Fruitsalade met rozemarijnsiroop en een shotje van aardbeien
Zoals jullie weten doe ik mee aan de bloggerswedstrijd van Libelle Lekker. We gingen van start met een gezond ontbijtje, maakten vervolgens een frisse lunch, om van daaruit over te gaan naar een slank en snel hoofdgerecht. De laatste uitdaging? Jullie raden het al, een gezond dessertje!
Daar moest ik toch even over nadenken. Ik mag dan wel altijd gezond eten, bij desserts en gebak houd ik me meestal niet in. Gelukkig ben ik ook helemaal zot van fruit en zitten we net in de leukste fruitperiode van het jaar. Aardbeien, besjes,.. het is rode vruchten fuif in mijn koelkast. Zo lekker!
Een gewone fruitsalade zou natuurlijk iets té gemakkelijk geweest zijn, dus ik overgoot het fruit met een gezonde rozemarijnsiroop en vergezelde de salade met een heerlijk en verfrissend aardbeienshotje. Genieten zonder schuldgevoel!
Benodigdheden, voor ongeveer 4 personen:
Voor de siroop:
50 ml rijstsiroop (of honing)
50 ml water
2 takjes rozemarijn (of 1 als je het graag iets subtieler wilt)
Voor de fruitsalade:
1 sinaasappel
8-10 aardbeien
handvol blauwe bessen
enkele takjes rode besjes
pitjes van 1/2 granaatappel
Voor de aardbeienshot:
300 g aardbeien
1 el poedersuiker
3-4 blaadjes munt
sap van 1/2 limoen
scheutje water
Bereiding:
Begin met het maken van de siroop, aangezien deze nog moet afkoelen voor je het bij je fruit mag doen. Doe de rijstsiroop (of honing) samen met het water en de verse rozemarijn in een steelpan en verhit het op middelhoog vuur. Laat zachtjes enkele minuten pruttelen, totdat het geheel iets dikker wordt. Haal het van het vuur en laat volledig afkoelen. Haal na een vijftal minuten de rozemarijn eruit, zodat het niet té sterk door smaakt.
Snijd sinaasappel en aardbeien in stukjes en meng al het fruit samen in een kom. Laat de siroop nog wat verder afkoelen en maak het aardbeienshotje. Snijd hiervoor de aardbeien in twee en doe in de blender, samen met de rest van de ingrediënten. Mix tot een glad geheel en zet in de koelkast tot je klaar bent om het dessert te serveren.
Giet nu de afgekoelde rozemarijnsiroop bij het fruit en meng goed. Schep het fruit in een leuk kommetje en werk af met een klein takje rozemarijn. Giet het aardbeisoepje in een klein glaasje en werk af met een takje rode besjes.
Et voilà, een lekker, fris, fruitig en gezond dessertje.
Smakelijk!