Vlees

Rijstschotel met broccoli en runderreepjes

Opzij opzij opzij, maak plaats maak plaats maak plaats, ik heb een ongelofelijke haast. Herkenbaar? Voor mij ook van tijd tot tijd en ondanks dat ik dan weinig tijd heb, ben ik iemand die nood heeft aan een voedzaam avondmaal.

Als het dus van snel, gemakkelijk en lekker moet zijn, dan is rijst één van mijn betere vrienden. Met rijst kan je gewoon het zakje rijst in het water doen, ondertussen de rest van je gerecht maken. Rijst afgieten, bij je gerechtje doen en klaar. Handig ook dat rijst bij heel veel verschillende dingen past, waardoor het een fijn ingrediënt is om mee te werken. Gewoon een heleboel groentjes wokken en de klus is al geklaard. Als je er dus niets te ingewikkeld bij maakt, ben je echt snel klaar. Ideaal voor van die avonden (lees: praktisch de hele werkweek) dat het vooruit moet gaan.

Ik nam de ‘Thaï Jasmin rice’ van Bosto voor dit gerechtje. Tien minuutjes koken en je hebt sticky rijst met een Thais aroma op je bord liggen. Ideaal voor bij curry’s, maar ik maakte er deze keer een snelle broccolischotel bij met runderreepjes. Zei er iemand sojasaus? Hmmm!

Benodigdheden, voor 2 personen:

125 g Thaï Jasmin rice van Bosto (1 zakje)

300 g dunne lende (of biefstuk naar keuze)

1 el + 1 tl maïszetmeel (bindmiddel)

1 broccoli, in kleine roosjes

150 ml runderbouillon

1/2 rode peper

3 cm verse gember

80 ml sojasaus (ik nam lichte)

1 tl oestersaus

1 el vissaus

60 g bruine suiker

verse peterselie

sesamzaadjes

peper, zout, arachideolie

Bereiding:

Breng water aan de kook voor de rijst.

Snijd de biefstuk in reepjes en doe ze in een kommetje. Kruid met peper en voeg de eetlepel maïszetmeel toe en meng. Zet apart.

Snijd de broccoli in kleine roosjes. Versnipper de rode peper en de gember.

Doe het zakje rijst in het kokende water en kook 10 minuten.

Verhit een flinke scheut arachideolie in een wokpan. Bak het vlees er enkele minuten in aan. Wanneer het vlees aangekorst is, mag je het er weer uithalen. Dan voeg je een klein scheutje extra arachideolie toe en voeg je meteen de rode peper en gember toe. Na een minuutje mag de broccoli erbij. Kruid met peper en bak enkele minuten aan. Dan mag de runderbouillon erbij. Laat een kleine 10 minuten koken op middelmatig vuur.

Ondertussen meng je de sojasaus, oestersaus, vissaus en bruine suiker. Meng er 1 tl maïszetmeel onder. Giet het vervolgens bij de broccoli en voeg ook het vlees terug toe. Laat vijf minuten opkoken en indikken.

Giet de rijst af en haal deze uit het zakje.

Verdeel de rijst en de broccolischotel over twee borden en werk af met verse peterselie en sesamzaadjes.

Zo lekker!

Laurence

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *