Voor de middelste laag:
Doe alle ingrediënten samen in een steelpannetje en smelt op een middelmatig vuurtje. Giet over de bodem en zet opnieuw in de koelkast. Laat dit een klein uurtje opstijven. Als je weinig tijd hebt, kan het ook in de diepvries, dan is het op ongeveer een kwartiertje tot twintig minuten hard.
Voor de bovenste laag:
Smelt de chocolade met de kokosolie en de ahornsiroop en giet over de hard geworden amandellaag. Laat volledig opstijven in de koelkast en snijd in vierkantjes. Bewaar in de koelkast.

TIP: Het is een ietwat zwaarder gebakje, dus je kan het gerust ook in kleinere stukjes snijden 🙂
Veel bakplezier!
Laurence

