Comfortfood,  Lunch,  Super Healthy,  Vis

Gebakken rijst met nori en zalm

DIT IS ZO LEKKER! De titel ‘gebakken rijst met nori en zalm’ doet niet super veel eer aan het gerecht. Als lange titels een ding waren zou het eerder ‘gebakken rijst met erwtjes, nori en sojasaus met gebakken zalm met lekker veel tijm en een smeuïge salade met avocado, komkommer en wortel met een pittige dressing’ zijn. Maar hé, die titel is wel echt te lang dus laten we het op gebakken rijst met nori en zalm houden.

Dit gerecht is nogal toevallig ontstaan. Ik had andere plannen maar kwam dan plots in tijdsnood te zitten waardoor het avondeten sneller moest gaan. Dus begon ik vanalles bij elkaar te gooien en kwam dan uiteindelijk uit op dit gerechtje dat zo goed smaakte dat ik het wel moest neerschrijven voor jullie.

Ik maakte het dus snel nog eens, fotografeerde het et voilà,.. Cadeautje voor jullie. Echt een aanrader!

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de gebakken rijst:

130 g bruine rijst

80 g erwtjes, ontdooid

4 norivellen

4 el sojasaus

Voor de zalm:

2 zalmfilets

1 tl tijm

peper, zout

Voor de salade:

1 avocado

handje geraspte wortel

1-2 stengels lente-ui

1/3 komkommer

1 el sesamzaadjes

1 tl sesamolie

1/2 tl suiker

1 tl rijstazijn

peper

Bereiding:

Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking. Spreid nadien uit op een bord en laat volledig afkoelen.

Kruid de zalm met peper, zout en tijm en laat even op temperatuur komen.

Maak de salade door de avocado en komkommer in blokjes te snijden en de lente-ui in ringen. Meng deze groentjes met de geraspte wortel en sesamzaadjes. Voeg de sesamolie, rijstazijn en suiker toe. Kruid met peper en meng goed. Houd koel in de koelkast.

Verhit een scheutje arachideolie in een pan en voeg er de rijst aan toe. Roer even om en voeg de erwtjes en de sojasaus toe. Meng en druk de rijst wat plat en laat stevig aanbakken voor een kleine vijf minuten. Roer even door en laat opnieuw goed aanbakken. Herhaal dit nog één of twee keer totdat rijst goed aangebakken is.

Bak ondertussen ook de zalm in wat arachide- of olijfolie. Korst aan op hoog vuur en laat rustig garen op laag vuur. Zo’n acht minuten ongeveer.

Scheur als laatste de norivellen in stukjes en voeg toe aan de rijst. Meng, laat de nori slap worden en kruid de rijst met peper.

Serveer alles samen en laat het smaken!

Tips:

  • Je kan dit gerechtje voorbereiden waardoor het op het moment zelf snel gaat. Je kan de rijst op voorhand koken en in de koelkast bewaren en je kan de salade op voorhand klaarmaken. Door de rijstazijn gaat de avocado niet kleuren. Heb je toch liever je avocado extra vers. Laat deze dan uit de salade en voeg deze pas toe op het laatste moment.
  • Als de zalm gaar is, kan je hem eventueel ook aan de rijst toevoegen en in stukjes prakken zodat de zalm volledig onder de rijst gemengd is. Dit doe ik bijvoorbeeld als ik restjes heb. Dan prak ik de rest van de zalm onder de rest van de rijst en eet ik het de volgende dag als lunch. Eventueel koud met een beetje srirachamayo erbij. Super lekker!
  • Ik snap dat het misschien gek is om tijm bij een Aziatisch gerecht te gebruiken, maar geloof mij, het werkt echt. Toch zin in andere smaken, dan kan je zeker deze gelakte zalm maken ipv de zalm met tijm.

Smakelijk,

Laurence

Helemaal fan van dit soort gerechtjes? Check dan zeker mijn all time favorietje, deze gebakken rijst met krokant gehakt en komkommersalade of deze rijstschotel met broccoli en runderreepjes. Je kan natuurlijk ook gezellig mee volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse, lekkere inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Gebakken rijst met nori en zalm

As Cooked By Ginger
Heerlijke gebakken rijst met nori en zalm en een yummy salade met avocado, wortel en komkommer on the side. Genieten!
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de rijst

  • 130 g bruine rijst gekookt en gekoeld
  • 80 g erwtjes ontdooid
  • 4-5 el sojasaus
  • 4 tal norivellen in stukjes gescheurd
  • peper
  • arachideolie

Voor de zalm

  • 2 zalmfilets
  • 1 tl tijm
  • peper, zout
  • olijfolie

Voor de salade

  • 1 avocado in blokjes
  • 1 handje geraspte wortel
  • 1/3 komkommer in blokjes
  • 2 stengels lente-ui in ringen
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl rijstazijn
  • 1/2 tl suiker
  • peper

Instructies
 

  • Maak de salade door de avocado, komkommer, wortel, lente-ui en sesamzaadjes te mengen. Voeg er de sesamolie, rijstazijn en suiker aan toe en meng. Kruid met peper, meng en bewaar in de koelkast.
  • Verhit een scheut arachideolie in een ruime pan en voeg er de rijst aan toe. Bak kort aan en voeg de sojasaus en erwtjes toe. Meng, druk de rijst wat plat en laat stevig aanbakken. Meng na een kleine vijf minuten, druk opnieuw wat platter en bak nog eens. Herhaal dit nog één keer totdat de rijst goed gebakken is.
  • Bak ondertussen de zalm in olijfolie. Kruid de zalm eerst met peper, zout en de tijm en korst vervolgens aan op hoog vuur en laat dan een 8 tal minuten verder garen op laag vuur.
  • Voeg de nori toe aan de rijst, laat slap worden en kruid met peper. Meng en houd warm tot de zalm gaar is.
  • Serveer alles samen. Smakelijk!
Trefwoord Avocado, Rijst, Salade, Zalm

11 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept