Chocolade cupcakes
Basisrecept chocolade cupcakes. Ik heb al een tijdje het basisrecept voor cupcakes op de website staan. Ze zijn fluffy, zacht en smaken heerlijk naar vanille. Ze zijn super populair, maar ik krijg ook regelmatig de vraag of ik geen chocolade variant hierop heb. Toen ik op een vrije namiddag met Julien aan hem vroeg ‘zullen we samen bakken?’, vroeg hij naar chocolade cupcakes. Ik zag mijn kans schoon om eindelijk eens een chocolade variant van de cupcakes te maken.
Intense chocoladesmaak en toch een fluffy cakeje
De chocolade cupcakes zijn zacht, fluffy, smeuïg en heerlijk intens van chocoladesmaak. Ze zijn bovendien gemakkelijk om te maken en snel klaar.
Frosting, yes or no?
Voor zowel de vanille als chocolade cupcakes kan je kiezen om er frosting op te doen. Het hangt er een beetje vanaf waarvoor je ze maakt. De cupcakes worden vaak gebruikt om mee te trakteren in de klas. Als het om kleine kindjes gaat, zou ik ze gewoon zo laten. Maar voor elke andere gelegenheid zou ik zeggen, ga ervoor! Daar dienen cupcakes natuurlijk voor! Ik geef graag onderaan een receptje mee voor een lekkere chocoladefrosting.
Wat heb je nodig?
- Patisseriebloem
- Cacaopoeder: gewoon welke je in huis hebt. Nesquick kan ook!
- Suiker
- Baking soda
- Bakpoeder
- Zout
- Boter
- Vanille extract
- Ei
- Karnemelk: Het is altijd een aanrader om echte karnemelk te gebruiken. Maar melk met een klein scheutje azijn of citroen erin die een 10 tal minuten getrokken heeft, kan ook.
- Chocolate chips: optioneel
Wat moet je doen?
De muffins zijn niet moeilijk om te maken. Mijn 4 jarige zoon heeft ze bijna volledig alleen gemaakt 😉 Het is dus een ideaal bakproject om je kinderen in te betrekken. Zeker als het voor hun eigen verjaarsdagstraktatie is.
Je start met het voorverwarmen van je oven. Dan meng je in feite eerst alle droge ingrediënten (behalve de suiker). Dan alle natte ingrediënten (plus de suiker) en deze meng je onder elkaar. Dus je start met het mengen van de bloem, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder en zout. Dan meng je in een aparte kom gesmolten boter met de suiker. Daar voeg je het ei aan toe, vanille en karnemelk.
De droge ingrediënten mag je toevoegen aan de kom met de natte ingrediënten en dan meng je goed met de garde. Meng niet langer dan nodig.
Je kan op dit moment eventueel nog chocolate chips toevoegen. Mijn zoon was mee aan het bakken dus die gingen er uiteraard in ;-). In de muffinplaat doen, bakken, afkoelen en klaar!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Karnemelk: Bij voorkeur gebruik je echte karnemelk. Dit kan je in de koelafdeling bij de yoghurt en zure room ed vinden. Heb je dit niet in huis, maar wil je toch de cupcakes graag maken. Doe de melk in een kommetje of maatbeker en doe er een klein scheutje (max 1 tl) azijn (ik neem appelcider maar neem wat je in huis hebt) of citroensap bij en zet aan de kant. Doe dit als allereerste want de melk heeft een 10tal minuten nodig om te trekken. Meng kort voordat je de melk onder het beslag giet en je krijgt bakgewijs hetzelfde resultaat als met karnemelk.
- Op voorhand maken: Voor het beste resultaat van de cupcakes maak je ze maximum de dag voordien en minstens een viertal uur op voorhand zodat de smaken tijd krijgen om tot uiting te komen.
- Bewaren: Je kan de cupcakes drie dagen bewaren in een afgesloten doos op het aanrecht. Ze zullen na een tijdje droger worden.
