Zondag Bakdag: Citroenrepen
Lekker, lekker, lekkerrrrr. Deze zoete en tegelijk toch zure citroenrepen zijn écht heel erg lekker. Ik probeerde ze in het verleden al een paar keer te maken en toen waren ze nooit zoals ik ze wilde. De korst te fel gebakken en de citroenlaag te weinig of andersom. Ik liet ze even voor wat ze waren en besloot een tijdje geleden toch nog eens een poging te wagen.
Check, check, dubbel check!
Helemaal goed nu en zo heerlijk. Ze zijn best gemakkelijk te maken en je hebt er niet zoveel ingrediënten voor nodig. Boter, bloem, suiker, eieren én… Citroenen, natuurlijk.
Benodigdheden, voor ongeveer 12 repen
240 g zachte boter
100 g + 300 g suiker
260 g + 30 g bloem
4 eieren
sap en zeste van 2 citroenen
Afwerking: Bloemsuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de zachte boter in de keukenmachine. Zeef de 260 g bloem en voeg toe, samen met de 100 g suiker. Laat de keukenmachine draaien tot alles volledig gemengd is. Geen nood, als je geen keukenmachine hebt, krijg je het deeg gerust zo ook tot een deegbal gekneed. Vorm een bal van het deeg, vet een vierkanten bakvorm in (die van mij is 24x24cm) en druk het deeg erin aan totdat zich een gelijk verdeelde deegbodem vormt. Bak 20 minuten op 180°C.
Ondertussen maken we de citroenlaag door de 300 g suiker, 30 g bloem, eieren, zeste van 2 citroenen en het sap van 2 citroenen los te kloppen met een garde. Klop goed los en laat rusten tot de bodem klaar is.
Wanneer de bodem klaar is, klop je het beslag nog een keertje extra los en giet je het over de bodem. Zet terug in de oven voor 25 minuten. Nadien zou de citroenlaag stevig moeten zijn, maar niet hard. Als je wiebelt met je bakvorm, zou het een klein beetje moeten mee bewegen.
Laat volledig afkoelen. Snijd in repen naar gewenste grootte (ik deed ze in 12) en werk af met bloemsuiker.
Veel bakplezier!
Laurence
9 Comments
Pingback:
Jana
Superlekker!! Maak ik zeker nog een keertje :-).
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen! 🙂 Dankjewel!
Pingback:
Julie
Heel lekker en totaal niet moeilijk om te maken. Bewaren ook goed!
As Cooked By Ginger
Oh super! Dankjewel voor je reactie! 🙂
Cindy
Super lekker en leuk om te maken!
Fien
WAUW
Ik ben een grote liefhebber van alles met citroen, dus het maken van deze citroenrepen trok me direct aan!
En ze waren echt MEGAlekker.
Ik maakte ze voor een teamvergadering met mijn collega’s en zij waren ook superpositief.
Als vorm gebruikte ik een ronde springvorm omdat ik geen ideaal bakblik had. Dit werkte ook perfect, behalve dat je ze dan niet in allemaal mooie reepjes kan snijden.
Zéker een aanrader.
As Cooked By Ginger
Geweldig! Gelukkig zien ze er ook heel mooi uit in de vorm van een puntje taart 🙂 Dankjewel voor je fijne reactie!