Zondag Bakdag: Knobbelkesvlaai
De Limburgse ‘Knobbelkesvlaai’ is bij ons heel erg gekend, maar toen ik erover sprak op het werk en op mijn instastories, merkte ik op dat veel mensen buiten Limburg geen idee hebben wat dat nu eigenlijk is? ‘Knobbelkesvlaai, huh?!”. Laat me jullie vertellen dat dit een taart is die voor velen tot de favorietjes der taarten behoort. Het is mijn absolute lievelingstaart. Het leek me altijd zo een gedoe om hem zelf te maken, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Het is wel wat werk, maar ook dat valt heus wel mee als je graag bakt.
Wat is het nu eigenlijk? Wel het is een taart gemaakt van een simpele korst, met homemade bakkerspudding en daarop ‘knobbelkes’ van bloem, boter en suiker. Het is gewoonweg to die for! De eerste keer, maar zeker niet de laatste keer dat ik hem zelf maakte. Here we go!
PS: ik maakte hem op basis van spelt en lactosevrij, maar je kan natuurlijk ook gewone tarwebloem en melk gebruiken.
Benodigdheden:
Voor de bodem:
250 g speltbloem (of bloem naar keuze)
8 g droge gist
50 ml (lactosevrije) melk
1 ei
75 g boter, in blokjes
25 g suiker
snuf zout
Voor de knobbelkes:
250 g speltbloem
130 g suiker
200 g boter in blokjes
Voor de pudding:
2 eidooiers
40 g suiker
1 zakje vanillesuiker
30 g speltbloem
300 ml (lactosevrije) melk
Bereiding:
Zeef de bloem en doe alles in de keukenmachine behalve het zout. Draai tot een deegbal en voeg dan het zout toe. Laat nog zo’n 5 minuten kneden. Vorm een bal van het deeg met je handen en leg het in een kom met een vochtige theedoek overheen. Laat een uurtje rijzen.
Maak in tussentijd de pudding aangezien deze nog moet afkoelen. Neem er een steelpan bij en klop (nog niet op het vuur) de eidooiers, suiker en vanillesuiker los met de garde. Voeg de bloem toe en meng nog eens. Zet het geheel op het vuur en voeg de melk toe. Breng aan de kook en blijf roeren met je garde totdat het geheel is ingedikt. Doe dit op middelhoog vuur. Als het goed ingedikt is, haal je het geheel van het vuur en laat je het afkoelen. Het zal nu nog verder opstijven tot een dikke pudding.
Begin nu aan de knobbelkes door de bloem te mengen met de suiker en vervolgens de blokjes boter toe te voegen. Kneed met je handen tot een kruimelachtige structuur. Zorg ervoor dat er wat dikkere knobbelkes tussen zitten (die zijn het lekkerst).
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een taartvorm in met boter en vervolgens bloem. Kneed het deeg voor de bodem nog eens met je handen en rol het dan uit. Dit mag redelijk dun uitgerold worden, het deeg rijst nog wat tijdens het bakken. Leg het deeg in de vorm en druk wat aan. Snijd overtollige randjes af. Schep daarover de afgekoelde pudding en strijk glad. Werk royaal af met de knobbelkes. Strooi ze gerust wat dubbel, de taart mag boordevol liggen.
Het geheel mag nu 20-25 minuten in de oven. Laat het nadien volledig afkoelen en dan is het genieten maar. ZO lekker! Ik at er meteen drie stukken van op, oeps! De rest gaf ik maar mee naar het werk met de husband. Het zou anders niet goedgekomen zijn, vrees ik 😉
Veel bakplezier!
6 Comments
Pingback:
i wish i had wings
Kan ik het deeg ook een dag op voorhand maken en bewaren in de frigo?
Moet ik het dan voor of na het rijzen in de frigo bewaren?
Alvast bedankt 🙂 !
life in pajamas
Hallo,
Ik heb de taart al zovaak gemaakt en hij is heerlijk!
Nu vroeg ik me af hoelang je hem kan bewaren?
Ik zou deze vrijdag moeten hebben, kan ik em woensdag dan al maken?
Of is het een beter idee woensdag de aparte delen te maken en donderdag de taart samen te stellen en te bakken?
Groetjes
Pingback:
Franne
Hey! Ik had dus nog nooit van knobbeltjesvlaai gehoord… maar wauw, wat een ontdekking. Super lekker, bedankt!
As Cooked By Ginger
Dat is iets Limburgs, velen hier zijn er zot van! Leuk dat je hem ontdekt hebt! 🙂