- Invriezen: Wikkel de cupcakes strak in plasticfolie om ze in te vriezen. Zo kunnen ze niet uitdrogen.
Veel bakplezier!
Zin in meer chocoladegebakjes? Check dan zeker eens deze lekkernijen.
- Chocolademuffins met witte chocolade
- Chocoladecake met pindakaascrème
- Chocolade chocolate chip cookies
- Koffie chocolade brownie
- Chocolademuffins met pecannoten
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Basisrecept chocolade cupcakes
Equipment
- 1 Muffinplaat voor 12 muffins
- 12 papieren muffinvormpjes optioneel
Ingrediënten
Voor de chocolade cupcakes
- 120 g patisseriebloem gezeefd
- 50 g cacaopoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 snuf zout
- 120 g boter gesmolten
- 180 g suiker
- 1 tl vanille extract
- 2 eieren
- 160 ml karnemelk
- 1 handvol chocolate chips optioneel
Voor de chocolade frosting
- 120 g boter zacht
- 250 g bloemsuiker gezeefd (!)
- 30 g cacaopoeder gezeefd (!)
- 1 tl vanille extract
- 2-4 el melk
Instructies
Voor de chocolade cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de bloem, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder en zout.
- Meng in een andere kom de suiker met de gesmolten boter. Voeg er vervolgens de eieren, vanille extract en karnemelk aan toe en meng goed met de garde.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng met de garde. Meng niet langer dan nodig. Voeg eventueel de chocolate chips toe aan het beslag en meng ze eronder.
- Doe de papieren muffinvormpjes in de muffinplaat of spuit de gaatjes in de plaat goed in met bakspray.
- Verdeel het beslag over de vormpjes. Vul ze tot aan de rand. Bak 20 minuten en laat volledig afkoelen voordat je ervan eet. Smakelijk!
Voor de chocolade frosting
- Wil je graag frosting op je cupcakes, doe de zachte boter dan in de keukenmachine en klop op totdat deze volledig zacht en romig is (zonder stukjes).
- Voeg de vanille toe en meng onder de boter.
- Meng de bloemsuiker en cacaopoeder en zeef de helft ervan uit boven de boter. Klop tot één geheel en voeg al draaiend 1 eetlepel melk toe. Als het korrelig blijft, voeg dan nog één eetlepel toe en meng opnieuw.
- Zeef de laatste helft van de bloemsuiker en cacaopoeder uit boven de mengkom en draai opnieuw. Herhaal opnieuw met de melk zoals bij de eerste helft.
- Stop met draaien als alles één vast maar smeuïg geheel is. Spatel uit over de cupcakes en je cupcakes zijn klaar!
11 Comments
Pingback:
Fien
Amai, toprecept. Eerste cupcake recept die zo mooi luchtig afbakt! Dit durf ik meegeven als traktatie, dankjewel!!
As Cooked By Ginger
Oh yayyy! Doet me super veel plezier om te horen! 🙂
Stefanie Van der Veken
Ooh wat een feest in onze mond 😋 Zo zacht en fluffy
As Cooked By Ginger
Yayyy zo leuk om te horen! 🙂
Sara
Super lekkere cakejes en een simpel recept! Mijn zoontje is nog wat klein maar deze maken we zeker samen vanaf hij kan helpen 🧑🏻🍳 bedankt voor jouw toprecepten Laurence!
Marli
Mega lekker, die karnemelk changes it all! Toptraktatie voor school !
As Cooked By Ginger
Zo leuk te horen dat ik weer iemand aan de karnemelk gekregen heb om te bakken. Maakt echt een verschil, he! Super 🙂
Janna m
180 graden elektrisch of hete lucht?
As Cooked By Ginger
Altijd hete lucht tenzij anders aangegeven 🙂
Sarah
Hallo Laurence,
Zou ik cacaopoeder kunnen vervangen door chocolade (nogal veel paaseieren hier 🙈).
Indien wel, hoeveel gram ongeveer denk je en verandert er dan iets anders aan het recept?
Dankjewel alvast!