Tahini yoghurt met kruidige groentjes
Een juiste titel voor dit gerecht uitvinden, was geen simpele opdracht. Je wilt geen te lange titel, maar je wilt iedereen wel overtuigen dat het om een op en top gezond, overheerlijk, verrukkelijk gerechtje gaat. Want dat is deze tahini yoghurt met kruidige groentjes absoluut.
Op een avond was ik alleen thuis en had ik ergens een foto zien waaien van een schotel met op de bodem een soort tahin dressing. Meteen begon ik te brainstormen over manieren waarop ik ook zo’n gerechtje kon maken. Ken je dat? Als je continu aan eten denkt en aan manieren waarop je leuke gerechten kan maken. Dat is zo’n beetje het proces dat er vaak in mijn hoofd bezig is. Als ik niet eet, denk ik aan eten of maak ik eten. I love my job!
Zoals ik al zei, is dit gerecht gewoon geweldig. Een échte Ginger. Gezond, gemakkelijk te maken en echt overheerlijk. Nom nom nom!
Benodigdheden, voor 2 personen:
Voor de yoghurt:
125 g Griekse yoghurt
1 flinke el tahin (sesampasta)
sap van 1/2 citroen
scheutje olijfolie
peper, zout
Voor de groentjes:
1 broccoli
3 wortelen
8 krieltjes
Kruiden: 1/2 tl currypoeder, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl chilipoeder, 1/2 tl kurkuma, peper en zout
olijfolie
Voor de kikkererwten:
200 g kikkererwten uit blik (= uitgelekt gewicht)
Kruiden: 1 tl paprikapoeder, 1 tl currypoeder, 1 tl kurkuma, peper en zout
olijfolie
Voor de afwerking:
1 el sesamzaad
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de broccoli in roosjes, de wortelen in reepjes en de krieltjes in 2 of 4 afhankelijk van de grootte. Kook de wortelen en krieltjes 10 minuten. Doe er de laatste 4 minuten de broccoli bij.
Meng ondertussen kikkererwten met een flinke scheut olijfolie en alle aangegeven kruiden. Spreid uit over een bakplaat en zet 30 minuten in de oven.
Giet de gekookte groentjes af en laat ze uitlekken.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Voeg er de groentjes aan toe en bak aan. Kruid met alle aangegeven kruiden.
Maak de tahini yoghurt door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
Smeer de yoghurt uit over een groot bord. Schep daarover de groentjes en verdeel daarover de kikkererwten. Werk af met de sesamzaadjes en een scheutje olijfolie.
Tips:
- Serveer dit gerecht meteen en eet het lauw of houd alle elementen apart en eet later koud op. Beide zijn lekker!
- Dit gerecht is super lekker met naanbrood. Yum!
- Varieer gerust met de groentjes. Ik denk aan zoete aardappel, aubergine, geroosterde paprika, gegrilde lente-ui,..
- Je kan dit gerecht voor 2 personen maken en als hoofdgerecht eten, maar het is ook super lekker als onderdeel van een midden-oosters buffet.
Gewoonweg geweldig!
Laurence
Helemaal zot van dit soort gerechten? Check dan zeker eens deze bieslookpuree met groene groentjes of deze couscous met aubergine en courgette. Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Tahini yoghurt met kruidige groentjes
Equipment
- Oven
Ingrediënten
Voor de groentjes
- 1 broccoli in roosjes
- 3 grote wortelen geschild & in reepjes
- 8 krieltjes in 2 of 4
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl currypoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl kurkuma
- peper, zout
- olijfolie
Voor de kikkererwten
- 200 g kikkererwten (= uitgelekt gewicht) gespoeld
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl currypoeder
- 1 tl kurkuma
- peper, zout
- olijfolie
Voor de tahini yoghurt
- 125 g Griekse yoghurt
- 1 el tahin
- 1/2 citroen
- peper, zout
- olijfolie
Voor de afwerking
- 1 el sesamzaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Kook de wortelen en krieltjes 10 min. Doe er de laatste 4 minuten de broccoli bij.
- Doe de kikkererwten in een mengkom, giet er olijfolie bij en alle aangegeven kruiden. Meng, spreid uit over een bakplaat (met bakpapier) en bak 30 minuten.
- Giet de gekookte groentjes af en laat uitlekken/drogen.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en voeg er de broccoli, wortelen en krieltjes aan toe. Bak stevig aan en kruid met alle aangegeven kruiden. Bak een vijftal minuten op hoog vuur.
- Meng de yoghurt met de tahin, het sap van de citroen en kruid stevig met peper en zout. Spreid de yoghurt uit over een groot bord.
- Schep er de groentjes op en verdeel daarover de kikkererwten. Werk af met de sesamzaadjes en wat extra olijfolie.
- Eet zo of met naanbrood. Smakelijk!