Zondag Bakdag: Flantaart
Haaa, flan. Het doet me enorm denken aan die potjes van vroeger. Die je ondersteboven op je bord moest zetten, potje er vanaf en dan de karamel die over je flanneke drupte. Nostalgie!
Super lekker, maar vandaag gaan we voor een flantaart. Een gevaarlijk taartje. Meestal proef ik één stuk van mijn gebak en deel ik de rest uit. Ik moet dat zo doen, want ik bak veel en als ik dat allemaal zelf zou moeten opeten… Dat zou niet goed komen, vrees ik. Maar deze flantaart heeft het me wel moeilijk gemaakt. Toch zeker vier grote stukken van gegeten op drie dagen tijd. OEPS.
Kan gebeuren, moet het maar zo lekker niet zijn. Toch? Willen jullie hem ook graag maken? Bij deze het receptje. Ik deed mijn research naar het standaard recept voor een flantaart en nam een mix van verschillende receptjes. Komt ie!
Benodigdheden:
Voor de korst:
270 g speltbloem (gewone tarwe kan ook)
170 g boter, koud in blokjes
1 el suiker
60 ml melk
1 eidooier
snuf zout
Voor de flan:
750 ml melk (ik nam halfvolle)
200 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
6 el bindmiddel (maïszetmeel)
250 ml slagroom (volle room)
4 eidooiers
1 ei
Bereiding:
We beginnen met de flan. Neem er een grote sauspan bij en doe er de melk, suiker en vanillesuiker in. Breng aan de kook en haal dan van het vuur. Dek af met plasticfolie en laat 10 minuten rusten.
Neem een aparte kom en voeg er de room en het bindmiddel aan toe en meng met de garde tot een glad geheel. Voeg de eidooiers en het ei toe en meng. Zet vervolgens de melk terug op het vuur (middelmatig vuur kiezen) en giet het room-ei mengsel er traag bij. Roer continu met een houten lepel tot het mengsel ingedikt is. Dit wil zeggen tot je er een lepel insteekt en het mengsel er wat op blijft plakken. Geen paniek, dit duurt eventjes. Komt helemaal goed.
Dek af met plasticfolie en druk de folie wat op de room. Zet meteen in de koelkast en laat afkoelen.
Dan gaan we aan de korst beginnen. Neem er een foodprocessor bij en doe daar de bloem, suiker en het zout bij (bloem zeven is niet nodig). Voeg de blokjes koude boter toe en pulseer tot grove kruimels. Voeg vervolgens nog de melk en de eidooier toe en mix tot zich een bal deeg vormt.
Neem er een ingevette cakevorm bij (die van mij is 24 cm diameter) met hoge randen en druk er het deeg in en vorm een korst tot bijna bovenaan de cakevorm. Zet de korst een half uurtje in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en zet de bakplaat zo laag mogelijk in de oven.
Haal nadien zowel de korst als de room uit de koelkast en giet de room over de korst. Zet 45 minuten in de oven en nadien 5 minuten op de grill zodat de bovenkant wat kan karameliseren.
Laat afkoelen tot de taart op kamertemperatuur is en laat dan een nachtje (minstens 6u in de koelkast staan). Nadien: Genieten!
Zo zo zo zo lekker!
Groetjes,
Laurence
10 Comments
Sylvia De Graeve
Oooooverheerlijk 🙂 !! Deze taart had bij ons niet de tijd om slecht te worden ! Iedereen vond hem super ! Merci voor het recept !!
As Cooked By Ginger
Geweldig! Heel leuk om te horen 😍☺️
Elke
Had deze taart gemaakt om mee te nemen naar een familiefeestje en iedereen vond het superlekker!!
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen! 🙂 Blij dat het gesmaakt heeft.
Groetjes,
Laurence
Yentl
Moet je de korst niet voorbakken? Of bakt die mooi mee samen met de vulling?
Kijk er al naar uit deze te maken, ziet er heerlijk uit!
As Cooked By Ginger
Hoi,
Dat is niet nodig omdat zowel de room als de korst koud zijn wanneer je de room erover giet.
Dit zorgt voor een mooie scheiding 🙂
Super lekker taartje dit, laat het smaken!
Laurence
Pingback:
Franne
Niet normaal lekker! 👌 Echt top!
As Cooked By Ginger
Oh, super leuk om te horen!
Pingback: