Linzer koekjes
Een kerstmenu is niet compleet zonder een koekje bij de koffie. Insert: Linzer koekjes. Ja we hebben ons overeten aan kroketten (of aan deze lekkere gratin). En ja we hebben ons erna tegoed gedaan aan deze lekkere moelleux met vanille-ijs) maar ja, er gaat absoluut nog een klein zoetje in bij de koffie. Want kerst = kerst en dan wordt er lekker gegeten en kijken we naar niks.
Cookie-time!
Het is dus tijd voor een lekker koekje, hoera! En deze Linzer koekjes zijn zo fijn om te maken. Een tof bakprojectje om je feestelijk menu mee af te sluiten of natuurlijk voor een ander gezellig bakmoment.
Wat zijn Linzer koekjes?
Ze vinden hun oorsprong in Oostenrijk en het zijn in feite twee zandkoekjes met jam tussen. Het zijn super toffe koekjes om te maken en ze zijn heel lekker!
Dit gerecht maakt deel uit van – Ginger’s Kerstmenu 2023 – klik HIER om het volledige menu te zien.
Wat heb je nodig?
- Boter: Deze moet zacht zijn dus haal hem op tijd uit de koelkast.
- Suiker
- Vanillesuiker
- Zout
- Patisseriebloem
- Confituur: Je kan kiezen tussen framboos, rode vruchten, aardbei,.. Wat je zelf het lekkerst vindt.
- Bloemsuiker
Wat moet je doen?
Je begint met het maken van het deeg. Hiervoor klop je de boter, suiker en vanillesuiker romig in de keukenmachine. Erna voeg je daar de bloem en het zout aan toe en kneed je het deeg tot één geheel. Wikkel het in plasticfolie en laat dan een uurtje rusten in de koelkast.
Rol erna uit tot een dikte van een halve centimeter ongeveer en steek er vormpjes uit. Gebruik een vormpje dat je zelf leuk vindt. Ik gebruikte een ronde gekartelde vorm. Werk het deeg helemaal op en steek dan met een veel kleiner vormpje in de helft van de koekjes het midden van het deeg eruit.
Bak de koekjes en laat ze volledig afkoelen.
Doe een beetje jam op alle koekjes waar geen gaatje in zit en druk alle koekjes waar wel een gaatje in zit er zachtjes op. Bestuif royaal met bloemsuiker en eet op!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Vormpjes: Test op voorhand even of je vormpjes goed zijn door de kleinste in het midden van de grootste vorm te leggen. Als er voldoende spatie is tussen de twee randen, is het goed. Het is extra leuk als je voor het kleinste vormpje een ster, hartje of ander leuk vormpje kan gebruiken. Dan ogen de koekjes extra leuk. Zeker voor de feestdagen.
- Confituur: Je kan gerust een confituur gebruiken die je thuis hebt staan of degene nemen die je het lekkerste vindt. Ikzelf gebruikte bosvruchtenconfituur.
- Op voorhand maken: Je maakt de koekjes best niet te lang op voorhand want door de confituur worden de zandkoekjes relatief snel zacht. Je kan wel de zandkoekjes al een dag op voorhand klaarmaken zodat je op het moment zelf enkel nog wat confituur op de koekjes moet doen, ze moet aandrukken en nog bestuiven met bloemsuiker. Dit kan je gerust al een paar uur op voorhand doen.
- Bewaren: De koekjes bewaren een viertal dagen, maar worden al wat zachter vanaf de tweede dag.
Veel bakplezier!
Vind je deze koekjes super tof? Check dan zeker eens deze koekjes.
- Koekjes met walnoot en chocolade
- Kerstkoekjes
- Browniekoekjes
- Haverkoekjes met witte en zwarte chocolade
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Linzer koekjes
Equipment
- Koekjesvormpjes één groot van ong 5 cm en één klein van ong 2 cm
Ingrediënten
- 170 g boter zacht
- 100 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 tl zout
- 230 g patisseriebloem
- 120 g confituur naar keuze framboos, aardbei, bosvruchten,..
- 60 g bloemsuiker ongeveer
Instructies
- Klop de boter, suiker en vanillesuiker romig in de keukenmachine.
- Voeg er de bloem en het zout aan toe en kneed tot een deegbal. Wikkel in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 1/2 cm en steek er met de grote vorm koekjes uit. Maak het deeg volledig op. Leg de koekjes op een vel bakpapier op de bakplaat. Je gaat waarschijnlijk 2 bakplaten nodig hebben.
- Steek uit de helft van de koekjes het midden eruit met het kleine vormpje.
- Zet de bakplaten 10 minuten in de diepvries. Haal ze eruit en zet meteen in de oven voor 12 minuten. Laat nadien volledig afkoelen.
- Lepel een half theelepeltje confituur in het midden van elk koekje zonder gaatje. Druk daarop zachtjes de koekjes met gaatje.
- Bestuif royaal met bloemsuiker en eet op!
7 Comments
Linde
Dag Laurence,
Hoe belangrijk is de diepvriesstap? Mijn diepvries is hiervoor te klein, maar zou toch graag dit recept eens uitproberen!
As Cooked By Ginger
Hoi! Kan je ze een half uurtje terug in de koelkast zetten? Moest dat lukken, kan je dat ook doen!
Linde
Dag Laurence, hoe belangrijk is de tussenstap in de diepvriezer? Ik krijg daar namelijk geen bakplaat in, maar ik zou toch graag deze koekjes uitproberen. Alvast bedankt voor je reactie!
As Cooked By Ginger
Hoi! Je kan ze eventueel een half uurtje in de koelkast zetten. Door het kneden en uitsteken, gaat je deeg/boter terug warmer worden en bestaat de kans dat je koekjes uitlopen. Dus ze moeten even terug koud worden. De diepvries gaat het snelst, maar koelkast kan eventueel ook!
Tine
Heerlijk koekje, Laurence, dankjewel voor je recept! Ook mijn kleinzoon (4 jaar) is fan!
As Cooked By Ginger
Oh super! 🙂
Pingback: